ΚΟΣΜΟΣ

Ζαχάροβα: «Το Κίεβο προετοιμάζει επίθεση στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ»

Ζαχάροβα: «Το Κίεβο προετοιμάζει επίθεση στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ»

H εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Mεγάλη ανησυχία προκαλεί η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία έκανε λόγο για «εισερχόμενες αναφορές» που υποστηρίζουν ότι το Κίεβο προετοιμάζει επίθεση με στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Κουρσκ, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS.

Mάλιστα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι «άμεση» και «σκληρή» σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εν λόγω αναφορές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το καθεστώς του Κιέβου έχει ξεκινήσει την προετοιμασία επίθεσης κατά του πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ», ανέφερε η Ζαχάροβα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που εγκυμονεί αυτό το καθεστώς για την παγκόσμια κοινότητα.

«Καλούμε τους διεθνείς οργανισμούς - ιδίως τα Ηνωμένα Έθνη και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) - να δηλώσουν αμέσως την καταδίκη τους για τις προκλητικές ενέργειες που προετοιμάζει το καθεστώς του Κιέβου και να αποτρέψουν την παραβίαση της πυρηνικής και φυσικής ασφάλειας του πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

«Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες του Κιέβου δεν δημιουργούν μόνο μια άμεση απειλή για τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αλλά υπονομεύουν επίσης τους πυλώνες της πυρηνικής και φυσικής ασφάλειας του ΙΑΕΑ, που διατύπωσε ο Γενικός Διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι το 2022», συνέχισε.

«Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που θέτει το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο», υπογράμμισε η διπλωμάτης. «Οι απόπειρες εκφοβισμού και τρομοκρατίας εναντίον ολόκληρων περιοχών και της διεθνούς κοινότητας εν γένει πρέπει να ματαιωθούν αποφασιστικά με κοινές προσπάθειες», κατέληξε.