ΚΟΣΜΟΣ

Σβήνουν οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα - «Διπλωματία» μέσω των όπλων

Παλαιστίνιος στέκεται στα συντρίμμια κτηρίου στον προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Νουζεϊράτ στη Λωρίδα της Γάζας, στις 8 Ιουνίου 2024.

AP Photo/Jehad Alshrafi

Εντείνεται η ισραηλινή επιθετικότητα τόσο στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στον Λίβανο, όπου χθες σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος του παλαιστινιακού κινήματος της Φατάχ. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν με σφοδρότητα τη Γάζα σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους, ενώ επιχειρεί και εντός λιβανέζικου εδάφους βάζοντας «φωτιά» στην περιοχή.

Η Φατάχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ πως είχε σκοπό, με τη «δολοφονία» του Χαλίλ αλ Μάκντα, στον νότιο Λίβανο, να προκαλέσει «ανάφλεξη στην περιφέρεια».

Κι αυτό ενώ είχε μόλις ολοκληρωθεί η ένατη περιοδεία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν στην Εγγύς Ανατολή, χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα στις προσπάθειες να εξασφαλισθεί η σύναψη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Μερικές ώρες μετά την αναχώρηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε πως «επείγει η οριστικοποίηση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις συνομιλίες που θα γίνουν στο Κάιρο με τις προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας να είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Περιφερειακή ανάφλεξη

Ο πόλεμος του Ισραήλ και της Χαμάς, με έναυσμα άνευ την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας.

Σύμμαχος της Χαμάς, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει ανοίξει από την 8η Οκτωβρίου μέτωπο εναντίον του Ισραήλ στα σύνορα των δυο χωρών, όπου η βία δεν έχει σταματήσει έκτοτε.

Κατεστραμμένα κτήρια στην πόλη Τζαμπαλίγια της Λωρίδας της Γάζας.

AP Photo/Abdul Qader Sabbah, File

Χθες, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε σειρά πληγμάτων στον Λίβανο, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου. Ανάμεσά τους ήταν ο Χαλίλ αλ Μάκντα, ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα της Φατάχ. Ο ισραηλινός στρατός τον κατηγόρησε πως «δρούσε για λογαριασμό» του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους, και πως εμπλεκόταν σε «τρομοκρατικές ενέργειες».

Η Χαμάς - σύμμαχος του Ιράν - και η Φατάχ είναι παρατάξεις αντίπαλες εδώ και δεκαετίες: το ισλαμιστικό κίνημα πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007 εκδιώκοντας δυνάμεις της Φατάχ, που πλέον έχει τη βάση της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε, χθες, δεκάδες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων, τόσο στο βόρειο Ισραήλ όσο και στο κατεχόμενο συριακό υψίπεδο του Γκολάν, με ρουκέτες και drones.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε σενάριο» είτε με «αμυντικές» είτε με «επιθετικές» ενέργειες, διεμήνυσε από την άλλη ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βόρειο Ισραήλ.

(Α)συμφωνία

Με αυτό το εκρηκτικό φόντο ο Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την ένατη περιοδεία του στην περιοχή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, αφού προειδοποίησε ότι η πιο πρόσφατη, συμβιβαστική κατ’ αυτόν, πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να είναι η «τελευταία ευκαιρία» για τη σύναψη συμφωνίας.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μετέβη στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στο Κατάρ, διαβεβαίωσε πως η ισραηλινή κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν αποκαλυφθεί, και παρότρυνε τη Χαμάς να κάνει το ίδιο.

Μαχητές της Χεζμπολάχ

AP Photo/Bilal Hussein

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πρόσθεσαν στο σχέδιό τους «νέους όρους» που έθεσε το Ισραήλ, όπως αυτόν της διατήρησης ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο, ο Μπ. Νετανιάχου επιμένει ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα διατηρήσουν σε κάθε περίπτωση τον έλεγχο του λεγόμενου «διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», μιας στενής ζώνης γης κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου. Ο Α. Μπλίνκεν φέρεται να υπενθύμισε ότι η Ουάσιγκτον εναντιώνεται σε «μακροπρόθεσμη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ».

Η Χαμάς αξιώνει να εφαρμοστεί πρόταση που παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν την 31η Μαΐου και το κίνημα διαβεβαίωσε πως αποδέχεται στις αρχές Ιουλίου. Προέβλεπε ανακωχή έξι εβδομάδων, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες ζώνες του θυλάκου, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων φυλακισμένων· κατόπιν, σε δεύτερη φάση, την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακο υπό πολιορκία.

Επανέναρξη συνομιλιών

Στη θεωρία, αναμένεται να διεξαχθούν νέες συνομιλίες εντός της εβδομάδας στο Κάιρο, με τη συμμετοχή του Ισραήλ και των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ).

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν παύει να λέει πως θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο ωσότου εξαλειφθεί η Χαμάς, που το Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Για τις ΗΠΑ, η ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας θα συνέβαλε να αποτραπεί ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, έπειτα από τις απειλές του Ιράν και συμμάχων του να ανταποδώσουν τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη, που αποδόθηκε στο Ισραήλ από την Ισλαμική Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης