ΚΟΣΜΟΣ

«Θα το πληρώσουν ακριβά για το Κουρσκ»: Απειλές από τη Μόσχα - «Κλειστά» τα χαρτιά του Πούτιν

Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade via AP

Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ σχετικά με τους «περιορισμούς» για τη χρήση όπλων από την Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος, ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει και απειλές ότι «θα πληρώσουν οι υπεύθυνοι της επίθεσης στο Κουρσκ».

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει έτοιμη την απάντηση στη συνεχιζόμενη ουκρανική εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ και οι υπεύθυνοι για την επίθεση στη Ρωσία θα τιμωρηθούν», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ.

«Σας το λέω ειλικρινά ότι ο πρόεδρος πήρε μια απόφαση», δήλωσε ο Αντόνοφ αργά την Πέμπτη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και όπως αναμεταδίδει το Reuters. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όλοι θα τιμωρηθούν αυστηρά για αυτό που συνέβη στην περιοχή του Κουρσκ».

Τα σχόλια του Αντόνοφ, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια του Πούτιν, ήρθαν μία μέρα μετά τη συνάντηση που είχε ο Πούτιν με ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητών των παραμεθόριων περιοχών, δύο εβδομάδες μετά την επίθεση-αστραπή της Ουκρανίας, τη μεγαλύτερη εισβολή στη Ρωσία από ξένη δύναμη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Αντόνοφ, ο οποίος υπηρετεί στη θέση του από το 2017, προειδοποίησε επίσης σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι οι ΗΠΑ θα άρουν κάποια στιγμή όλους τους περιορισμούς στη χρήση όπλων που προμηθεύονται στην Ουκρανία.

Αιχμές κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν

«Η τρέχουσα κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν κάποιος που απλώνει το ένα χέρι για χειραψία και με το άλλο κρατά στιλέτο πίσω από την πλάτη του», είπε ο Αντόνοφ, περιγράφοντας τα πρόσφατα σχόλια της Ουάσιγκτον σχετικά με το ότι δεν επιτρέπει στο Κίεβο να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για επιδρομές σε ρωσικό έδαφος.

«Ουσιαστικά στρώνουν το έδαφος για να άρουν κάποια στιγμή τους υφιστάμενους περιορισμούς, χωρίς πολλή σκέψη», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια που ξεπερνά τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2022, αλλά έχουν θέσει περιορισμούς στη χρήση των όπλων της.

Ωστόσο, προ ημερών, ο ουκρανικός στρατός υποστήριξε ότι κατέστρεψε τις πλωτές γέφυρες και εξοπλισμό στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας χρησιμοποιώντας αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS.

Η Ουάσιγκτον δεν σχολίασε τη χρήση όπλων κατασκευής των ΗΠΑ στην περιοχή του Κουρσκ, αλλά είπε ότι οι πολιτικές των ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει και ότι η Ουκρανία «αμύνεται» από τη ρωσική εισβολή.

«Προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος»

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα σήμερα (22/8) ότι η μεγάλη εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας είναι μέρος μιας συστηματικής προσπάθειας να τερματισθεί ο πόλεμος που συνεχίζεται επί 30 μήνες με τους όρους του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι είπε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Κίεβο ότι η εισβολή της 6ης Αυγούστου καθώς και η άμυνα της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας, όπου η Ρωσία έχει επικεντρώσει την επίθεσή της, αποτελούν μέρος μιας πορείας «για τον τερματισμό του πολέμου υπό τους όρους της ανεξάρτητης Ουκρανίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης