ΚΟΣΜΟΣ

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι προσβλήθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου - Αναρρώνει μετά από νοσηλεία

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι προσβλήθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου - Αναρρώνει μετά από νοσηλεία

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο διάσημος Αμερικανός γιατρός

AP Photo

Ο διάσημος Αμερικανός γιατρός Δρ Άντονι Φάουτσι, πρώην διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, αναρρώνει στο σπίτι του αφού νοσηλεύτηκε με τον ιό του Δυτικού Νείλου, δήλωσε εκπρόσωπος του.

Ο Δρ. Φάουτσι που ανέλαβε να συντονίσει την απάντηση των ΗΠΑ στην πανδημία της Covid-19, αναμένεται να αναρρώσει πλήρως, είπε ο εκπρόσωπος.

Περίπου 1.000 Αμερικανοί νοσηλεύονται κάθε χρόνο με τη σοβαρότερη μορφή του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των μολυσμένων κουνουπιών. Άλλοι 1.500, κατά μέσο όρο, διαγιγνώσκονται μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 80% των λοιμώξεων στις ΗΠΑ δεν αναγνωρίζονται ποτέ.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική θεραπεία για τον Δυτικό Νείλο. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες, προκαλώντας συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και εξάνθημα αναφέρει το CNNi. Σε περίπου μία στις 150 περιπτώσεις, ο ιός εισβάλλει στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό πρήξιμο, εγκεφαλική βλάβη ή ακόμη και θάνατο. Περίπου 100 άνθρωποι πεθαίνουν από λοιμώξεις του Δυτικού Νείλου στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Η πιο έντονη δραστηριότητα του ιού εμφανίζεται συνήθως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τις 20 Αυγούστου, έχουν αναφερθεί 216 περιπτώσεις φέτος σε 33 πολιτείες, με 142 νευροεπεμβατικές περιπτώσεις, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.