ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η απειλή της Χεζμπολάχ μπορεί να οδηγήσει σε «παζάρι» μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Πώς η απειλή της Χεζμπολάχ μπορεί να οδηγήσει σε «παζάρι» μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ
Mαχητές της Χεζμπολάχ AP Photo/Bilal Hussein

Μπορεί τα μέτωπα που έχει σήμερα ανοιχτά το Ισραήλ να είναι πολλά αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως είναι όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Όταν στις 31 Ιουλίου ο επικεφαλής της Χαμάς έπεφτε νεκρός από έκρηξη στην Τεχεράνη η σχεδόν αντανακλασιτική σκέψη ήταν πως το Ιράν θα περάσει χωρίς καθυστέρηση στην αντεπίθεση ενάντια στο Ισραήλ. Από την δολοφονία Χανίγιε έχουν περάσει όμως 20 ημέρες και μέχρι τώρα ο ουρανός του Ισραήλ δεν έχει γεμίσει πυραύλους από το Ιράν και το σύστημα αεράμυνας της χώρας απασχολούν σχεδόν αποκλειστικά τα πυρά της Χεζμπολάχ από τον Βορρά.

Το Ιράν σήμερα δείχνει να έχει αντιληφθεί και κυρίως να έχει την διάθεση και την πολιτική βούληση, με νέο Πρόεδρο στο τιμόνι, να εκμεταλλευθεί τις συνθήκες προκειμένου από τη μία να πιέσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και από την άλλη να αποκομίσει με το μικρότερο δυνατό κόστος το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Η Τεχεράνη έχει αφήσει να επικρέμεται πάνω από το Ισραήλ η απειλή μιας απάντησης για την δολοφονία του ισχυρού άνδρα της Χαμάς στα εδάφη της αλλά αυτό σε καμία περίπτωση οι Ιρανοί δεν το συνδέουν πλέον με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Για το Ιράν πλέον τα δύο θέματα, οι σχέσεις με το Τελ Αβίβ και η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα είναι ξεχωριστά και ως τέτοια θα τα αντιμετωπίσει απλώνοντας την «βεντάλια» των δικών της αιτημάτων αλλά και των αμερικανικών ανησυχιών.

Η αλήθεια είναι πως για την Ουάσιγκτον η Τεχεράνη μπορεί να παραμένει απειλή για την Μέση Ανατολή και όχι μόνο, αλλά σε καμία από τις πρόσφατες εξελίξεις το Ιράν δεν έχει τραβήξει πρώτο τη σκανδάλη.

Για το νέο Πρόεδρο της χώρας είναι αυτή ακριβώς η λεπτομέρεια και κυρίως ο φόβος για μία ασύμμετρη, ή μεγαλύτερη από την πρώτη, επίθεση κατά του Ισραήλ που φέρνει τις ΗΠΑ πιο κοντά…

Πιθανό ένα «παζάρι» της Τεχεράνης με τις ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν πριν από μήνες σε μία κίνηση που είχε ξενίσει πολλούς, εχθρούς και φίλους, είχε δώσει το «οκ» για το ξεπάγωμα κεφαλαίων της Τεχεράνης σε μία πρωτοβουλία για την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε ξεκαθαρίσει πως γίνεται για λόγους αλληλεγγύης προς τον λαό της εχθρικής κατά τα λοιπά κυβέρνησης. Οι κυρώσεις ενάντια στην Τεχεράνη παραμένουν σε ισχύ και κανένας από τους περιορισμούς των ΗΠΑ ειδικά στο πετρέλαιο δεν έχει «χαλαρώσει». Αυτό όμως δεν έχει συμβεί λόγω της επιθετικότητας από το Ιράν αλλά κυρίως λόγω των κινήσεων του Ισραήλ…

Μέσα σε αυτή την συγκυρία δεν είναι πλέον απίθανη συνθήκη η Τεχεράνη να μπει σε διαδικασία να «παζαρέψει» με τις ΗΠΑ… Αυτό το παζάρι είναι δεδομένο πως δεν θα γίνει δημόσια και το σημαντικότερο ελάχιστα από όσα συμφωνηθούν θα ανακοινωθούν.

Στο τέλος της διαδρομής όμως το Ιράν ίσως για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες να είναι σε θέση να διεκδικήσει περισσότερα από όσα το ίδιο με τις ηγεσίες του μπορούσε…

Η συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται πως απασχολεί το Ισραήλ περισσότερο από ποτέ. Είναι διαρκείς οι παραινέσεις – αιτήματα από την πλευρά Νετανιάχου προς Τραμπ και Μπάιντεν να επιβάλλουν ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις προς το Ιράν. Το Ισραήλ σήμερα επιμένει πως η Χεζμπολά κάνει όλη την βρώμικη δουλειά για την Τεχεράνη αλλά η αλήθεια είναι πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ με τον τρόπο που έχει χειριστεί την κρίση έχει φροντίσει τα επιχειρήματά του να ακούγονται και όχι απαραίτητα να είναι «αδύναμα».

Όσο κι αν φαντάζει τρελό ή ουτοπικό το δυστύχημα που στέρησε τη ζωή από τον προηγούμενο Πρόεδρο του Ιράν σε συνδυασμό με την δολοφονία Χανίγιε σήμερα μοιάζουν με ανοιχτή για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια με «λεωφόρο» ευκαιρίας για την Τεχεράνη. Ευκαιρία που ο νέος Πρόεδρος της χώρας αν κινηθεί «σωστά» μπορεί και να αδράξει.