ΚΟΣΜΟΣ

Mpox: Η ΕΕ απέκλεισε τον έλεγχο των συνόρων και το κοινό σχέδιο εμβολιασμού

AP Photo

Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές απέρριψαν την πρόταση για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού mpox στην Ευρώπη, καθώς ο κίνδυνος που ενέχει για τον ευρύτερο πληθυσμό εξακολουθεί να παραμένει «χαμηλός», όπως αναφέρει το Euronews.

Η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξε χθες (19/08) στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανάγκη επιβολής συνοριακών ελέγχων ή έναρξης εμβολιασμού σε ολόκληρο το μπλοκ, μετά από συνάντηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στο Euronews ότι η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας (HSC) συμφώνησε ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει ανάγκη για επικαιροποίηση της απόφασης του 2022 σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του ιού, «ούτε θα πρέπει να θεωρείται έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη».

«Τα μέλη της Επιτροπής Υγείας Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησαν σε μια στενά συντονισμένη προσέγγιση και σε συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος μετά τη συνάντηση.

Προς το παρόν, οι συστάσεις εμβολιασμού ισχύουν μόνο για ορισμένες ομάδες και για την ώρα δεν προβλέπεται να επεκταθεί στον γενικό πληθυσμό.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον ιό mpox παγκόσμια έκτακτη ανάγκη την περασμένη εβδομάδα. Ο ιός εξαπλώνεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στις γειτονικές αφρικανικές χώρες. Τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκε στη Σουηδία, ενώ στο Πακιστάν και στις Φιλιππίνες.

Την περασμένη εβδομάδα, το ECDC προειδοποίησε ότι είναι «πολύ πιθανό» να έχουμε περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη. Ωστόσο, αν και εκτίμησε ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός, συνέστησε «υψηλά επίπεδα σχεδιασμού ετοιμότητας και δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης» για τη διαχείριση κρουσμάτων που θα φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτό περιλαμβάνει αποτελεσματική επιτήρηση, εργαστηριακά τεστ και ιχνηλάτηση επαφών για τον εντοπισμό κρουσμάτων mpox στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης