ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδοί ακτιβιστές δέθηκαν σε υδατοφράκτη εμποδίζοντας κρουαζιερόπλοιο να φτάσει στο Άμστερνταμ

Ολλανδοί ακτιβιστές δέθηκαν σε υδατοφράκτη εμποδίζοντας κρουαζιερόπλοιο να φτάσει στο Άμστερνταμ
AP Photo/Peter Dejong

Πολλά μέλη της οικολογικής οργάνωσης Extinction Rebellion (XR) δέθηκαν σήμερα σε έναν υδατοφράκτη, παρεμποδίζοντας ένα κρουαζιερόπλοιο να φτάσει στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, μέχρι που απομακρύνθηκαν με την παρέμβαση της αστυνομίας, ανέφερε μία εκπρόσωπος του λιμανιού του Άμστερνταμ.

Το «Serenade of the Seas», ένα γιγαντιαίο κρουαζιερόπλοιο με 1.000 καμπίνες, «μπορεί να συνεχίσει την πορεία του προς το Άμστερνταμ» αφού το μπλόκαραν επί πολλές ώρες οι ακτιβιστές, είπε η Κάρλιν φαν Έσεν.

«Το πετρέλαιο σκοτώνει, σταματήστε τα κρουαζιερόπλοια» είχαν γράψει οι ακτιβιστές στο πανό που κρέμασαν στον υδατοφράκτη, στις πύλες του οποίου δέθηκαν το πρωί, σύμφωνα με τα πλάνα που μεταδίδονταν απευθείας στο διαδίκτυο.

Λόγω της κατάστασης, διέκοψε τη ρότα του άλλο ένα πλοίο, ένα πετρελαιοφόρο.

Η αστυνομία επενέβη γύρω στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) και οκτώ ακτιβιστές «προσήχθησαν σε αστυνομικό τμήμα», αλλά δεν συνελήφθησαν αφού όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο αργότερα, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ANP.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα που ακτιβιστές προσπαθούν να εμποδίσουν μεγάλα, ρυπογόνα πλοία να δέσουν στο λιμάνι του Άμστερνταμ. Την προηγούμενη εβδομάδα 2.000 επιβάτες ενός άλλου κρουαζιερόπλοιου αναγκάστηκαν να μεταφερθούν αρχικά με λεωφορεία και στη συνέχεια με τρένο στο Άμστερνταμ και το αεροδρόμιο Σίπχολ, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NOS.

Η επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος VVD και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Ντιλάν Γεσιλγκιόζ καταδίκασε τη δράση των ακτιβιστών, κατηγορώντας τους ότι προκαλούν «όχληση, τεράστιο κόστος για την κοινωνία και τους επιχειρηματίες» και «σπαταλούν πολύτιμους αστυνομικούς πόρους».

«Αρκεί να τολμήσουμε», της απάντησε η XR στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ. «Χρόνια αποτυχημένης κλιματικής πολιτικής, ένας πλανήτης που φλέγεται, ακραίες κλιματικές συνθήκες που διαδέχονται η μία την άλλη και όταν το ανακαλύπτουν αυτό οι ανήσυχοι πολίτες μιλούν» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μια μελέτη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Μεταφορές και Περιβάλλον», τα κρουαζιερόπλοια που έπλεαν σε ευρωπαϊκά νερά το 2022 ευθύνονται για την έκλυση περισσότερων από 8 εκατομμυρίων τόνων CO2, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 50.000 πτήσεις από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη.