ΚΟΣΜΟΣ

Ύψιστος συναγερμός στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ - «Τελείωσε η α’ φάση»

Ύψιστος συναγερμός στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ - «Τελείωσε η α’ φάση»

Ρουκέτες της Χεζμπολάχ εξουδετερώνονται από την ισραηλινή αεράμυνα

EPA/ATEF SAFADI/ΑΠΕ ΜΠΕ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει το Ισραήλ το επόμενο 48ωρο μετά την εκτεταμένη επίθεση με drones που εξαπέλυσε τα ξημερώματα το ένοπλο λιβανικό κίνημα της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ προχώρησε με τη σειρά του σε δεκάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο κάνοντας λόγο για «προληπτικά» πλήγματα. Σύμφωνα με το λιβανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην πόλη Χιάμ στον νότιο Λίβανο.

Η κατάσταση τώρα φαίνεται πως βαίνει προς εκτόνωση, με τη Χεζμπολάχ να ανακοινώνει πως ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των αντιποίνων της για τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ και το Τελ Αβίβ να διατείνεται πως κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα.

israil-israel-livanos

Ισραηλινό μαχητικό πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

EPA/ATEF SAFADI/ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι πτήσεις πάντως από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ ξεκίνησαν ξανά, όπως ανακοίνωσε η πολιτικής αεροπορίας του Ισραήλ.

Το χρονικό της νέας έντασης στη Μέση Ανατολή

Τα ξημερώματα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως προχώρησε σε «επίθεση με μεγάλο αριθμό drones» και «320 ρουκέτες τύπου Κατιούσα» εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, πλήττοντας 11 ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν προληπτικά δεκάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο, διότι εντόπισαν προετοιμασίες της Χεζμπολάχ, συμμάχου της παλαιστινιακής Χαμάς, για επίθεση «ευρείας κλίμακας» εναντίον του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 48 ώρες, ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου. Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε όποιον βρίσκεται σε ζώνες όπου επιχειρεί η Χεζμπολάχ να φύγει αμέσως για να προστατευθεί.

Λίγο αργότερα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε την «πρώτη φάση» των αντιποίνων της για τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις φέρονται να βομβάρδισαν τουλάχιστον 40 στόχους στον και πως καταμέτρησαν «πάνω από 150» βλήματα που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μανάρ, που πρόσκειται στο σιιτικό λιβανικό κίνημα, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ, έκανε λόγο για σειρά ισραηλινών επιδρομών σε περιοχές Κουνίν Ρασφ, Ατ Ταΐρι, Μπέιτ Γιαχούν, Αλ Χαρντάλι, Ζάουταρ, Ικλίμ αλ Τούφα και αλ Ρεϊχάν, στον νότιο Λίβανο.

Εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον «θα συνεχίσει να υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην ομάδα του να επικοινωνεί «επί μονίμου βάσεως» με την ισραηλινή κυβέρνηση.

«Σκιές» στις συνομιλίες στο Κάιρο για τη Λωρίδα της Γάζας

Οι σημερινές εχθροπραξίες Ισραήλ - Χεζμπολάχ καταγράφτηκαν εν μέσω των συνομιλιών στο Κάιρο με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακα ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα έφοδο άνευ προηγουμένου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτεια.

Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων άρχισε την Πέμπτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με παρόντες τους επικεφαλής της Μοσάντ (ισραηλινή κατασκοπεία) Δαυίδ Μπαρνέα και της Σιν Μπετ (αντικατασκοπεία) Ρονέν Μπαρ, του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, του συντονιστή του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκέρκ, καθώς και των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς πήγε στο Κάιρο, χωρίς να αναμένεται να συμμετάσχει στις συνομιλίες· επρόκειτο να συναντηθεί χθες βράδυ με αιγύπτιους αξιωματούχος, είπε στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Εδώ και μήνες, οι μεσολαβητές προσπαθούν να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν ανακωχή, να σταματήσουν έστω για κάποιο διάστημα τον πόλεμο που διανύει την 324η ημέρα του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η μόνη ανάπαυλα ήταν η κατάπαυση του πυρός μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο.

Αιγυπτιακή πηγή ανέφερε χθες πως οι χθεσινές συνομιλίες επρόκειτο να αποτελέσουν «σημείο καμπής», ενώ η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για «πρόοδο» την Παρασκευή.