ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αστυνομικός ρατσισμός σε βάρος μαύρων παιδιών - Σωματική έρευνα ακόμα σε 8χρονα

Βρετανοί αστυνομικοί ακινητοποιούν μαύρο νεαρό 

AP Photo/Frank Augstein

Τα μαύρα παιδιά στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε σωματικό έλεγχο από την αστυνομία, σύμφωνα με στοιχεία σε εθνικό επίπεδο που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός επίτροπος της Βρετανίας για τα παιδιά. 

Οπως σημοσιέυει ο βρετανικός Guardian, έχουν διαπιστωθεί εκατοντάδες ρατσιστικές διακρίσεις σε βάρος των μαύρων παιδιών από ότι σε βάρος των λευκών ετησίως (στοιχεία Ιουνίου 2022 -Ιουνίου 2023), όσον αφορά τις αστυνομικές έρευνες.

Ειδικότερα, τα παιδιά κάτω των 15 ετών έχουν τη μερίδα του λέοντος στις σωματικές έρευνες και μάλιστα το 45% των ερευνών έγινε χωρίς την - επιβεβλημένη από το νόμο - παρουσία ενήλικα.

Η έκθεση αναφέρει πως κατά την πενταετία 2018 - 2023 (Ιούνιο), η αστυνομία της Αγγλίας έκανε σωματικούς ελέγχους ακόμα και σε παιδιά ηλικίας μόλις 8 ετών, με συχνότητα (κατά μέσο όρο) ένας έλεγχος ανά 14 ώρες.

Από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2023 διενεργήθηκαν περισσότεροι από 3.000 σωματικοί έλεγχοι σε ανηλίκους.

Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα (19/8) αναφέρεται επίσης ότι σχεδόν εννέα στις 10 έρευνες (ποσοστό 88%) που διενεργήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις της Αγγλίας και της Ουαλίας ήταν για ναρκωτικά.

Κληθείσα να σχολιάσει η αστυνομία τη Αγγλίας αστυνομία ήλωσε κυνικά πως «έχουν πολλές περισσότερες έρευνες σε γυμνά παιδιά (από τη μέση και πάνω), οι οποίες δεν έχουν καταφραφεί και ήταν στην πλειοψηφία τους περιττές...».

Ο Αντριου Μαρινερ, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Αστυνομίας για την έρευνα, δήλωσε: «Η σημερινή έρευνα είναι μια αυστηρή υπενθύμιση ότι το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την πρωτελυουσα αλλά και την επαρχία. Χρειαζόμαστε να οικοδομηθεί μια κουλτούρα εμπιστοσύνης μεταξύ των παιδιών και της αστυνομίας, γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας να λιγοστέψουν οι έρευνες και να υπάρχει πλήρη καταγραφή των δεδομένων».

Το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι οι σωματικοί έλεγχοι είναι γενικά απαραίτητοι καθώς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του κοινού και ότι εφαρμόζονται αυστηρές διασφαλίσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης