ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Νέα σύλληψη για την επίθεση στο Ζόλινγκεν - Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη

Νέα σύλληψη για την επίθεση στο Ζόλινγκεν - Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη

Σε εξέλιξη οι έρευνες της γερμανικής αστυνομίας για τον δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σόλινγκεν

EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

Σε κλοιό ανασφάλειας η Γερμανία αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη μετά την αιματηρή επίθεση σε φεστιβάλ στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας από τζιχαντιστή του ISIS «ως εκδίκηση για τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και σε κάθε μέρος».

 

Η γερμανική αστυνομία έχει επιδοθεί σε ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εντοπίσει τον δράστη που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους οκτώ, ενώ στη συνέχεια κατάφερε να διαφύγει μέσα στο χάος και τον πανικό.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, δεκάδες αστυνομικοί «εισέβαλαν» σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Ζόλινγκεν αργά το βράδυ του Σαββάτου (24/8), σε μια επιχείρηση που συνδέεται με τη φονική επίθεση με μαχαίρι στην πόλη, όπου οι αρχές προέβησαν σε μια ακόμη σύλληψη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα το Σάββατο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι συνέλαβε έναν 15χρονο στο σπίτι των γονέων του τις πρώτες πρωινές ώρες, πρόσθεσε όμως ότι δεν πιστεύεται ότι είναι ο κύριος ύποπτος.

Ο εισαγγελέας Μάρκους Κάσπερς δήλωσε για τον 15χρονο: «Προς το παρόν είναι ύποπτος μόνο για παράλειψη καταγγελίας εγκλήματος». Πρόσθεσε ότι ο ύποπτος φέρεται να είχε μιλήσει με τον δράστη «λίγο πριν από το έγκλημα».

Στο μεταξύ, νέες λεπτομέρειες από τις στιγμές του μακελειού σε φεστιβάλ για τα 650 χρόνια του Ζόλινγκεν, έφερε στην επιφάνεια η Bild.

Σύμφωνα με μαρτυρία ενός εκ των τραυματιών, ο δράστης ακούστηκε να φωνάζει «Allahu Akbar» (ο Θεός είναι μεγάλος) στη διάρκεια της επίθεσης, προσθέτοντας ακόμα, ότι γνώριζε τον δράστη «από το Σόλινγκεν» και ότι ήταν επισκέπτης σε τοπικό τζαμί.

Παράλληλα, δύο άλλοι μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν έναν 15χρονο να συνομιλεί με τον ύποπτο. Σύμφωνα με την Bild, ο δράστης είπε στον νεαρό: «Σήμερα θα τους μαχαιρώσω όλους!». Ο 15χρονος συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, με την κατηγορία ότι δεν κατήγγειλε τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα. Σύμφωνα με το «Spiegel», κατάγεται από το Κιργιστάν και αρνείται να δώσει στοιχεία.

Νωρίτερα δημοσιεύθηκε μια δήλωση του ISIS στο πρακτορείο ειδήσεων Amaq, που αναφέρει πως «μέλη του στόχευσαν μία συγκέντρωση Χριστιανών για το παλαιστινιακό ζήτημα και τους μουσουλμάνους».

Συγκεκριμένα, πηγές ασφαλείας είπαν: «Δράστης της επίθεσης σε μία ομάδα Χριστιανών στην πόλη Ζόλινγκεν στη Γερμανία είναι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και πραγματοποίησε την επίθεση ως εκδίκηση για τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και σε κάθε μέρος».

«Χτυπούσε στο λαιμό τα θύματά του»

Η αστυνομία έχει συλλάβει ένα 15χρονο αγόρι σε σχέση με το περιστατικό. Δεν είναι ο βασικός ύποπτος, αλλά φέρεται να γνώριζε για την επίθεση εκ των προτέρων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την υπόθεση, ο αστυνομικός διευθυντής Τόρστεν Φλάις επιβεβαίωσε ακόμη την πληροφορία ότι ο δράστης στόχευε συγκεκριμένα στον λαιμό των θυμάτων του. Ο κ. Φλάις διευκρίνισε ακόμη ότι «ερευνώνται πολλά στοιχεία και παραλαμβάνεται συνεχώς πολύ υλικό».

Αναφερόμενος στα θύματα και στους τραυματίες, ο κ. Φλάις δήλωσε ότι οι νεκροί είναι ένας άνδρας 67 ετών, ένας 56 ετών και μια γυναίκα επίσης 56 ετών, ενώ τέσσερις δίνουν μάχη για την ζωή τους και ότι ο δράστης θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για τουλάχιστον τρεις ανθρωποκτονίες και πολλές απόπειρες.

Στον τόπο του εγκλήματος έχουν μέχρι τώρα βρεθεί «περισσότερα από ένα μαχαίρια», τα οποία εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας, οι οποίες έχουν στη διάθεσή τους και οπτικό υλικό από την επίθεση.

Ερωτώμενος εάν θα συνιστούσε στους πολίτες του Ζόλινγκεν να παραμείνουν στα σπίτια τους όσο δεν είναι βέβαιο ότι έχει συλληφθεί ο δράστης, ο αρχηγός της αστυνομίας του Βούπερταλ Μάρκους Ρερλ τόνισε ότι «θα πρέπει να αποφασίσει ο καθένας μόνος του αν θα πάει σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή αν θα χρησιμοποιήσει τα τοπικά μέσα μεταφοράς».

Σολτς για επίθεση με μαχαίρι: Φρικτό περιστατικό

Γρήγορη σύλληψη του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε φεστιβάλ στη Γερμανία που κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους ζήτησε ο Καγκελάριος της χώρας Όλαφ Σολτς προσθέτοντας ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να του επιβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή τιμωρία.

«Η επίθεση στο Ζόλινγκερ είναι ένα φρικτό περιστατικό που με σόκαρε πολύ. Ο επιτιθέμενος σκότωσε με βάναυσο τρόπο αρκετούς ανθρώπους. Μόλις μίλησα με τον δήμαρχο του Ζόλινγκερ, Τιμ Κούρτσμπαχ. Θρηνούμε για τα θύματα και θα είμαστε στο πλευρό των οικογενειών τους», έγραψε στην πλατφόρμα «Χ» ο Σολτς.

Ο Γερμανός Καγκελάριος ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.