ΚΟΣΜΟΣ

Το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο ετοιμάζεται για το Μουντιάλ του 2030

Το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο ετοιμάζεται για το Μουντιάλ του 2030

Το Grand Stade Hassan II, χωρητικότητας 115.000 θεατών, θα θυμίζει «moussem», ένα είδος παραδοσιακής σκηνής του Μαρόκου

Populous/Oualolou + Choi

Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030 απέχει πέντε χρόνια και 11 μήνες και τα αρχιτεκτονικά γραφεία Oualolou + Choi και Populous αποκάλυψαν τα σχέδια για το γήπεδο που φιλοδοξεί να τον φιλοξενήσει.

Το Grand Stade Hassan II στο Μαρόκο – μία από τις τρεις χώρες που συνδιοργανώνουν το τουρνουά μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία – διαφημίζεται ως το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο, με χωρητικότητα 115.000 θεατών.

Το γήπεδο θα βρίσκεται σε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων στην Ελ Μανσούρια, μια πόλη βόρεια της Καζαμπλάνκα, και το σχέδιό του σύμφωνα με την Populous θυμίζει ένα «moussem», ένα είδος παραδοσιακής σκηνής. Το στέγαστρό του θα είναι κατασκευασμένο από ένα πλέγμα αλουμινίου, το οποίο θα καλύπτει τόσο τους φιλάθλους στο εσωτερικό του γηπέδου όσο και τους κλιμακωτούς κήπους έξω από αυτό.

hassan2.jpg

Άποψη των κερκίδων και του αγωνιστικού χώρου του Grand Stade Hassan II

Populous/Oualolou + Choi

Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τον Tarik Oualalou, επικεφαλής σχεδιασμού της Oualalou + Choi, «είναι βαθιά ριζωμένος στη μαροκινή κουλτούρα, με τις παραδόσεις και τις σύγχρονες εκφράσεις της».

H Populous έχει εμπειρία στην κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων, καθώς βρίσκεται πίσω από το γήπεδο της Tottenham Hotspur και το Emirates στο Λονδίνο, καθώς και δώδεκα Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και άλλα στάδια σε όλο τον κόσμο.

hassan3.jpg

Το στέγαστρο δεν θα καλύπτει μόνο το γήπεδο, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο

Populous/Oualolou + Choi

Η ομάδα σχεδιασμού του Grande Stade Hassan II αναφέρει ότι το γήπεδο θα είναι «πλήρως συμβατό με τις διοργανώσεις της FIFA» και θα έχει «τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τον τελικό» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 – η τελική απόφαση της FIFA για το γήπεδο του τελικού δεν έχει ληφθεί ακόμη, αν και το πρόσφατα ανακαινισμένο Estadio Santiago Bernabéu της Ρεάλ Μαδρίτης θεωρείται το φαβορί.

Τα μεγαλύτερα γήπεδα στον κόσμο

Το κρίκετ είναι το άθλημα με το μεγαλύτερο γήπεδο στον κόσμο, το Στάδιο Ναρέντρα Μόντι στο Αχμενταμπάντ της Ινδίας, το οποίο επεκτάθηκε το 2001 φτάνοντας τις 132.000 θέσεις. Το μεγαλύτερο γήπεδο αμερικανικού ποδοσφαίρου ανήκει στους Michigan Wolverines του NCAA και φιλοξενεί πάνω από 107.000 φιλάθλους.

hassan4.jpg

Οι εργασίες για το Grand Stade Hassan II έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ελ Μανσουρία, βόρεια της Καζαμπλάνκα

Το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα πιο δυσπρόσιτα: στάδιο Ρουνγκράντο 1ης Μαΐου στην Πιονγιάνγκ της Βόρειας Κορέας. Άνοιξε το 1989, η επίσημη χωρητικότητά του είναι 150.000, αλλά μετά από τις ανακαινίσεις που έγιναν στη δεκαετία του 2010 η ιστοσελίδα Stadium Database εκτίμησε ότι ο χώρος φιλοξενεί πλέον μόλις 114.000 φιλάθλους.

Επομένως, με 1.000 θέσεις περισσότερες, το Grande Stade Hassan II θα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο.