ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για ρύπανση από αέρια μετά την έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία

AP Photo/Marco di Marco

Ένα ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία εκτοξεύει λάβα και καπνό για δεύτερη ημέρα σήμερα, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, εγείροντας φόβους για το ενδεχόμενο ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα ηφαιστειακά αέρια, ώρες αφότου η έκρηξη οδήγησε στην εκκένωση ενός κοντινού πολυτελούς θέρετρου.

Συντριβάνια λάβας διακρίνονταν να εξακοντίζονται με φόντο τον νυχτερινό ουρανό, μετά τη χθεσινή έκρηξη στη χερσόνησο Ρέκιανες, όμως η ροή της λάβας από το ηφαίστειο έχει έκτοτε επιβραδυνθεί, δήλωσε η Ρίκε Πέντερσεν, επικεφαλής του Σκανδιναβικού Κέντρου Ηφαιστειολογίας.

«Αυτή είναι μια χαρακτηριστική αρχή μιας έκρηξης», σημείωσε. «Στην αρχή καταγράφουμε υψηλούς πίδακες λάβας και μεγάλη ισχύ και πολύ γρήγορα αυτή η δραστηριότητα ελαττώνεται, όμως αυτό δεν μας λέει κάτι σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει» το φαινόμενο.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι τα ηφαιστειακά αέρια που εκλύθηκαν από την έκρηξη θα μπορούσαν να μεταφερθούν από τον άνεμο προς τα νότια και νοτιοανατολικά.

Η λάβα αρχικά έρρεε από το ηφαίστειο με ρυθμό έως 2.000 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο, με τον νυν, χαμηλότερο ρυθμό που καταγράφεται τώρα να συγκρίνεται με εκείνον της τελευταίας έκρηξης τον Μάιο, πρόσθεσε η ίδια.

Η ρωγμή στο ηφαίστειο, το οποίο έχει εκραγεί έξι φορές από τον Δεκέμβριο, εκτεινόταν στα 5 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της ημέρας από 3,9 χλμ αργά χθες το βράδυ, είπε η Πέντερσεν.

Άποψη των σιντριβανιών λάβας που ξεχύνονται από τη νέα σχισμή που άνοιξε στο ηφαιστειακό σύστημα

AP Photo/Marco di Marco

Το πολυτελές σπα Blue Lagoon, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο με μεγάλες εξωτερικές λίμνες που θερμαίνονται με τη βοήθεια της γεωθερμικής ενέργειας, εκκενώθηκε αργά χθες το βράδυ και σήμερα παραμένει κλειστό, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διεύθυνσή του.

Περίπου 1.300 επισκέπτες και προσωπικό βρίσκονταν στο σπα, έγραψε η ισλανδική εφημερίδα Morgunbladid.

«Πήγαμε εκεί ως τουρίστες αναζητώντας μια καλή ημέρα», δήλωσε ο μεσίτης Ντένις Μέρφι, από το Κέιπ Κοντ, στη Μασσαχουσέτη, ο οποίος είχε επισκεφθεί το σπα μαζί με την κόρη του.

«Το επόμενο πράγμα που είδαμε ήταν το έδαφος να εκρήγνυται δίπλα μας» συμπλήρωσε ο 53χρονος. Μαζί με την κόρη του έβλεπαν τον ουρανό να γίνεται κόκκινος, την ώρα που τους απομάκρυναν από τον χώρο.

«Υπήρχε πραγματικά μια αίσθηση του επείγοντος καθώς προσπαθούσαμε να φύγουμε από εκεί. Το προσωπικό πετούσε όλα τα πράγματά μας στην τσάντα μας και απλά έλεγε, πρέπει να φύγετε από εδώ», περιέγραψε.

Η κοντινή πόλη Γκρίνταβικ, η οποία έχει απειληθεί από τη λάβα και έχει πληγεί από σεισμούς κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκρήξεων, δεν επηρεάζεται άμεσα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με την Πέντερσεν να επισημαίνει ότι τα ποτάμια λάβας σταμάτησαν λίγο προτού φθάσουν σε έναν δρόμο της γύρω περιοχής.

Δεν υπάρχουν επίσης προβλήματα στα δρομολόγια των αεροσκαφών προς και από το αεροδρόμιο Keflavik της πρωτεύουσας, όπως αναφέρεται σήμερα στον ιστότοπό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης