ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Το Ισραήλ στηρίζει τον εμβολιασμό των παιδιών στη Γάζα κατά της πολιομυελίτιδας

Μπλίνκεν: Το Ισραήλ στηρίζει τον εμβολιασμό των παιδιών στη Γάζα κατά της πολιομυελίτιδας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

(AP Photo/Suhaimi Abdullah)

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση του Ισραήλ δέχθηκε να υποστηρίξει το προσεχές εγχείρημα να εμβολιαστούν τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας κατά της πολιομυελίτιδας, κατόπιν επείγουσας έκκλησης του ΟΗΕ έπειτα από την καταγραφή του πρώτου εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος της ασθένειας αυτής στον παλαιστινιακό θύλακα τα τελευταία 25 χρόνια.

«Συνεργαζόμαστε με την ισραηλινή κυβέρνηση» προς τον σκοπό αυτό, είπε ο Άντονι Μπλίνκεν και «πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να προτείνουμε σχέδιο τις προσεχείς εβδομάδες. Είναι επείγον. Είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ.

ΟΗΕ: Να αρχίσουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των εχθροπραξιών

Ο ΟΗΕ ζήτησε την Παρασκευή να αρχίσουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των εχθροπραξιών για μια εβδομάδα, προκειμένου να μπορέσει να γίνει εμβολιασμός 640.000 και πλέον παιδιών, την ημέρα που το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας σε νήπιο δέκα μηνών στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο που πολιορκείται και βομβαρδίζεται ακατάπαυστα από τον ισραηλινό στρατό από το ξέσπασμα του πολέμου, με έναυσμα άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Ο κ. Μπλίνκεν δεν ξεκαθάρισε πώς ακριβώς θα γίνει η εκστρατεία εμβολιασμού αυτή, που ζητεί ο ΟΗΕ για «να προληφθεί η εξάπλωση της παραλλαγής που κυκλοφορεί» στην ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας των 2,4 εκατ. κατοίκων, που είναι κατά το ήμισυ παιδιά.

Σχεδόν όλος ο πληθυσμός εκτοπίστηκε το λιγότερο μια φορά τους δέκα και πλέον μήνες του πολέμου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε πάντως πως είχε «λεπτομερειακή» συζήτηση για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ.

Όλες οι προσβάσεις στον παλαιστινιακό θύλακα ελέγχονται πλέον από τον ισραηλινό στρατό.

Ο κ. Μπλίνκεν είπε πως «ενστερνίζεται την ανησυχία για την πιθανότητα επανεμφάνισης» της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε κηρυχθεί απαλλαγμένη από την ασθένεια πριν από 25 χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Εργαζόμαστε πάνω σε λεπτομερές σχέδιο για να εγγυηθούμε πως όλοι όσοι έχουν ανάγκη να εμβολιαστούν» θα λάβουν εμβόλια, επέμεινε.

«Ο πιο γρήγορος και πιο ασφαλής τρόπος» για να γίνει αυτό θα ήταν «η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, διότι θα άνοιγε πολύ πιο ευρύ χώρο ώστε να αυξηθεί η βοήθεια» που εισέρχεται με το σταγονόμετρο στον θύλακο εδώ και μήνες.

Κίνδυνος ξεσπάσματος επιδημίας

Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να είναι τουλάχιστον 95% για να αποτραπεί η εξάπλωση της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, με δεδομένη την ισοπέδωση «των συστημάτων υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε την Παρασκευή τον κίνδυνο που εγείρεται «όχι μόνο για τα παιδιά στη Γάζα, αλλά και σε γειτονικές χώρες» σε περίπτωση ξεσπάσματος επιδημίας.