ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές: Οι Ομπάμα επέλεξαν στρατόπεδο κι αυτό αλλάζει τις ισορροπίες

Αμερικανικές εκλογές: Οι Ομπάμα επέλεξαν στρατόπεδο κι αυτό αλλάζει τις ισορροπίες

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα με την σύζυγό του Μισέλ στο συνέδριο των Δημοκρατικών στις 20 Αυγούστου 2024 στο Σικάγο

AP Photo/Erin Hooley

Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα δεν ήταν από τους πρώτους που στήριξαν την Κάμαλα Χάρις όταν ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την κούρσα επανεκλογής του.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα αλλά και η σύζυγός του Μισέλ, έκαναν εξόχως αισθητή την παρουσία τους στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο.

Οι λόγοι του ζεύγους κάθε άλλο παρά «χλιαροί» ήταν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανένας να πει πως δεν θα δημιουργήσουν αποτελέσματα και μάλιστα σημαντικά για την Κάμαλα Χάρις.

Όταν πριν από έναν μήνα ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωνε πως αποχωρεί για το καλό της χώρας και του κόμματός του από την κούρσα επανεκλογής του, ο Μπαράκ Ομπάμα και η Μισέλ δεν ήταν σε αυτούς που άμεσα έσπευσαν να στηρίξουν ανοιχτά την Χάρις.

Όταν τελικά το έπραξαν με το τηλεφώνημά τους στην υποψήφια των Δημοκρατικών, έγινε προεκλογικό σποτ από την ομάδα που «τρέχει» την καμπάνια της Χάρις.

Η δυναμική του ζεύγους Ομπάμα στην αμερικανική κοινωνία

Το ζεύγος Ομπάμα έχει εξαιρετικά μεγάλη δυναμική όχι απλά εντός του κόμματος αλλά κυρίως στην αμερικανική κοινωνία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα διατηρεί τον τίτλο του ρυθμιστή για τους «μπλε» και αυτό γιατί είναι ο μοναδικός Πρόεδρος των Δημοκρατικών που δεν έχει απλά παράξει πολιτικές όσο ήταν στο οβάλ γραφείο, αλλά έχει προωθήσει και το μέλλον της παράταξης.

Ο Τζο Μπάιντεν ήταν και στις δύο θητείες αντιπρόεδρός του, ενώ και η Κάμαλα Χάρις έκανε το δυναμικό πέρασμά της στην πολιτική, με κινήσεις του Μπαράκ Ομπάμα.

Το σημαντικό πάντως μέλος της οικογένειας Ομπάμα από επικοινωνιακή άποψη φαίνεται πως δεν είναι ο πρώην Πρόεδρος αλλά η συζυγός του.

Η Μισέλ Ομπάμα, η οποία «έπαιξε» πολύ δυνατά ως όνομα που οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να φέρουν απέναντι στον Τραμπ εάν η Χάρις δεν έπειθε το σώμα τους, είναι ίσως το μοναδικό μη πολιτικό πρόσωπο σήμερα το οποίο χαίρει μαζικής και κυρίως συνολικής αποδοχής από τους Αμερικανούς.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η Μισέλ Ομπάμα μίλησε στο συνέδριο των Δημοκρατικών πριν από τον σύζυγό της και δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο πως σε αυτό ακριβώς το στοιχείο έκανε ειδική αναφορά ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η Μισέλ Ομπάμα μπορεί αυτή την φορά να μην έκανε την κίνηση και να μην επέλεξε να πολιτευτεί και η ίδια, αλλά η στάση της θα παίξει σημαντικό ρόλο στην συσπείρωση όσων δεν έχουν αποφασίσει ποια πλευρά θα στηρίξουν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

«Στη ''μάχη'' δεν περισσεύει κανείς»

Η μάχη για το οβάλ γραφείο θα ξεκινήσει και επίσημα από αύριο όταν και το συνέδριο των Δημοκρατικών περαιώσει τις εργασίες του. Ο πόλεμος όμως έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες και αναμένεται να είναι και σκληρή και απρόβλεπτη.

Το «χαρτί» των Ομπάμα ίσως να είναι το πλέον δυνατό για τους Δημοκρατικούς αλλά και το πλέον δύσκολο για τους Ρεπουμπλικάνους. Το μήνυμα από το «μπλε» στρατόπεδο ήταν ξεκάθαρο: στη μάχη δεν περισσεύει κανείς.

Οι επόμενες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ

Το ερώτημα είναι πλέον τι θα κάνει η πλευρά Τραμπ, η οποία στην ουσία δεν μπορεί να στοχεύσει σε ένα και μόνο πρόσωπο.

Η καμπάνια Τραμπ – Βανς θα πρέπει σύντομα να αλλάξει στρατηγική και στόχους, καθώς η ρητορική που περιλαμβάνει μόνο την Χάρις, φαίνεται πως δεν αποδίδει.

Τα διλήμματα για τους Ρεπουμπλικάνους αναμένεται να πολλαπλασιαστούν σύντομα ειδικά εάν η Χάρις συνεχίσει να κερδίζει έδαφος στις κρίσιμες πολιτείες, αυτές που στις τελευταίες τρεις προεδρικές εκλογές «βγάζουν Πρόεδρο».

Ο Τραμπ φαίνεται να έχει κατανοήσει πως δεν είναι δυνατό να πλήξει όλους τους Δημοκρατικούς που έχουν βγει στο προσκήνιο και το σημαντικότερο πως δεν προς το συμφέρον του να τα βάλει με όλους.

Το «επιχειρείν» είναι αναντίρρητα το δυνατό του σημείο και σε αυτή την σχέση όπως διαμορφώνεται σήμερα με ένα σύνολο από πρόσωπα των Δημοκρατικών ο 45ος Πρόεδρος της χώρας γνωρίζει καλά πως δεν έχει μαζί του την «δύναμη των αριθμών».

Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν θα καταφέρει για ακόμη μία φορά να διασπάσει την ενότητα που σήμερα δείχνουν να διαθέτουν οι Δημοκρατικοί και να τους κερδίσει έναν – έναν ξεχωριστά.

Η «άσκηση» δείχνει και είναι δύσκολη αλλά το «έπαθλο» του Λευκού Οίκου δεν είναι αμελητέο…