ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρή επίθεση στη Γερμανία: Συνελήφθη ένας 15χρονος - Αναζητείται το κίνητρο του δράστη

AP Photo/Markus Schreiber, File (αρχείου)

Ένας ύποπτος συνελήφθη για την επίθεση με μαχαίρι σε φεστιβάλ στην πόλη Ζόλινγκεν, από την οποία σκοτώθηκαν τρία άτομα, ενώ τραυματίστηκαν ακόμα οκτώ.

Σε συνέντευξη Τύπου, όπως αναφέρει το BBC, έγινε γνωστό πως για την επίθεση συνελήφθη ένας 15χρονος. Αλλα στοιχεία δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Markus Röhrl ξεκίνησε την ομιλία του σε συνέντευξη Τύπου για την επίθεση λέγοντας ότι το χθεσινό φεστιβάλ για την 650η επέτειο του Ζόλινγκεν εξελίχθηκε από ένα χαρούμενο γεγονός, σε «τρομερά λυπηρό».

Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον 15χρονο ύποπτο και είπε ότι δεν θα δημοσιοποιηθεί καμία φωτογραφία του ενώ απήθυνε έκκληση στο κοινό για περισσότερες πληροφορίες και προέτρεψε τους πολίτες να μην κάνουν εικασίες ή να μοιράζονται πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αστυνομία επίσης σύμφωνα με το BBC ανέφερε ότι δεν γνωρίζει ακόμη το κίνητρο του υπόπτου, αλλά δεν μπορεί προς το παρόν να αποκλείσει μια τρομοκρατική ενέργεια.

Οι γερμανικές αρχές να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν άγνωστα.

Αρχικά διέρρευσε η πληροφορία ότι συννελήφθη ύποπτος που σχετίζεται με την επίθεση, αλλά σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δεν ήταν τελικά ο δράστης του μακελειού.

Κοντά στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε ωστόσο το μαχαίρι με το οποίο έγιναν οι επιθέσεις.

Οι έρευνες συνεχίζουν χωρίς όμως να έχουν αρκετά σαφή στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη.

Θλίψη στο σημείο όπου έγινε η επίθεση με μαχαίρι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι στη Γερμανική πόλη Ζόλινγκερ στις 24 Αυγούστου 2024

EPA/Volker Hartmann/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Λαμβάνονται καταθέσεις από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες. Πολυπληθής ομάδα της αστυνομίας αναζητά αυτήν την ώρα τον δράστη», σημείωσε η αστυνομία σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί.

Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 21:40 τοπική ώρα (22:40 ώρα Ελλάδος) χθες Παρασκευή, όταν άγνωστος άνδρας επιτέθηκε σε πολλούς ανθρώπους με μαχαίρι στη διάρκεια του φεστιβάλ της Ζόλινγκεν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ζητούν οποιαδήποτε πληροφορία από τους πολίτες

Με ανάρτησή τους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία έχουν στη διάθεσή τους, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και βίντεο, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη του υπόπτου που διαφεύγει.

«Ερχόμενος από το πουθενά, ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι μαχαίρωσε στην τύχη ανθρώπους και τους σκότωσε», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο Χέρμπερτ Ρόιλ, από το σημείο της επίθεσης το οποίο επισκέφθηκε στη διάρκεια της νύχτας.

«Γιατί; Κανείς δεν ξέρει. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα προς το παρόν για το κίνητρο, για το άτομο αυτό», πρόσθεσε.

Λουλούδια και μηνύματα στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης με μαχαίρι με τους τρεις νεκρούς στη γερμανική πόλη Ζόλινγκερ στις 24 Αυγούστου 2024

EPA/Volker Hartmann/ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποκλεισμένη η περιοχή - Στο σημείο ειδικές δυνάμεις και ελικόπτερα

Μετά την επίθεση που διαπράχθηκε κατά τις εκδηλώσεις για την 650ή επέτειο από την ίδρυση της πόλης αυτής, η περιοχή "αποκλείστηκε σε μεγάλο βαθμό", σύμφωνα με την αστυνομία του Ντίσελντορφ.

Τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρούσες εκεί στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, συνέδραμαν μέλη των ειδικών δυνάμεων, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του AFP που βρισκόταν στο σημείο, η οποία πρόσθεσε ότι στις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του δράστη μετείχε επίσης ένα ελικόπτερο.

"Απόψε στη Ζόλινγκεν βρισκόμαστε όλοι σε σοκ, αισθανόμαστε φρίκη και μεγάλη θλίψη. Θέλαμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την επέτειο της πόλης μας και τώρα αναγκαζόμαστε να θρηνήσουμε θανάτους και τραυματισμούς. Μου ραγίζει την καρδιά η επίθεση στην πόλη μας. Με δάκρυα στα μάτια σκέφτομαι αυτούς που χάσαμε. Προσεύχομαι για όσους παλεύουν ακόμη για τη ζωή τους", δήλωσε ο δήμαρχος της Ζόλινγκεν Τιμ Κούρτσμπαχ.

Άνδρες της σήμανσης στο σημείο όπου έγινε η επίθεση με μαχαίρι σε φεστιβάλ στο Ζόλινγκερ της Γερμανίας στις 23 Αυγούστου 2024

EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πόλη αυτή που έχει πάνω από 150.000 κατοίκους βρίσκεται κοντά στο Ντίσελντορφ και βόρεια της Κολωνίας.

Το χρονικό της επίθεσης

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Solinger Tageblatt, λίγο μετά τις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδος) ένας από τους διοργανωτές του φεστιβάλ ανέβηκε στη σκηνή για να διακόψει τις εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν ξεκινήσει το βράδυ με ένα σόου που συνοδευόταν από συναυλίες σε πλατεία στο κέντρο της πόλης.

Ο διοργανωτής είπε ότι συνεργεία διάσωσης προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή ανθρώπων. Χιλιάδες επισκέπτες ακολούθησαν την παρότρυνσή του να εγκαταλείψουν το μέρος με ηρεμία, προσθέτει η εφημερίδα. "Η ατμόσφαιρα είναι περίεργη", ήταν η περιγραφή της δημοσιογράφου που κάλυπτε το γεγονός.

«Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν το μέρος σοκαρισμένοι, αλλά ήρεμα», δήλωσε στην εφημερίδα ο Φίλιπ Μίλερ, ένας από τους διοργανωτές.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε επίσης στην Solinger Tageblatt ότι βρισκόταν μερικά μέτρα μακριά από το σημείο της επίθεσης, κοντά στη σκηνή της συναυλίας, και "κατάλαβε από την έκφραση στο πρόσωπο της τραγουδίστριας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά".

"Και μετά, σε απόσταση ενός μέτρου από μένα, έπεσε κάτω ένας άνθρωπος", διηγήθηκε ο αυτόπτης μάρτυρας Λαρς Μπράιτσκε. Αρχικά νόμιζε ότι επρόκειτο για κάποιον μεθυσμένο. Αλλά όταν γύρισε είδε κι άλλους ανθρώπους να είναι πεσμένοι στο έδαφος και αίμα.

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο όπου έγινε η επίθεση με μαχαίρι σε φεστιβάλ στο Ζόλινγκερ της Γερμανίας στις 23 Αυγούστου 2024

EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF/ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι γερμανικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή τα τελευταία χρόνια καθώς αντιμετωπίζουν μια διπλή τρομοκρατική απειλή, τον τζιχαντισμό και τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

Η πιο φονική τζιχαντιστική επίθεση στο γερμανικό έδαφος διαπράχθηκε τον Δεκέμβριο του 2016: ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου στοιχίζοντας τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Στα τέλη Μαϊου, ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του και πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση με μαχαίρι στο Μάνχαϊμ στη δυτική Γερμανία σε αντιισλαμική συγκέντρωση. Ο δράστης, ένας 25χρονος Αφγανός που είχε φτάσει στη Γερμανία το 2014, είναι ύποπτος για ισλαμιστικά κίνητρα.

Άλλη απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα προέρχεται από την ακροδεξιά, έπειτα από πολλές φονικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Οι εκδηλώσεις στην Ζόλινγκεν, που αναμενόταν να διαρκέσουν ως αύριο, Κυριακή, ματαιώθηκαν εξαιτίας της επίθεσης, δήλωσαν οι διοργανωτές στα μέσα ενημέρωσης. Το ονομαζόμενο "Φεστιβάλ της Πολυμορφίας" περιελάμβανε τρεις ημέρες μουσικής, θεάτρου και χορού και ανέμενε πάνω από 75.000 επισκέπτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης