ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Η Μόσχα «χάνει» το Κουρσκ, αλλά πλησιάζει ουκρανική πόλη «κλειδί» - Τι ανησυχεί τον Ζελένσκι

Ουκρανικό τεθωρακισμένο που έχει υποστεί ζημιές επιστρέφει από τη Ρωσία κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα 

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Συνεχίζεται η προέλαση των Ουκρανών στο Κουρσκ, αλλά και στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, την ώρα που οι ρωσικές τοπικές αρχές προχώρησαν στην εκκένωση αρκετών χωριών που βρίσκονται κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNNi, η Μόσχα «πλησιάζει ταχύτατα» έναν βασικό στρατιωτικό κόμβο στην ανατολική Ουκρανία, παρά την επιτυχημένη εισβολή του Κιέβου στο Κουρσκ.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι έχει καταλάβει περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους από την έναρξη της αιφνιδιαστικής επίθεσής της, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες Ρώσους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στρατός της, που βρίσκεται ήδη περίπου 35 χιλιόμετρα μέσα στο ρωσικό έδαφος, εξακολουθεί να προελαύνει «σε ορισμένες περιοχές από 1 έως 3 χιλιόμετρα», την Παρασκευή.

Τι ανησυχεί την Ουκρανία

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης Ποκρόβσκ, Σέρχι Ντόμπριακ, η Μόσχα βρίσκεται «πολύ κοντά» στα περίχωρα του Ποκρόβσκ, τον βασικό κόμβο εφοδιασμού και στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας που έχει γίνει το επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Σημειώνεται ότι η κατάληψη του Ποκρόβσκ θα έφερνε τον Βλάντιμιρ Πούτιν πιο κοντά στον στόχο του να καταλάβει όλες τις ανατολικές ουκρανικές περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα το Κίεβο.

Η κατάληψη του Ποκρόβσκ ενός βασικού κόμβου μεταφορών, θα μειώσει την κινητικότητα της Ουκρανίας και πιθανότατα θα αποτελέσει το προγεφύρωμα για τη ρωσική επέκταση προς όλες τις κατευθύνσεις όπως ακριβώς είχε γίνει και με την κατάληψη της Ποπάσνα πριν δύο χρόνια.

Πού εστιάζει η Μόσχα

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στις ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις «διατηρούν τον σχετικά υψηλό επιθετικό ρυθμό τους» στο Ντονέτσκ, «αποδεικνύοντας ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στις προόδους στην ανατολική Ουκρανία, ακόμη και όταν η Ουκρανία πιέζει τις ρωσικές δυνάμεις εντός» της περιοχής του Κουρσκ.

Μυρωδιά... πολέμου στην πόλη Σούτζα

Σώματα που αποσυντίθενται στον δρόμο. Σημαδεμένα από σφαίρες αυτοκίνητα. Το μισό πρόσωπο του Λένιν ξεριζωμένο από το άγαλμα στην πλατεία. Δρόμοι γεμάτοι θραύσματα. Οι ντόπιοι συνωστίζονται σε ένα καταφύγιο από βόμβες.

Η μυρωδιά του θανάτου, σε κτήρια διαλυμένα...

Έτσι περιγράφει το CNNi μια σκηνή που είναι οικεία στην Ουκρανία, αλλά μέχρι πρότινος ήταν εντελώς ξένη για τη Ρωσία.

Ένα κατεστραμμένο μνημείο του ιδρυτή της Σοβιετικής Ένωσης Βλαντιμίρ Λένιν στέκεται σε κεντρική πλατεία στην πόλη Σούτζα της περιοχής Κουρσκ

AP Photo

Η Σούτζα είναι ο μεγαλύτερος από τους 80 οικισμούς που η Ουκρανία κατέλαβε κατά τη διάρκεια των 10 ημερών από την έναρξη της αιφνιδιαστικής εισβολής της στο Κουρσκ. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχό της.

Το CNNi εισήλθε στη Ρωσία συνοδεία του ουκρανικού στρατού, περνώντας από το συνοριακό φυλάκιο που έγινε συντρίμμια από την πρώτη επίθεση της Ουκρανίας. Η στροφή προς τη Σούτζα ήταν σημαδεμένη με έναν τεράστιο ορθόδοξο χριστιανικό σταυρό, πάνω στον οποίο αναγραφόταν: «Ο Θεός να μας σώσει και να μας προστατεύσει».

Οι δρόμοι της πόλης ήταν ως επί το πλείστον άδειοι, αλλά αντηχούσαν από τους πολεμικούς ήχους που μαίνονταν γύρω τους. Πυροβολισμοί από μικρά όπλα και πυροβολικό έσπαγαν τη σιωπή, αλλά από απόσταση.

Σε ένα υπόγειο είδαμε μια σκηνή που έχουμε ξαναδεί σε δεκάδες ουκρανικές πόλεις τα τελευταία δύο χρόνια και εξακολουθεί να είναι το ίδιο θλιβερή στη Ρωσία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Στην είσοδο του καταφυγίου βρισκόταν ο Στάνισλαβ, ο οποίος χάιδευε τα γκρίζα γένια του όταν τον ρώτησαν πώς ήταν η ζωή. «Βλέπετε, αυτή δεν είναι ζωή. Είναι η ύπαρξη. Δεν είναι ζωή».

Στη σκοτεινό και γεμάτο υγρασία υπόγειο βρίσκονταν ασθενείς, απομονωμένοι και μπερδεμένοι. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, που φορούσε ακόμα την περούκα της και το κατακόκκινο καλοκαιρινό της φόρεμα, κουνιόταν ελαφρά καθώς ψέλλιζε: «Και τώρα δεν ξέρω πώς θα τελειώσει. Τουλάχιστον μια ανακωχή για να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα. Είναι το δεκανίκι μου, δεν μπορώ να περπατήσω. Είναι πολύ δύσκολο». Οι μύγες βούιζαν γύρω από το πρόσωπό της, μέσα στο υγρό σκοτάδι.

Κάτοικοι της περιοχής κρύβονται σε υπόγειο στην πόλη Σούτζα

AP Photo

Στο διπλανό δωμάτιο, το φως τρεμόπαιζε σε μια εξαμελή οικογένεια. Ο άντρας είπε: «Μια εβδομάδα. Κανένα νέο. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει γύρω μας». Ο γιος του καθόταν σιωπηλός δίπλα του, με το λευκό του πρόσωπο να έχει «πετρώσει».

Στο τέλος του διαδρόμου, μιλώντας με έναν από τους Ουκρανούς συνοδούς μας, αναφέρει το δημοσίευμα, βρισκόταν ο Γιεφίμοφ, ο οποίος είπε ότι ήταν γύρω στα 90. Η κόρη του, η ανιψιά του και τα εγγόνια του είναι παντρεμένα με Ουκρανούς άνδρες και ζουν στην Ουκρανία, αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να τους βρει.

Πώς θα τελειώσει η εισβολή στο Κουρσκ

Δεν είναι σαφές πώς θα τελειώσει αυτή η επιτυχημένη και αιφνιδιαστική επίθεση της Ουκρανίας αλλά και πού θα φτάσουν οι ρωσικές δυνάμεις. Ωστόσο, η Μόσχα δεν έχει ακόμη προβεί σε ισχυρή απάντηση στην εισβολή, αλλά προειδοποίησε για «ανάλογα» αντίποινα.

Οι αναλυτές λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει αν θα ενισχύσει τα στρατεύματα και θα προσπαθήσει να κρατήσει ή να προωθήσει την εισβολή της ή να αποσυρθεί πριν η Ρωσία προβεί σε μια οργισμένη και φονική απάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης