ΚΟΣΜΟΣ

Τα οπλοστάσια Ισραήλ-Χεζμπολάχ - Ποιός είναι ο συσχετισμός δυνάμεων

Τα οπλοστάσια Ισραήλ-Χεζμπολάχ - Ποιός είναι ο συσχετισμός δυνάμεων

Μαχητές της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική άσκηση με drones στο νότιο Λίβανο

AP Photo/Hassan Ammar, File

Η Χεζμπολάχ εκτιμάται ότι είναι η πιο βαριά οπλισμένη παραστρατιωτική οργάνωση στον κόσμο. Με την υποστήριξη του Ιράν και με έδρα τον Λίβανο, η σιιτική ισλαμιστική ομάδα έχει εμπλακεί σε πολεμικές ενέργειες με τις ισραηλινές δυνάμεις στα νότια σύνορα του Λιβάνου από τις 8 Οκτωβρίου.

Οι διασυνοριακές εχθροπραξίες έχουν εγείρει το φόβο μιας περιφερειακής σύγκρουσης και έχουν προκαλέσει έντονες διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων. Αν και δεν συγκρίνεται με τη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ, το ολοένα και πιο εξελιγμένο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο Ισραήλ και τους συμμάχους του στην περιοχή.

Το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το στρατηγικό εύρος της Χεζμπολάχ, καθώς η ομάδα είναι ένα τμήμα μαχητών υπό την ηγεσία του Ιράν που εκτείνεται στην Υεμένη, τη Συρία, τη Γάζα και το Ιράκ. Ορισμένες από αυτές τις ομάδες έχουν ενισχύσει σημαντικά τον συντονισμό τους από τον Οκτώβριο, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε πόλεμο στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς. Αυτός ο άξονας είναι γνωστός στο Ισραήλ ως «δακτύλιος της φωτιάς».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα μηνών, οι εταίροι της Χεζμπολάχ στην περιοχή έχουν εμπλακεί σε μια σιωπηλή σύγκρουση με το Ισραήλ και τους συμμάχους του. Οι Χούτι της Υεμένης έχουν επιτεθεί σποραδικά κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, μια αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς και εναντίον του Ισραήλ. Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια ομάδα σκληροπυρηνικών σιιτικών φατριών, έχει επίσης εξαπολύσει επιθέσεις σε θέσεις των ΗΠΑ στη χώρα. Ο άξονας έχει συνδυάσει τον τερματισμό αυτών των εχθροπραξιών με μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, επαναπροσδιορίζοντας τους εαυτούς τους ως «υποστηρικτικό μέτωπο» για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, όπως περιγράφεται από έναν ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Η δημιουργία της Χεζμπολάχ

Η μαχητική δύναμη της Χεζμπολάχ «γεννήθηκε» στα ερείπια της εισβολής του Ισραήλ στη Βηρυτό το 1982. Εκείνη την εποχή, ήταν μια ομάδα ισλαμιστών μαχητών που υποστηριζόταν από την νεοσύστατη Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Ακολούθησε μια μετέωρη άνοδος της στρατιωτικής και πολιτικής ισχύος της ομάδας. Το 2000, οι αντάρτες μαχητές της ανάγκασαν τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο, τερματίζοντας μια κατοχή άνω των 20 ετών. Το 2006, επέζησε από έναν πόλεμο 34 ημερών με το Ισραήλ που προκάλεσε τον όλεθρο στον Λίβανο.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Συρίας που μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο τη δεκαετία του 2010, πολέμησε για λογαριασμό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ καθώς κατέστρεψε βάναυσα τις ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης και προκάλεσε τεράστιο αριθμό νεκρών αμάχων. Καθώς πολεμούσε στα χαρακώματα αυτού του σχεδόν δεκαετούς πολέμου, οι μαχητές της Χεζμπολάχ απόκτησαν εμπειρία στον αστικό πόλεμο και σταμάτησαν τις συμμαχίες με άλλες υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες που πολεμούσαν στη Συρία. Δημιούργησε επίσης μια ζωτικής σημασίας οδό εφοδιασμού για όπλα μεταξύ του Ιράν και του Λιβάνου, μέσω των εταίρων της στο Ιράκ και τη Συρία, ενισχύοντας περαιτέρω το οπλοστάσιό της.

xezmpolah

Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ

CNNi

Κατά τη διάρκεια της επί δεκαετίες σύγκρουσής της με το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ έχει εμπλακεί σε ένα ασύμμετρο πόλεμο. Επιδίωξε να αυξήσει την πολιτική και στρατιωτική της ισχύ, και παράλληλα να εδραιώσει την αποτροπή παρά τη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ.

Μια πλήρης ισχύς πυρός του Ισραήλ θα μπορούσε να υποβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες της ομάδας, οδηγώντας τη χρόνια η και δεκαετίες πίσω ενώ θα κατέστρεφε μεγάλο τμήμα του Λιβάνου, που ήδη έχει λυγίσει κάτω από το βάρος της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Οι απώλειες των δύο πλευρών

Η ομάδα έχει ήδη χάσει περισσότερους από 400 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων διοικητών, σε συνοριακές αντιπαραθέσεις με το Ισραήλ από τον Οκτώβριο. Περίπου 150 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά χτυπήματα, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN με στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο κοινό. Ο αντίκτυπος στο Ισραήλ ήταν επίσης σημαντικός, με περισσότερους από 60.000 ανθρώπους να εκτοπίστηκαν από την περιοχή στα βόρεια σύνορά του και δεκάδες νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και αμάχων.

Capture1.png

Η στρατιωτική δύναμη Χεζμπολάχ και Ισραήλ σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε

CNNi

Καθώς οι εχροπραξίες στα σύνορα συνεχίζονται, η Χεζμπολάχ επιδίωξε, με κάποια επιτυχία, να υπονομεύσει το περίφημο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, γνωστό ως Iron Dome. Προσπάθησε να το κάνει με επιθέσεις στις πλατφόρμες του και εξαπολύοντας σμήνη drones και πυραύλων μικρού βεληνεκούς, προκειμένου να ανοίξει ένα μονοπάτι για άλλα βλήματα που θα έφθαναν βαθύτερα στο ισραηλινό έδαφος.

Λόγω της αυξανόμενης ισχύος της Χεζμπολάχ, ένας πιθανός ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου θα ωθούσε τη Μέση Ανατολή σε αχαρτογράφητα νερά. Η διπλωματική προσπάθεια για την αποτροπή της είναι πιθανό να συνεχιστεί και την εξέλιξή της παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα η παγκόσμια κοινότητα.

CNNi Hezbollah: What weapons does it have? A visual guide