ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: «Πολύ ανησυχητική η μείωση στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας στην Ουκρανία»

O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ

Johanna Geron, Pool Photo via AP

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζουζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε χθες Παρασκευή «πολύ ανησυχητική» και «κακή είδηση» την απόφαση της κυβέρνησης της Γερμανίας να μειώσει περίπου στο μισό τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει στην Ουκρανία την επόμενη χρονιά.

Ο κ. Μπορέλ, που συμμετείχε σε εκδήλωση στη Σανταντέρ (βόρεια Ισπανία) κι εκφράστηκε στα αγγλικά, τόνισε πως η Γερμανία, «σε απόλυτους όρους», κατέβαλε «τεράστια» προσπάθεια για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντισταθεί στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας από το 2022 και «μέχρι στιγμής», η συμβολή της ΕΕ στο πεδίο αυτό γίνεται «κυρίως από τη Γερμανία».

Κατά συνέπεια η προσεχής μείωση της γερμανικής βοήθειας στο Κίεβο είναι «πολύ ανησυχητική», συνέχισε. «Είναι κακή είδηση».

Η κυβέρνηση του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, αναζητεί πεδία μείωσης δημοσιονομικών δαπανών κι αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μειώσει στο μισό το ποσό που θα διαθέσει διμερώς στο Κίεβο.

Ο κ. Σολτς έκανε προσπάθεια να καθησυχάσει το Κίεβο τη Δευτέρα, διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο «είναι και θα παραμείνει ο κυριότερος υποστηρικτής της Ουκρανίας στην Ευρώπη», χωρίς μολαταύτα να κατευνάσει τις ανησυχίες.

Ο κ. Μπορέλ τόνισε χθες πως βρίσκει ανησυχητική την εξέλιξη διότι η Γερμανία δίνει «πολλά περισσότερα από τη Γαλλία» κι οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος σε όρους εξοπλισμών στον ουκρανικό στρατό.

Φον ντερ Λάιεν: Το Κίεβο κινείται με «απίστευτη» ταχύτητα προς την ένταξη στην ΕΕ

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα τόνισε σε σύντομο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα πως η ουκρανική κυβέρνηση «κινείται με απίστευτη ταχύτητα προς την ένταξη στην ΕΕ».

Στο βίντεο, με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, η κυρία φον ντερ Λάιεν επέμεινε πως «η Ευρώπη θα είναι πάντα στο πλευρό της Ουκρανίας διότι η Ουκρανία είναι Ευρώπη».

«Η ελευθερία σας είναι και δική μας ελευθερία. Η ασφάλειά σας είναι και δική μας ασφάλεια. Και τώρα κινείστε με απίστευτη ταχύτητα προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σταθήκαμε στο πλευρό σας από την πρώτη μέρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο χρειαστεί. Δόξα στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης