ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Ανασύρθηκε και η σορός της 18χρονης Χάνα Λιντς - Επίλογος στην τραγωδία

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Ανασύρθηκε και η σορός της 18χρονης Χάνα Λιντς - Επίλογος στην τραγωδία
AP Photo

Ανασύρθηκε το μεσημέρι και η σορός της 18χρονης Χάνα Λιντς από το ναυάγιο του ιστιοπλοϊκού Bayesian στο Παλέρμο.

Είχε προηγηθεί η ανάσυρση της σορού του πατέρα της Μάικ Λιντς, του επονομαζόμενου «Mπιλ Γκέιτς της Βρετανίας», ενώ χθες είχαν εντοπιστεί νεκροί και οι άλλοι επιφανείς επιβαίνοντες της θαλαμηγού.

Πλέον «βροχή» είναι τα ερωτήματα για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την ναυτική τραγωδία με τους επτά νεκρούς αλλά, όπως φαίνεται, είναι δύσκολο να απαντηθούν.

Με αυτόν τον τραγικό τρόπο γράφτηκε ο επίλογος της μεγάλης καταδυτικής επιχείρησης, καθώς ανασύρθηκε και η τελευταία σορός της ομάδας των 6 αγνοουμένων.

Η 18χρονη Χανα Λιντς βρέθηκε νεκρή στις κάτω καμπίνες, στα 50 μ. βάθος, μερικές ώρες μετά την ανάσυρση του πτώματος του πατέρα της. Όλοι προσπαθούν να εξηγήσουν τι έφταιξε.

Τα γεγονότα έχουν μπερδέψει τους νηογνώμονες, καθώς έχουν να κάνουν με ένα σκαρί, που θεωρείται θαύμα της ναυσιπλοΐας σε επίπεδο ασφάλειας.

Το βίντεο με τη στιγμή της βύθισης

Στο βίντεο φαίνεται το 56 μέτρων μήκους ιστιοφόρο Bayesian να παλεύει με τα κύματα, στο έλεος της κακοκαιρίας, λίγο πριν παραδοθεί σε αυτήν και βυθιστεί.

Το αποκαλυπτικό βίντεο τραβήχτηκε από την κάμερα μιας βίλας που βρίσκεται κοντά στο σημείο που ναυάγησε το ιστιοφόρο.

Οι επιβαίνοντες

Ο Λιντς ήταν ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου και είχε προσκαλέσει φίλους του να τον συνοδεύσουν στο γιοτ για να γιορτάσουν την πρόσφατη αθώωσή του σε μια μεγάλη δίκη για απάτη στις ΗΠΑ.

Στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 22 άτομα, μεταξύ των οποίων 10 μέλη πληρώματος και 12 καλεσμένοι.

Ιταλικά Μέσα, επικαλούμενα τους δύτες που επιχείρησαν σε βάθος 50 μέτρων, επιβεβαίωσαν την ταυτοποίηση των Κρις Μορβίλο και της συζύγου του, Νέντα, καθώς και του προέδρου της Morgan Stanley International Τζόναθαν Μπλούμερκαι της συζύγου του Τζούντι.

Δεκαπέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Λιντς, κατάφεραν να φτάσουν σε ασφαλές σημείο, ενώ το σώμα του σεφ, του Καναδού-Αντιγουανού υπηκόου Ρεκάλντο Τομά, βρέθηκε κοντά στο ναυάγιο λίγες ώρες μετά την καταστροφή.

Αναπάντητα ερωτήματα

Και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και του έκτου αγνοούμενου ή αγνοούμενης τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια προκαλούν σειρά ερωτημάτων.

Χθες, ο Ολλανδός κυβερνήτης του σκάφους που διέσωσε τους 15 πρώτους ναυαγούς, Karsten Börner, είπε ότι όταν έφτασε στο σημείο βρήκε τους 15 στη σωσίβια λέμβο του Bayesian, η οποία άνοιξε αυτόματα καθώς το πλοίο βυθίστηκε. Η Σαρλότ, που μαζί με τον σύζυγό της και την κόρη της σώθηκαν, είπε ότι έντεκα από αυτούς είχαν ήδη επιβιβαστεί στη σωσίβια λέμβο πριν το ιστιοφόρο βυθιστεί και ότι οι άλλοι τέσσερις, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της, κολύμπησαν μέχρι αυτές. Ο κυβερνήτης του ολλανδικού πλοίου, δήλωσε επίσης ότι ποτέ δεν είπε ότι έσπασε το κατάρτι του Bayesian, όπως μεταδόθηκε αρχικά.

Ένα ακόμη ερώτημα είναι το κατά πόσο είναι δυνατό να ανοίξει γρήγορα ο κεντρικός πίνακας που βοηθά στη σταθερότητα του ιστιοφόρου κατά την ιστιοπλοΐα.

Το ρομπότ της ακτοφυλακής, ενώ εξερευνούσε τον βυθό της θάλασσας στον οποίο ακουμπούσε το γιοτ με τη δεξιά πλευρά του, φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι ο κινητός κεντρικός πίνακας του γιοτ δεν είναι ανοιχτός.

Θα ήταν δυνατό να ανοίξει γρήγορα ο κεντρικός πίνακας καθώς πλησίαζε η καταιγίδα; Οι απάντηση είναι ότι μάλλον δεν υπήρχε ο χρόνος για κάτι τέτοιο δεδομένης της ταχύτητας και της βίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη την ώρα.

Όλα τα παραπάνω εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο έρευνας.