ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Ξεκινά έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τη βύθιση του γιοτ Bayesian

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Ξεκινά έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τη βύθιση του γιοτ Bayesian
AP Photo/Salvatore Cavalli

Οι Εισαγγελία του Τέρμινι Ιμερέζε εξετάζει τα αδικήματα «ναυαγίου και πολλαπλής ανθρωποκτονίας εξ αμελείας» κατά «αγνώστων προσώπων», για το ναυάγιο του Bayesian στο Παλέρμο της Σικελίας. 

Οπως αναφέρει η Daily Mail σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ερευνητές εξετάζουν τα αδικήματα «ναυαγίου και πολλαπλής ανθρωποκτονίας εξ αμελείας» – παρόμοια με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας στο Ηνωμένο Βασίλειο – κατά «αγνώστων προσώπων».

Για αύριο το πρωί έχει ανακοινωθεί συνέντευξη Τύπου από την εισαγγελία, κατά την οποία αναμένεται να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η πρόκληση ναυαγίου αποτελεί ξεχωριστό αδίκημα βάσει του ιταλικού ποινικού κώδικα και όσοι κριθούν ένοχοι για πρόκληση ή πρόκληση ναυαγίου μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.

«Αβύθιστο» σκάφος

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η βεβαιότητα του διευθύνονται συμβούλου της εταιρείας που κατασκεύασε το Bayesian, Τζιοβάνι Κοσταντίνο, ο οποίος κάνει λόγο για σωρεία ανθρωπίνων λαθών και παραλείψεων.

Μιλώντας στην Corriere della Sera δήλωσε ότι οι επιβαίνοντες δεν θα έπρεπε να είναι στις καμπίνες και το σκάφος να μην είναι αγκυροβολημένο.

«Το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο. Κάποια στιγμή η άγκυρα χάνει τη λαβή της και κινείται παρασυρόμενη από τον άνεμο που την σπρώχνει φέρνοντας τούμπα το σκάφος. Η άγκυρα παρασύρει το σκάφος για τέσσερα λεπτά, το περιστρέφει και τελικά αυτό βυθίζεται. Σε αυτά τα τέσσερα λεπτά - και αναλαμβάνω την ευθύνη για όσα λέω - το πλοίο έχει ήδη πάρει νερό. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή από τις εικόνες των βίντεο που δημοσιεύονται μπορείτε να δείτε το κατακόρυφο κατάρτι που έχει φως και ξαφνικά να σβήνει, εκτός από μία λάμπα στην κορυφή που τροφοδοτείται από μια μπαταρία», λέει ο κ. Κοσταντίνο μιλώντας για τα αίτια της τραγωδία στο Παλέρμο.

«Υπήρξε μπλακ άουτ στο πλοίο που προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα λόγω εισροής νερού. Έχει πάρει νερό η γεννήτρια; Το μηχανοστάσιο; Η πόρτα της πρύμνης ήταν σίγουρα ανοιχτή, το λένε και οι δύτες που ερευνούν το ναυάγιο, και νομίζουμε ότι πιθανότατα να ήταν και κάτι άλλο ανοιχτό. Υπάρχουν πόρτες στην υπάρχουν πόρτες στο πάνω τμήμα του σκάφους που με κλίση 30 μοιρών, αν άνοιγαν θα έπαιρναν νερό. Σε εκείνη τη θέση, με το πλοίο παρασυρμένο και τον άνεμο να το σπρώχνει, έγειρε 90 μοίρες για έναν και μόνο λόγο: γιατί το νερό συνέχιζε να μπαίνει. Από την ώρα που άρχισε να μπαίνει μέχρι την ώρα που βυθίστηκε πέρασαν 6 λεπτά. Όποιος λέει ότι εξαφανίστηκε σε λίγα δευτερόλεπτα, λέει βλακείες», προσθέτει ο Τζιοβάνι Κοσταντίνο.

Εντοπίστηκε και η Χάνα Λιντς

Εντοπίστηκε από τους Ιταλούς δύτες η τελευταία σορός αγνοούμενου από το ναυάγιο στα ανοιχτά του Παλέρμο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται την κόρη του Βρετανού μεγιστάνα, Χάνα Λιντς, η οποία εξακολουθούσε να είναι αγνοούμενη.

Χθες το ιταλικό λιμενικό ανέσυρε από τον βυθό τη σορό του πατέρα της, Μάικ Λιντς.