ΚΟΣΜΟΣ

Ένα σπάνιο «ψάρι της Ημέρας της Κρίσης» ξεβράστηκε στην Καλιφόρνια

Ένα σπάνιο «ψάρι της Ημέρας της Κρίσης» ξεβράστηκε στην Καλιφόρνια

Το μήκους 3,6 μέτρων ψάρι-κουπί, που αποκαλείται και «ψάρι της Ημέρας της Κρίσης», βρέθηκε να επιπλέει νεκρό στα ανοικτά των ακτών του Σαν Ντιέγκο

Michael Wang/The Scripps Institution of Oceanography via AP

Ένα σπάνια παρατηρούμενο ψάρι που βρέθηκε να επιπλέει νεκρό στα ανοικτά των ακτών του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, έχει φέρει σε αμηχανία τους επιστήμονες.

Το μήκους 3,6 μέτρων ψάρι-κουπί, που αποκαλείται και «ψάρι της Ημέρας της Κρίσης» βρέθηκε προ ημερών από μια ομάδα κολυμβητών και καγιάκερ στον όρμο Λα Χόγια, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps.

Είναι η 20ή φορά από το 1901 και μετά, που ξεβράζεται στην Καλιφόρνια ένα ψάρι-κουπί, σύμφωνα με τον ειδικό του ιδρύματος σε θέματα ψαριών Μπεν Φρέιμπλ.

California Rare Fish

Κολυμβητές και καγιάκερ εντόπισαν το νεκρό ψάρι-κουπί στον Όρμο Λα Τζόλα και το έβγαλαν στη στεριά

Michael Wang/The Scripps Institution of Oceanography via AP

Το Scripps σημείωσε στην ανακοίνωσή του ότι τα ψάρια-κουπιά, που μερικές φορές αποκαλούνται «ψάρια της Ημέρας της Κρίσης», έχουν μια μυθική φήμη ως προάγγελοι φυσικών καταστροφών ή σεισμών, αν και δεν έχει αποδειχθεί καμία τέτοια συσχέτιση.

Τα συγκεκριμένα ψάρια μπορούν να ξεπεράσουν τα 6 μέτρα σε μήκος και ζουν συνήθως σε ένα βαθύ τμήμα του ωκεανού που ονομάζεται μεσοπελαγική ζώνη, όπου δεν μπορεί να φτάσει το φως, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ.

https://www.instagram.com/reel/C-tods9Jxbj/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Όπως αναφέρει ο Independent, οι κολυμβητές έφεραν το ψάρι στη στεριά και στη συνέχεια αυτό μεταφέρθηκε για νεκροψία από τους ειδικούς του Νοτιοδυτικού Επιστημονικού Κέντρου Αλιείας της NOAA και του Ινστιτούτου Scripps, ώστε να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου του.

Εμφανίζονται πριν από σεισμούς;

Το 2013, όταν δύο ψάρια-κουπιά ξεβράστηκαν σε παραλίες της Καλιφόρνιας, οι επιστήμονες είχαν πει ότι μπορεί να πέθαναν ως αποτέλεσμα της σεισμικής δραστηριότητας κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας που συμβαίνει ημέρες ή εβδομάδες πριν από έναν σεισμό.

Η Ρέιτσελ Γκραντ, λέκτορας στη βιολογία των ζώων στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin του Κέιμπριτζ, είχε δηλώσει τότε ότι μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια στον αρχαίο ιαπωνικό θρύλο ότι η εμφάνιση των ψαριών-κουπιών προηγείται ενός σεισμού.

«Είναι θεωρητικά πιθανό, επειδή όταν συμβαίνει ένας σεισμός μπορεί να υπάρξει συσσώρευση της πίεσης στα πετρώματα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτροστατικά φορτία που προκαλούν την απελευθέρωση ηλεκτρικά φορτισμένων ιόντων στο νερό», είχε επισημάνει η Δρ. Γκραντ.

California Rare Fish

Το νεκρό ψάρι-κουπί μεταφέρθηκε για νεκροψία από τους ειδικούς του Νοτιοδυτικού Επιστημονικού Κέντρου Αλιείας της NOAA και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps

Michael Wang/The Scripps Institution of Oceanography via AP

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο είναι μια τοξική ένωση. Τα φορτισμένα ιόντα μπορούν επίσης να οξειδώσουν οργανική ύλη, η οποία μπορεί είτε να σκοτώσει τα ψάρια είτε να τα αναγκάσει να εγκαταλείψουν τον βαθύ ωκεανό και να ανέβουν στην επιφάνεια». Ενώ μια άλλη πιθανότητα είναι ότι πριν από έναν σεισμό υπάρχει απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων αερίου μονοξειδίου του άνθρακα, το οποίο θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα ψάρια-κουπιά και άλλα πλάσματα της βαθιάς θάλασσας, σύμφωνα με την Δρ. Γκραντ.

«Οι γεωφυσικές διεργασίες που βρίσκονται πίσω από αυτού του είδους τις παρατηρήσεις μπορούν να συμβούν πριν από έναν σεισμό», είχε καταλήξει.