ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε αστυνομικοί στο εδώλιο για την απόδραση του ψυχοπαθούς δολοφόνου 42 γυναικών στην Κένυα

Απέδρασε από τις φυλακές ο 33χρονος Κόλινς Τζουμαΐσι, κατηγορούμενος για τη δολοφονία δεκάδων γυναικών

AP Photo/Andrew Kasuku

Πέντε αστυνομικοί οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου του Ναϊρόμπι, μια ημέρα αφότου τέθηκαν υπό κράτηση ως ύποπτοι για συνέργεια στην απόδραση ενός κατά συρροή δολοφόνου, τον οποίον οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν.

Ο 33χρονος Κόλινς Τζουμαΐσι, κατηγορούμενος για τη δολοφονία δεκάδων γυναικών, απέδρασε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη μαζί με άλλους 12 κρατούμενους – παράτυπους μετανάστες από την Ερυθραία – από αστυνομικό τμήμα της πρωτεύουσας της Κένυας.

Είχε συλληφθεί στις 15 Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά την ανακάλυψη πτωμάτων μέσα σε σάκους, σε χωματερή της παραγκούπολης Μουκούρου, στα νότια προάστια του Ναϊρόμπι.

Σύμφωνα με τις αρχές, που τον χαρακτηρίζουν «ψυχοπαθή, κατά συρροή δολοφόνο» και «βρικόλακα», ο Κόλινς Τζουμαΐσι ομολόγησε πως την τελευταία διετία δολοφόνησε 42 γυναίκες, με πρώτη τη σύζυγό του.

Αύριο Πέμπτη (22/8) αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τους πέντε αστυνομικούς – τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα – οι οποίοι βρίσκονταν σε υπηρεσία στο αστυνομικό τμήμα την ώρα της απόδρασης.

Άλλοι τρεις ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση χθες, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί εάν και πότε θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι διαφεύγουν και άλλοι συνεργοί, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η απόδραση διευκολύνθηκε από συνεργούς, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός αστυνομικών είχε αναπτυχθεί για τη φρούρηση του τμήματος», ανέφερε ο προσωρινός αρχηγός της αστυνομίας Γκίλμπερτ Μασενγκέλι.

13 αποδράσεις

Η απόδραση έγινε αντιληπτή το πρωί της Τρίτης, κατά τη διάρκεια «μιας επίσκεψης ρουτίνας στα κελιά γύρω στις 05:00 (…) προκειμένου να σερβιριστεί το πρωινό», αναφέρει έκθεση της αστυνομίας, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). «Όταν άνοιξαν την πόρτα του κελιού, (οι αστυνομικοί) ανακάλυψαν πως 13 κρατούμενοι είχαν αποδράσει, κόβοντας τη μεταλλική περίφραξη» στον χώρο προαυλισμού, αναφέρει.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερους από έξι μήνες που ένας ύποπτος σε πολύκροτη υπόθεση καταφέρνει να αποδράσει στο διάστημα της προσωρινής κράτησής του.

Τον Φεβρουάριο, ένας 41χρονος Κενυάτης που επρόκειτο να απελαθεί στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για τη δολοφονία της συντρόφου του, απέδρασε από αστυνομικό τμήμα του Ναϊρόμπι, βγαίνοντας περπατώντας από το κτίριο. Τελικά συνελήφθη ύστερα από έξι ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης