ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ο Μπλίνκεν ψάχνει τη «χρυσή τομή» για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Μέση Ανατολή: Ο Μπλίνκεν ψάχνει τη «χρυσή τομή» για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Το ζήτημα είναι πλέον τα χαμόγελα Μπλίνκεν και Ισραηλινών να κρατήσουν και στις διαπραγματεύσεις

Kevin Mohatt/Pool Photo via AP

Ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων μοιάζουν με... ξαναζεσταμένο φαγητό, η άφιξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ, αφήνει μια μικρή νότα αισιοδοξίας. Μικρή γιατί με βάση τις αγεφύρωτες διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα της «επικίνδυνης αποστολής» που του ανέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. 

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής (18/8), το πρωινό ραντεβού με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου «κλείδωσε» για το πρωί της Δευτέρας στις 11 στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού. Νωρίτερα, ο Μπλίνκεν θα έχει ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Ισαάκ Χέρτσογκ, ενδεικτικό της πίεσης που αναμένεται να ασκήσουν οι ΗΠΑ και προς την πλευρά του Ισραήλ, λίγο πριν από την κρίσιμη συνάντηση της Τρίτης στην Αίγυπτο.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που έρχονται από το Πολεμικό Συμβούλιο το οποίο ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής μόνο ευοίωνες δεν είναι στην προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνίας για εκεχειρία. Συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου ενημερώνοντας τους υπουργούς του χαρακτήρισε τις πιθανότητες «όχι μεγάλες» για να βρεθεί η πολυπόθητη λύση και να επιστρέψουν οι όμηροι στις οικογένειές τους.

Διχάζει ο «διάδρομος της Φιλαδέλφεια»

Το νο1 πρόβλημα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η απαίτηση της Χαμάς για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον λεγόμενο «διάδρομο της Φιλαδέλφεια» που βρίσκεται ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο και τον οποίο κατέλαβε ο IDF από τον περασμένο Μάιο.

Ο Νετανιάχου δήλωσε εξαιρετικά απαισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, με το «Channel 12» να αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός δεν υποχωρεί από το αίτημά του για συνεχή ισραηλινή παρουσία στον «διάδρομο της Φιλαδέλφεια». Στην πραγματικότητα, ο Νετανιάχου ανέφερε στους διαπραγματευτές του Ισραήλ ότι συμφωνία θα υπάρξει μόνο εάν η Χαμάς αποσύρει το δικό της αίτημα.

Οι διαπραγματευτές μετέφεραν στον Νετανιάχου ότι έχουν καταφέρει να «φέρουν» τους διαμεσολαβητές των ΗΠΑ πιο κοντά στις θέσεις και τις απαιτήσεις του Ισραήλ στα περισσότερα από τα αιτήματά τους, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων ζητημάτων, όπως τον αριθμό ομήρων που θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση της συμφωνίας, αλλά και τον μηχανισμός απελευθέρωσης Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Έτσι, εάν ο Νετανιάχου επιμείνει στην Ισραηλινή παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στο σημείο, αυτό θα οδηγήσει σε νέο ναυάγιο. Από την άλλη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν δείχνει διατεθειμένος για «συμβιβασμό», καθώς όπως ανέφερε στο Συμβούλιο, το συγκεκριμένο σημείο δεν αποτελεί μόνο θέμα ασφάλειας, αλλά και στρατηγικής σημασίας. «Και αυτό είναι το μήνυμα με το οποίο στέλνει τους διαπραγματευτές του Ισραήλ στο Κάιρο για περισσότερες συνομιλίες», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Οι προτάσεις του IDF

Την ίδια ώρα, ο IDF παρουσίασε στους πολιτικούς ηγέτες του Ισραήλ διάφορες επιλογές για τον έλεγχο του «Διαδρόμου Φιλαδέλφεια», όπως:

  • τη διατήρηση της παρουσίας του IDF σε όλη τη μεθοριακή διαδρομή των 14 χιλιομέτρων,
  • την απόσυρση αλλά με το δικαίωμα επιστροφής όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο, αλλά και
  • την απόσυρση με συνεχή συντονισμό με τους Αιγύπτιους.

Έχει επίσης προτείνει διάφορες «τεχνολογικές» λύσεις για να αποτρέψει τη Χαμάς να μπορεί να διακινήσει λαθραία όπλα κάτω από τα σύνορα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Παράλληλα, το Ισραήλ επιμένει να υπάρχει διεθνής παρουσία στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ η Χαμάς έχει χρησιμοποιήσει σήραγγες κάτω από τη Γάζα, η συντριπτική πλειοψηφία των όπλων της φέρεται να εισήχθη από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Το Channel 12 υποστηρίζει ότι στην αμερικανική «πρόταση γεφύρωσης» που διαβιβάστηκε στο Ισραήλ και τη Χαμάς την Παρασκευή, αναφέρεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα διαχειρίζεται το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, με απομακρυσμένη ισραηλινή επίβλεψη.

Επιμένει να διαφωνεί η Χαμάς

Από την άλλη πλευρά, η αισιόδοξη ατμόσφαιρα, που καλλιεργούν οι διαμεσολαβητές των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, φαίνεται να περιορίζεται από τον εκπρόσωπο της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η αμερικανική πρόταση «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το έγγραφο που συμφώνησαν στις 2 Ιουλίου» και η ισλαμιστική οργάνωση εξακολουθεί να περιμένει τα αποτελέσματα των συναντήσεων στη Ντόχα και το Κάιρο.

Η πρόταση περιλαμβάνει μείωση της παρουσίας του ισραηλινού στρατού στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, χωρίς πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων. Η μόνιμη κατάπαυση πυρός, την οποία ο Μπάιντεν είχε παρουσιάσει ως μέρος του σχεδίου ειρήνευσης τον Μάιο, αυτή φαίνεται πως «μεταφέρεται» στη δεύτερη φάση της συμφωνίας, όπου όμως το Ισραήλ θα μπορεί να συνεχίσει τις μάχες εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

Η «δεύτερη επικίνδυνη αποστολή» του Μπλίνκεν

Παράλληλα, μετά από το πολεμικό κλίμα, που επικράτησε το Σαββατοκύριακο στο μέτωπο Ισραήλ - Λιβάνου, ο Μπλίνκεν καλείται από τη μία να συγκρατήσει πρωτίστως τη Χεζμπολάχ και δευτερευόντως το Ιράν, έτσι ώστε να μην προβούν σε κάποια σπασμωδική κίνηση, που θα μπορούσε να τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα το θετικό διπλωματικό κλίμα που διαμορφώθηκε στην Ντόχα τις προηγούμενες μέρες.

Οι αλλεπάλληλες εκτοξεύσεις ρουκετών και drones εκ μέρους της Χεζμπολάχ και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, που σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της δύναμης καταδρομών «Ραντουάν» της λιβανικής οργάνωσης συνοδεύτηκαν από την ανακοίνωση της δημόσιας επιχείρησης παροχής ρεύματος του Λιβάνου, ότι αδυνατεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες του αεροδρομίου και του λιμανιού της Βηρυτού, τις κτηριακές εγκαταστάσεις των φυλακών και άλλων δημοσίων υπηρεσιών της χώρας, δημιουργώντας την αίσθηση ότι μία επίσημη πια επέκταση του πολέμου προς βορρά είναι προ των πυλών.