ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν και τον ήχο της φωνής των γυναικών: Τέλος το τραγούδι δημόσια

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν και τον ήχο της φωνής των γυναικών: Τέλος το τραγούδι δημόσια

Γυναίκα στο Αφγανιστάν

AP Photo/Ebrahim Noroozi, Αρχείο

Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν με νέο νόμο «περί κακίας και αρετής» απαγόρευσαν στις γυναίκες να ακούγονται να τραγουδούν, να απαγγέλλουν ή να διαβάζουν δυνατά δημόσια.

Ο νόμος για την «προώθηση της αρετής και στην εξάλειψη της κακίας», εκδόθηκε την Τετάρτη αφού εγκρίθηκε από τον ανώτατο ηγέτη Hibatullah Akhundzada, είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος, και καλύπτει πτυχές της καθημερινής ζωής, όπως τα δημόσια μέσα μεταφοράς, η μουσική, το ξύρισμα και οι εορτασμοί.

Μεταξύ των νέων κανόνων, το άρθρο 13 αφορά τις γυναίκες και ορίζει ότι είναι υποχρεωτικό για μια γυναίκα να καλύπτει το σώμα της ανά πάσα στιγμή σε δημόσιο χώρο ενώ απαραίτητη είναι και η κάλυψη του προσώπου για να μην προκαλεί. Τα ρούχα των γυναικών επίσης δεν πρέπει να είναι λεπτά, στενά ή κοντά.

Οι γυναίκες είναι επίσης υποχρεωμένες να καλύπτουν πρόσωπο και σώμα μπροστά σε μη μουσουλμάνους άντρες και γυναίκες για να αποφύγουν τη διαφθορά. Σύμφωνα με το νόμο, η φωνή της γυναίκας θεωρείται οικεία και γι' αυτό δεν πρέπει να ακούγεται να τραγουδά, να απαγγέλλει ή να διαβάζει δυνατά δημόσια.

Απαγορεύεται επίσης στις γυναίκες να κοιτάζουν άντρες με τους οποίους δεν έχουν σχέση εξ αίματος ή γάμου και το αντίστροφο.

«Διαβεβαιώνουμε ότι αυτός ο ισλαμικός νόμος θα βοηθήσει πολύ στην προώθηση της αρετής και στην εξάλειψη της κακίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου υπουργείου το οποίο θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή επιβολής του νόμου για την προσωπική συμπεριφορά, επιβάλλοντας τιμωρίες όπως προειδοποιήσεις ή συλλήψεις.