ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους έγιναν στάχτη μέσα σε 5 μέρες στη Μαδέρα

Tουρίστες στηη Πορτογαλία 

AP Photo/Ana Brigida

Δασική πυρκαγιά έκαψε μέσα σε πέντε ημέρες τουλάχιστον 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης στο νησί Μαδέρα της Πορτογαλίας, ανακοίνωσαν οι αρχές διευκρινίζοντας ότι μόλις σήμερα (19/8) το πρωί έγινε δυνατός ο έλεγχος δύο-τριών ενεργών ακόμη μετώπων.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την περασμένη Τετάρτη στην κοινότητα Ριμπέιρα Μπράβα και επεκτάθηκε στα γειτονικά χωριά Κάμαρα ντε Λόμπος και Πόντα ντο Σολ στις ακτές του νησιού δυτικά της πρωτεύουσας Φουνσάλ.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θύματα ή καμένα σπίτια και ζημιές σε σημαντικές υποδομές.

Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα σε δυσπρόσιτες ζώνες ενισχυμένη από τους ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες απειλώντας χωριά.

Περί τους 160 άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Από την περασμένη Τετάρτη

Η πυρκαγιά ξέσπασε την Τετάρτη στην απομονωμένη αγροτική περιοχή Ριμπέιρα Μπράβα και επεκτάθηκε στον γειτονικό δήμο της Καμάρα ντε Λόμπος. Πλέον εκτείνεται σε τρία μέτωπα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Περίπου 200 πυροσβέστες με 38 οχήματα έχουν αναπτυχθεί στο νησί αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την χαμηλή υγρασία και τους σφοδρούς ανέμους δυσκολεύουν την προσπάθεια κατάσβεσης. Ένα ελικόπτερο που έκανε ρίψεις νωρίτερα, αναγκάστηκε να σταματήσει αφού έπεσε η νύχτα.

«Αυτή η πυρκαγιά, που είναι πολύ επικίνδυνη, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οφείλεται σε εμπρησμό, σε μια δυσπρόσιτη περιοχή όπου δεν μπορούσαν να επέμβουν τα εναέρια μέσα» είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Μαδέρας, Μιγκέλ Αλμπουκέρκε.

Η Πορτογαλία έστειλε χθες στη Μαδέρα 76 πυροσβέστες από την ηπειρωτική χώρα ενώ απόψε αναμένεται να φτάσουν άλλοι 15 πυροσβέστες από το γειτονικό αρχιπέλαγος των Αζορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης