ΚΟΣΜΟΣ

Vale de Salgueiro: Tο πορτογαλικό χωριό που επιτρέπει στα παιδιά να καπνίζουν

Vale de Salgueiro: Tο πορτογαλικό χωριό που επιτρέπει στα παιδιά να καπνίζουν

Τα παιδιά ενθαρρύνονται να καπνίζουν για δύο ημέρες το χρόνο. 

Armando Franca/AP

Στο χωριό Vale de Salgueiro της Πορτογαλίας τα παιδιά ενθαρρύνονται να ανάψουν ένα τσιγάρο μια μέρα του χρόνου, σύμφωνα με ένα παλιό έθιμο.

Η 5η Ιανουαρίου είναι η μέρα όπου τα παιδιά στο πορτογαλικό χωριό Vale de Salgueiro θα κάνουν ισως το πρώτο τους τσιγάρο, με τον ετήσιο εορτασμό των Θεοφανείων με τους τρεις μάγους που έκαναν δώρο στον μικρό Ιησού για τη γέννηση του.

Οι ντόπιοι υπερασπίζονται την ασυνήθιστη πρακτική, λέγοντας ότι είναι μια παράδοση που έχει περάσει από αιώνες με βαθείς δεσμούς με τον Χριστιανισμό και το χειμερινό ηλιοστάσιο, ακόμα κι αν κανείς δεν φαίνεται απολύτως σίγουρος για τον λόγο που το έθιμο επιβίωσε μέχρι σήμερα.

Η εικόνα μικρών παιδιών που καπνίζουν στους δρόμους σίγουρα δεν είναι συνηθισμένη. Τα Θεοφάνεια ξεκινούν την Παρασκευή και τελειώνουν με μια Λειτουργία του Σαββάτου, με διάφορες γιορτές μεταξύ αυτών των δύο σημείων, όπως φωτιές, χορό, μουσική για γκάιντα και έναν τοπικό εκλεγμένο «βασιλιά» για τη χρονιά που σερβίρει ποτό και σνακ.

Παρόλο που η νόμιμη ηλικία για την αγορά και την κατάποση προϊόντων καπνού στην Πορτογαλία είναι τα 18, οι αρχές έχουν πλήρη επίγνωση του τι γίνεται κάθε χρόνο στο Vale de Salgueiro, και το αφήνουν να υπάρχει σαν γεγονός με βάση ότι είναι ένα τοπικό έθιμο που γίνεται για εκατοντάδες χρόνια.

Ο τοπικός κάτοικος Rui Sergio παραδέχτηκε ότι όταν μεγάλωνε, «ανυπομονούσαμε να φτάσει η 5η Ιανουαρίου για να μπορέσουμε να καπνίσουμε το τσιγάρο μας», επομένως δεν είναι παράλογο να πούμε ότι το Vale de Salgueiro μπορεί να έχει παίξει ρόλο για το μεγάλο ποσοστό καπνιστών στην συγκεκριμένη επαρχία.

Η ιδιοκτήτρια καφετέριας Guilhermina Mateus δεν μπορούσε να σκεφτεί έναν άλλο λόγο εκτός από την «παράδοση» για να δώσει ένα τσιγάρο στη μικρή της κόρη, αλλά δεν ανησυχούσε ότι θα ήταν η αρχή ενός δια βίου εθισμού που μπορεί συχνά να γίνει εφιαλτικός.

«Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί κάποιοι ανησυχούν τόσο. Δεν βλέπω κανένα κακό σε αυτό γιατί τα παιδιά δεν καπνίζουν πραγματικά και στην τελική δεν νομίζω πως το έθιμο αυτό είναι ο λόγος που τα παιδιά καπνίζουν».