ΚΟΣΜΟΣ

Μια σύλληψη στο Πακιστάν: Διέδιδε στα social πως ο μακελάρης του Σάουθπορτ ήταν ισλαμιστής

Δεκάδες μπουκέτα με λουλούδια έξω από τη σχολή χορού όπου ένας 17χρονος μαχαίρωσε τρία κοριτσάκια, στο Σάουθπορτ

AP Photo/Scott Heppell

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών του Πακιστάν (FIA) κατηγορεί έναν Πακιστανό υπήκοο για κυβερνοτρομοκρατία, επειδή διέσπειρε ψευδείς πληροφορίες στο διαδίκτυο, οι οποίο τροφοδότησαν τις ταραχές που ξεκίνησαν από το μακελειό στο Σάουθπορτ και συγκλόνισαν τη Βρετανία.

Οι ταραχές ξεκίνησαν αφότου ψευδείς πληροφορίες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, οι οποίες έκαναν λόγο για έναν ισλαμιστή μετανάστη που σκότωσε τρία κορίτσια σε μια επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Σάουθπορτ, στη βόρεια Αγγλία, στα τέλη Ιουλίου.

Στην πραγματικότητα ο 17χρονος Άλεξ Ρουντακουμπάνα, δράστης του μακελειού έχει γεννηθεί στο Κάρντιφ στις 7 Αυγούστου 2006 από γονείς πρόσφυγες από τη Ρουάντα. Η οικογένειά του μετακόμισε στην περιοχή του Σάουθπορτ το 2013. Ο Άλεξ ζούσε στο Μπανκς, ένα χωριό, λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Σάουθπορτ.

Ο Φαρχάν Ασίφ, που διαχειρίζεται έναν ιστότοπο, συνελήφθη στην πόλη Λαχόρη, στο ανατολικό Πακιστάν, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση της FIA.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ο Ασίφ, ο οποίος έχει τεθεί σε προσωρινή κράτηση για μία ημέρα, ανήρτησε ένα άρθρο στον λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, το οποίο έλεγε ότι ο δράστης ήταν ένας μουσουλμάνος μετανάστης, ενώ είχε επίσης αναρτήσει φωτογραφίες από το έγκλημα.

Έχοντας αντιγράψει το ψευδές περιεχόμενο από έναν άλλο λογαριασμό στο Χ, κρίθηκε ότι ενεπλάκη σε «διασπορά των (ψευδών) πληροφοριών χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό του στο Twitter (X) Channel3NOwnews με στόχο να εκθειάσει το γεγονός σχετικά με τη σύλληψη ενός μουσουλμάνου αιτούντα άσυλο από την αστυνομία στην επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ, στην Αγγλία και να δημιουργήσει μια αίσθηση φόβου, πανικού και ανασφάλειας», τονίζεται στην ανακοίνωση της FIA.

H Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών του Πακιστάν λέει πως εξακρίβωσε ότι ο λογαριασμός που διέσπειρε τα fake news ανήκε στον Ασίφ, ο οποίος παραδέχθηκε επίσης ότι μετέφερε τις ψευδείς πληροφορίες σε ένα ξένο μέσο.

«Πρόκειται για έναν μηχανικό λογισμικού ηλικίας 31 ετών, ο οποίος δεν έχει καμία εμπειρία στη δημοσιογραφία, εκτός του ότι διευθύνει τον ιστότοπο Channel3Now, που αποτελεί για εκείνον πηγή εσόδων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της FIA, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι μοναδική πρόθεσή του ήταν να κερδίσει χρήματα μέσω περιεχομένων που γίνονται viral στο διαδίκτυο.

Το εν λόγω άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Channel3Now, λίγες ώρες μετά την επίθεση στο Σάουθπορτ έγινε πολύ σύντομα viral.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης