ΚΟΣΜΟΣ

Καμπανάκι στην ΕΕ για το ειδικό καθεστώς βίζας που παραχωρεί η Ουγγαρία σε Ρώσους και Λευκορώσους

O Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σιτζάρτο

AP Photo/Petros Karadjias

Η συμπερίληψη Ρώσων και Λευκορώσων πολιτών στο πρόγραμμα εθνικής κάρτας της Ουγγαρίας έχει θορυβήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς «δεν συνεπάγεται κανένα κίνδυνο ασφάλειας για τον χώρο Σένγκεν», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σιτζάρτο, απαντώντας στην ευρωπαϊκή κριτική.

«Αυτό συμβαίνει» συνεχίζει ο Ούγγρος ΥΠΕΞ γιατί οι δικαιούχοι αυτού του προγράμματος υπόκεινται σε ενδελεχείς ελέγχους ασφαλείας προτού τους επιτραπεί να εισέλθουν ή να παραμείνουν στην Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία έχει επεκτείνει σε οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, το ειδικό καθεστώς βίζας που είχε προηγουμένως υιοθετηθεί για αλλοδαπούς εργαζομένους από την Ουκρανία και τη Σερβία.

Σύμφωνα με αυτούς τους κανονισμούς, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι μπορούν να μείνουν στην Ουγγαρία για δύο χρόνια και στη συνέχεια μπορούν να παρατείνουν τη διαμονή τους κατά τρία χρόνια, όσες φορές επιθυμούν.

Επίσης, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι μπορούν να ασκήσουν οποιοδήποτε επάγγελμα. Ωστόσο, πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν εργασία, διαμονή και ασφάλιση υγείας στην Ουγγαρία.

Αλλά η ένταξη Ρώσων και Λευκορώσων πολιτών σε αυτό το πρόγραμμα προκάλεσε οργή στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων ευρωπαίων πολιτικών, όπως συμβαίνει με μια ομάδα ευρωβουλευτών που ζήτησαν τον αποκλεισμό της Ουγγαρίας από τον χώρο Σένγκεν.

«Λυπούμαστε που βλέπουμε πώς οι συνάδελφοί μας στη Βόρεια Ευρώπη και τη Βαλτική συνεχίζουν τη συκοφαντική τους εκστρατεία κατά της Ουγγαρίας», έγραψε ο Σιτζάρτο στο Facebook την Κυριακή.

«Η αλήθεια είναι ότι η συμπερίληψη Λευκορώσων και Ρώσων πολιτών στο Εθνικό Πρόγραμμα Καρτών δεν αποτελεί κανενός είδους απειλή για την ασφάλεια στον χώρο Σένγκεν, καθώς πρέπει να περάσουν από μια ολοκληρωμένη διαδικασία επαλήθευσης πριν εισέλθουν ή παραμείνουν στην Ουγγαρία», εξηγεί ο Ούγγρος διπλωμάτης.

«Όλες οι αντίθετες δηλώσεις είναι απλώς ψέματα, που διαδίδονται από τους Βόρειο ευρωπαίους και Βαλτικούς συναδέλφους μας τυφλωμένους από την φιλοπολεμική τους προσέγγιση», καταλήγει ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.

Σε επιστολή που έστειλε στην κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον της υπενθύμισε ότι πρέπει να διασφαλίσει ότι «οι Ρώσοι πολίτες που θα μπορούσαν να διαπράξουν κατασκοπεία ή άλλη απειλή για την ασφάλεια υπόκεινται στο υψηλότερο επίπεδο επαλήθευσης» πριν λάβουν βίζα Σένγκεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης