ΚΟΣΜΟΣ

Οι αγκαλιές Μόντι με Ζελένσκι και Πούτιν – Τι ρόλο θέλει να παίξει στο ρωσο-ουκρανικό

Οι αγκαλιές Μόντι με Ζελένσκι και Πούτιν – Τι ρόλο θέλει να παίξει στο ρωσο-ουκρανικό

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι αγκαλιάζει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο στις 23 Αυγούστου, 2024. 

Ukrainian Presidential Press Office via AP

Έτοιμος να αναλάβει ενεργό ρόλο «ως φίλος» στις προσπάθειες για την ειρήνευση στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι κατά τη συνάντησή του στο Κίεβο με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Μόντι είπε πως ο σχετικός διάλογος για ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας πρέπει να ανοίξει άμεσα χωρίς χρονοτριβές και προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Ινδός πρωθυπουργός είπε στον Ζελένσκι ότι στηρίζει και σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία, αλλά ο μόνος δρόμος επίλυσης της σύγκρουσης περνά μέσα από το διάλογο και τη διπλωματία.

Ο Μόντι είπε ακόμα ότι το Νέο Δελχί δεν υπήρξε ποτέ «ουδέτερο» ή «αδιάφορος παρατηρητής» και πως πάντα ήταν στο πλευρό της ειρήνης.

Ο Μιχάιλο Ποντολιάκ σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε στο Reuters ότι η επίσκεψη του Μόντι στο Κίεβο είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το Νέο Δελχί «σίγουρα ασκεί επιρροή» στη Μόσχα.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να χτίσουμε εποικοδομητικές σχέσεις με τέτοιες χώρες, να τους εξηγήσουμε ποιο είναι ένα δίκαιο τέλος του πολέμου και πως είναι επίσης προς το δικό τους συμφέρον», δήλωσε.

Η αγκαλιά με τον Πούτιν που ενόχλησε τον Ζελένσκι

Η επίσκεψη Μόντι στο Κίεβο γίνεται μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε και από τον Ζελένσκι για την επίσκεψή του στη Μόσχα και την αγκαλιά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο Ιούλιο. Η εν λόγω επίσκεψη είχε γίνει εν μέσω μαζικής πυραυλικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

India putin modi russia

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βραβεύει τον Ινδό πρωθυπουργό Νεράντα Μόντι στο Κρεμλίνο στη Ρωσία, στις 9 Ιουλίου 2024

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Σήμερα στο Κίεβο, ο Ινδός πρωθυπουργός φωτογραφήθηκε να αγκαλιάζει θερμά τον Ουκρανό πρόεδρο, λίγο πριν την έναρξη των κατ ιδίαν συνομιλιών των δύο ηγετών.

Πρόσφατα η Ινδία ανέπτυξε στενότερες οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία καθώς η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Διυλιστήρια της Ινδίας που σπάνια αγόραζαν ρωσικό πετρέλαιο στο παρελθόν, έχουν αναδειχθεί πλέον ως οι κορυφαίοι πελάτες της Μόσχας.