ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Ταυτοποιήθηκαν οι σοροί του προέδρου της Morgan Stanley και ενός δικηγόρου

Oι σοροί από το βυθισμένο ιστιοφόρο μεταφέρονται στη στεριά 

(AP Photo/Salvatore Cavalli)

Συνολικά πέντε σορούς ανέσυραν σήμερα Τετάρτη (21/8) οι δύτες που αναζητούν στο Παλέρμο τους αγνοούμενους από το ναυάγιο του πολυτελούς γιοτ Bayesian.

Οι σοροί ανακαλύφθηκαν μέσα στο βυθισμένο ιστιοφόρο, ενώ σύμφωνα με την ιταλική ιστοσελίδα adnkronos.com δύο από αυτές έχουν ταυτοποιηθεί.

Πρόκειται για τον πρόεδρο της Morgan Stanley International Τζόναθαν Μπλούμερ και τον δικηγόρο στην Clifford Chance, Κρις Μορβίλο.

Σε εξέλιξη βρισκόταν η ανάσυρση της πέμπτης σορού, ενώ τέσσερις οι οποίες εντοπίστηκαν νωρίτερα, έχουν ήδη μεταφερθεί στη στεριά.

Οι Αρχές εξακολουθούν να αναζητούν ένα ακόμη αγνοούμενο, από τους έξι που ήταν αρχικά.

Η επιχείρηση έρευνας στο Παλέρμο ολοκληρώθηκε μόλις έπεσε το φως της ημέρας και θα συνεχιστεί αύριο, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Σικελίας Σαλβατόρε Κοτσίνα στο πρακτορείο ειδήσεων PA.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε στο BBC ότι έχουν βρεθεί πέντε πτώματα, τέσσερα από το οποία έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα.

Έξι νεκροί μέχρι στιγμής

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί έξι θάνατοι επιβατών από τους συνολικά 22 που επέβαιναν στο γιοτ και συγκεκριμένα 10 μέλη πληρώματος και 12 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός επιχειρηματίας Mike Lynch και η κόρη του Hanna, ο δικηγόρος του Lynch, Chris Morvillo, και η σύζυγός του Nada, ο Jonathan Bloomer, πρόεδρος της Morgan Stanley International, και η σύζυγός του Anne Elizabeth Judith Bloomer.

Πρόκειται για τις πέντε σορούς που ανασύρθηκαν σήμερα Τετάρτη (21/8) και τη σορό του Recaldo Thomas, του σεφ του γιοτ που ανασύρθηκε από τη θάλασσα την περασμένη Δευτέρα.

Συνολικά 15 άτομα φέρεται να έχουν διασωθεί, ενώ ένας ακόμα θεωρείται αγνοούμενος.

Νεκρός ο μεγιστάνας Μαικ Λίντς και η κόρη του Χάνα σύμφωνα με πληροφορίες

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή, μεταξύ των νεκρών είναι ο μεγιστάνας Μαικ Λίντς, στον οποίο ανήκε το πολυτελές γιοτ που βυθίστηκε και η κόρη του Χάνα Λιντς. Ωστόσο, ιταλικά ΜΜΕ, ανέφεραν πως την είδηση έχει επιβεβαιώσει η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Σικελίας στο BBC. Όπως μεταδίδει η βρετανική Telegraph, δύο από τις σορούς που ανασύρθηκαν επιβεβαιώθηκε ότι ανήκουν στον μεγιστάνα και την κόρη του.

Νωρίτερα δύτες που διενεργούν έρευνες στο Παλέρμο για την αναζήτηση αγνοουμένων από το ναυάγιο του ιστιοφόρου Bayesian, ανακάλυψαν μία ακόμα σορό, ανεβάζοντας τους νεκρούς από το ναυάγιο σε πέντε.

Τα πτώματα ανασύρθηκαν από το σκάφος που βρίσκεται σε βάθος 50 μέτρων από το ναυάγιο στο Παλέρμο.

Στο σκάφος, που ανήκει στη σύζυγο του Βρετανού επιχειρηματία, επέβαιναν 22 επιβάτες και το πλήρωμα, ενώ ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Porticello, κοντά στο Παλέρμο, όταν ανατράπηκε κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας τη Δευτέρα.

Νέα στοιχεία για το μοιραίο βράδυ

Αρχικά οι έρευνες οδήγησαν στην ανακάλυψη δύο πτωμάτων μέσα σε μια καμπίνα του γιοτ Bayesian που βυθίστηκε τη Δευτέρα 19 Αυγούστου. Σύμφωνα με την Corriere della Sera οι έρευνες συνεχίζονται για τους αγνοούμενους.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγγελείς του Termini Imerese, που διέταξαν έρευνα για το ναυάγιο, ανέφεραν ότι ανέκριναν τον 51χρονο διοικητή του Bayesian James Catfield, για περισσότερες από δύο ώρες, μέχρι αργά το βράδυ, για να καταφέρουν να αναπαραστήσουν τις δραματικές φάσεις της βύθισης του γιοτ και να αποκτήσουν τεχνικές λεπτομέρειες χρήσιμες για έρευνες.

Οι λεπτομέρειες

Σήμερα το πρωί ήρθαν στη δημοσιότητα δύο ακόμη λεπτομέρειες που αφορούσαν το ναυάγιο. Η πρώτη αφορά μια λεπτομέρεια που αποκάλυψε ο Ολλανδός κυβερνήτης του σκάφους που διέσωσε τους 15 πρώτους ναυαγούς. Ο Karsten Börner είπε ότι όταν έφτασε στο σημείο βρήκε τους 15 στη σωσίβια λέμβο του Bayesian, η οποία άνοιξε αυτόματα καθώς το πλοίο βυθίστηκε.

Η Σαρλότ, που μαζί με τον σύζυγό της και την κόρη της σώθηκαν, είπε ότι έντεκα από αυτούς είχαν ήδη επιβιβαστεί στη σωσίβια λέμβο πριν το ιστιοφόρο βυθιστεί και ότι οι άλλοι τέσσερις, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της, κολύμπησαν μέχρι αυτές. Ο κυβερνήτης του ολλανδικού πλοίου, δήλωσε επίσης ότι ποτέ δεν είπε ότι έσπασε το κατάρτι του Bayesian, όπως μεταδόθηκε αρχικά.

Η δεύτερη έρχεται από πενήντα μέτρα βάθος, στο σημείο όπου βυθίστηκε το Bayesian. Οι σπηλαιοκαταδύτες της πυροσβεστικής έφτασαν στον χώρο των καμπινών, στις οποίες πιθανολογείται ότι βρίσκονται οι έξι αγνοούμενοι. Οι επιχειρήσεις είναι πολύ δύσκολες καθώς οι χώροι είναι πολύ στενοί και τα επιπλέοντα αντικείμενα δυσχαιρένουν ακόμη περισσότερο την πλήρη εξερεύνηση των καμπινών, ενώ η κάθε βουτιά που διαρκεί λίγα λεπτά σημαίνει ότι οι έρευνες προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Το ρομπότ της ακτοφυλακής, ενώ εξερευνούσε τον βυθό της θάλασσας στον οποίο ακουμπούσε το γιοτ με τη δεξιά πλευρά του, φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι ο κινητός κεντρικός πίνακας του γιοτ δεν είναι ανοιχτός.

«Αν με ρωτάτε πόση διαφορά θα μπορούσε να έχει το άνοιγμά του εκείνες τις στιγμές, μου κάνετε μια ερώτηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων», λέει στην Corriere della Sera ένας από τους ερευνητές.

Ο ανοιχτός κεντρικός πίνακας βοηθά στη σταθερότητα του ιστιοφόρου κατά την ιστιοπλοΐα. Αλλά όταν είστε σταματημένοι στην άγκυρα, όπως ήταν εκείνο το βράδυ, δεν έχει νόημα για το ιστιοφόρο να το κρατήσει ανοιχτό.

Τα ερωτήματα

Θα ήταν δυνατό να ανοίξει γρήγορα ο κεντρικός πίνακας καθώς πλησίαζε η καταιγίδα; Οι απάντηση είναι: «Δεν πιστεύουμε ότι θα υπήρχε ο τεχνικός χρόνος για να γίνει αυτό, δεδομένης της ταχύτητας και της βίας των ατμοσφαιρικών γεγονότων. Ωστόσο, όλα αυτά αποτελούν αντικείμενο συνεχιζόμενων ερευνών για την έρευνα».

Βίντεο ντοκουμέντο λίγο πριν βυθιστεί το σκάφος

Βίντεο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας από το ABC News, δείχνει το 56 μέτρων μήκους ιστιοφόρο Bayesian να παλεύει με τα κύματα, στο έλεος της κακοκαιρίας, λίγο πριν παραδοθεί στην καταιγίδα και βυθιστεί.

Το αποκαλυπτικό βίντεο τραβήχτηκε από την κάμερα μιας βίλας που βρίσκεται κοντά στο σημείο που ναυάγησε το ιστιοφόρο.

2 Americans remain missing after superyacht sinks off coast of Sicily

Το ναυάγιο κράτησε πέντε λεπτά

Η βύθιση του γιοτ διήρκεσε από τρία έως πέντε λεπτά. Αυτό εκτιμά ο Fabio Genco, επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων 118, μιλώντας στο πρόγραμμα Newsnight του BBC.

«Πέρασαν περίπου πέντε λεπτά, τρία με πέντε λεπτά, από τη στιγμή που το σκάφος σηκώθηκε από τα κύματα της θάλασσας μέχρι να βυθιστεί», είπε, επικαλούμενος τις μαρτυρίες των επιζώντων. «Η λέξη που επαναλάμβαναν όλοι οι τραυματίες ήταν "σκοτάδι" κατά τη διάρκεια του ναυαγίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης