ΚΟΣΜΟΣ

Νασράλα: «Στοχεύσαμε στρατιωτική βάση» κοντά στο Τελ Αβίβ - Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας επίθεσης

Νασράλα: «Στοχεύσαμε στρατιωτική βάση» κοντά στο Τελ Αβίβ - Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας επίθεσης

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ομιλία του 

AP Photo/Mustafa Jamalddine (αρχείο)

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα απηύθυνε ομιλία σήμερα μετά την ανακοίνωση του κινήματός του ότι διεξήγαγε επίθεση ευρείας κλίμακας κατά του Ισραήλ

Στην ομιλία του είπε ότι η απάντηση της Χεζμπολάχ στη δολοφονία του ανώτατου διοικητή της Φουάντ Σουκρ καθυστέρησε για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής στρατιωτικής κινητοποίησης του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Πρόσεθσε ότι η Χεζμπολάχ αποφάσισε να μην απαντήσει στη δολοφονία στοχεύοντας περιοχές αμάχων και ισραηλινές υποδομές.

Ωστόσο όπως είπε στόχευσε μια στρατιωτική βάση πληροφοριών 110 χιλιομέτρων (68 μίλια) στο ισραηλινό έδαφος, το οποίο ήταν 1,5 χιλιόμετρο (0,9 μίλια) μακριά από το Τελ Αβίβ.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ εκτοξεύτηκαν με επιτυχία και εισήλθαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο, σύμφωνα με μετάφραση του Reuters.

Πρόσθεσε ότι η ομάδα δεν είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει πυραύλους ακριβείας στη σημερινή επίθεση, αλλά ενδέχεται να τους αναπτύξει στο εγγύς μέλλον.

Όπως είπε η Χεζμπολάχ θα αξιολογήσει την σημερινή επίθεση και αν τα αποτελέσματα κριθούν ανεπαρκή, θα απαντήσει ξανά κάποια άλλη στιγμή.

Σημείωσε επίσης ότι κανένας από τους πύραυλους ακριβείας ή στρατηγικούς πυραύλους της Χεζμπολάχ δεν καταστράφηκαν από το Ισραήλ στον Λίβανο.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ είχε ισχυριστεί ότι εκτόξευσε 320 ρουκέτες και drones στο Ισραήλ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη «κατέστρεψαν χιλιάδες εκτοξευτές πυραύλων της Χεζμπολάχ» σε περισσότερες από 40 τοποθεσίες.

Το Ισραήλ δεν έχει πει την τελευταία του λέξη προειδοποιεί ο Νετανιάχου

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα Κυριακή (25/8) ότι η χώρα του δεν έχει πει «την τελευταία της λέξη» για τα προληπτικά πλήγματα που εξαπέλυσε τα ξημερώματα εναντίον του Λιβάνου προκειμένου να αποτρέψει ευρείας κλίμακας επίθεση του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

«Πριν τρεις εβδομάδες εξουδετερώσαμε τον διοικητή της Χεζμπολάχ και σήμερα αποτρέψαμε τα επιθετικά σχέδιά της», τόνισε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε όλα τα drones και τις ρουκέτες που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ.

Παράλληλα ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η απάντηση που έδωσε το Ισραήλ ήταν «ακόμη ένα βήμα προς την αλλαγή της κατάστασης στον βορρά και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων μας στα σπίτια τους».

«Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας», υπογράμμισε.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μεγάλης κλίμακας επίθεση της Χεζμπολάχ εξαπολύοντας πολλαπλά πλήγματα στον Λίβανο. Όμως το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα επεσήμανε ότι κατάφερε να εκτοξεύσει εκατοντάδες drones και ρουκέτες εναντίον ισραηλινών θέσεων σε αντίποινα για τον θάνατο του στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα Φουάντ Σουκρ σε ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού στις 30 Ιουλίου.

Χαμάς για επίθεση Χεζμπολάχ στο Ισραήλ: «Χαστούκι στην κυβέρνηση Νετανιάχου»

Την ίδια ώρα, το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που πολεμά εναντίον του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, χαιρέτισε την ευρεία επίθεση του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινών θέσεων, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «μια ισχυρή απάντηση» και «ένα χαστούκι» για την ισραηλινή κυβέρνηση.

«Υπογραμμίζουμε ότι αυτή η ισχυρή και στοχευμένη απάντηση, σε μεγάλο βάθος στην επικράτεια της σιωνιστικής οντότητας, είναι ένα χαστούκι για την ισραηλινή κυβέρνηση», επεσήμανε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά του το Ισραήλ επεσήμανε ότι απέτρεψε «μεγάλο μέρος» της επίθεσης της Χεζμπολάχ και ότι εξαπέλυσαν πολλά πλήγματα εναντίον του Λιβάνου.