ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Στο Κάιρο και η Χαμάς - Δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Λωρίδα της Γάζας: Στο Κάιρο και η Χαμάς - Δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ συγγενών και φίλων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα και ζητούν την επίτευξη συμφωνίας για να απελευθερωθούν στις 20 Αυγούστου 2024.

AP Photo/Ariel Schalit

Αντιπροσωπεία της Χαμάς βρίσκεται καθ'οδόν για το Κάιρο όπου διεξάγονται διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά δεν θα μετάσχει σε αυτές, δήλωσε σήμερα στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται (...) Αυτό δεν σημαίνει ότι η Χαμάς θα μετάσχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε το στέλεχος αυτό, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πριν από μια εβδομάδα, οι μεσολαβητές από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο είχαν συνομιλίες με τους επικεφαλής των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών στη Ντόχα επί ενός σχεδίου για την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα σε ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.

Ποιοι συμμετέχουν στο νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων

Ο νέος αυτός κύκλος διαπραγματεύσεων συνεχίζεται από χθες, Παρασκευή, στο Κάιρο παρουσία του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, του συντονιστή του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ Μακγκερκ, του επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και του επικεφαλής της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ.

Αν και δεν μετέχει στις συνομιλίες, η Χαμάς ενημερώνεται για την πορεία τους από τους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Μαίνονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πόλεμος συνεχίζεται πάντως για 323η ημέρα, με αμείωτη ένταση.

Οι μάχες συνέχιζαν να μαίνονται χθες, με αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφους να κάνουν λόγο για πυρά πυροβολικού και για χερσαίες μάχες στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί τη νύχτα έπληξαν σπίτι στη δυτική Χαν Γιούνις (νότια) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες και ισάριθμα παιδιά, και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι, ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες η πολιτική προστασία στον θύλακα.

gaza strip palaistinioi

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι κατά τη διανομή νερού και φαγητού στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ στη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024.

AP Photo/Abdel Kareem Hana

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA έκανε από την πλευρά του λόγο για 12 νεκρούς και άλλους 15 τραυματίες στους βομβαρδισμούς στη Χαν Γιούνις και στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ.

Χθες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν πως «εξάλειψαν δεκάδες τρομοκράτες και κατέστρεψαν δεκάδες τρομοκρατικές υποδομές» σε διάφορους τομείς.

Έχει εκτοπιστεί σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Γάζας

Ο πόλεμος έχει εκτοπίσει σχεδόν όλο τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, κατά μεγάλο μέρος του επανειλημμένα, ενώ οι ελλείψεις —στέγης, τροφίμων, πόσιμου νερού, φαρμάκων και άλλων απόλυτα απαραίτητων ειδών και υπηρεσιών—έχουν γενικευτεί και εξαπλώνονται ασθένειες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που χαρακτηρίζει «καταστροφική» την ανθρωπιστική κατάσταση.

Για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας θα συνέβαλε να αποτραπεί περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, έπειτα από τις απειλές του Ιράν και συμμάχων του να ανταποδώσουν τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη, που αποδόθηκε στο Ισραήλ από την Ισλαμική Δημοκρατία.

«Ανοιχτό» το μέτωπο και με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου

Το Ισραήλ βρίσκεται υπό πίεση στα βόρεια σύνορά του, όπου γίνονται καθημερινά ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολά, που άνοιξε μέτωπο από την 8η Οκτωβρίου με τον ισραηλινό για να υποστηρίξει τη Χαμάς.

Χθες επτά μαχητές της Χεζμπολά, σύμφωνα με το λιβανικό κίνημα, κι ένα παιδί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της λιβανικής επικράτειας.

Ο πόλεμος άρχισε την 7η Οκτωβρίου, όταν άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.199 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 105 συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακο, ωστόσο 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που πήρε την εξουσία το 2007 στη Λωρίδα της Γάζας και χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν σε αντίποινα ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 40.265 άνθρωποι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, που δεν διευκρινίζει πόσοι ήταν άμαχοι και πόσο μαχητές. Πάντως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.