ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπλίνκεν αναχωρεί για το Ισραήλ - Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου

AP Photo/Jacquelyn Martin

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί αύριο στο Ισραήλ για να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν θα αναχωρήσει αύριο και θα επιδιώξει «να καταλήξει σε μια συμφωνία» με βάση την πρόταση που παρουσίασαν νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ντόχα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίες αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Δευτέρα, σύμφωνα με έναν Ισραηλινό αξιωματούχο. Η ίδια πηγή είπε ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Ντόχα θα επιστρέψει απόψε στο Ισραήλ.

Θετικό κλίμα στις συνομιλίες

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των συνομιλιών για εκεχειρία στη Γάζα στη Ντόχα του Κατάρ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ σε δήλωσή του, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα θα επαναληφθούν στο Κάιρο την επόμενη εβδομάδα έπειτα από 48 ώρες «εποικοδομητικών» διαπραγματεύσεων που έγιναν σε «θετική ατμόσφαιρα» στην Ντόχα, τονίζει το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν σήμερα (16/8) οι μεσολαβήτριες χώρες ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ.

Στην κοινή δήλωση των διαμεσολαβητών αναφέρεται ότι οι συνομιλίες αυτή την εβδομάδα στη Ντόχα ήταν «σοβαρές και εποικοδομητικές» σύμφωνα και με το Αl Jazeera.

Κατά τις διαπραγματεύσεις, οι ΗΠΑ παρουσίασαν μια νέα συμβιβαστική πρόταση, την οποία υποστήριξαν η Αίγυπτος και το Κατάρ, προκειμένου να «καλυφθούν τα κενά που απομένουν» με τρόπο που επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή μιας συμφωνίας από το Ισραήλ και τη Χαμάς, και συνάδει με τις αρχές που έθεσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου.

«Ανώτεροι αξιωματούχοι των κυβερνήσεών μας θα συναντηθούν ξανά στο Κάιρο πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ελπίζοντας να καταλήξουν σε συμφωνία επί των όρων που τέθηκαν σήμερα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και καμία δικαιολογία για περαιτέρω καθυστέρηση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από οποιοδήποτε μέρος».

«Ο δρόμος είναι πλέον καθαρός για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, να σωθούν ζωές, να ανακουφιστεί ο λαός της Γάζας και να καταλαγιάσουν οι περιφερειακές εντάσεις».

Οι συνομιλίες στο Κατάρ ξεκίνησαν από χθες.

Στέλεχος της Χαμάς ανέφερε χθες πως οι συνομιλίες «με τους μεσολαβητές (…) έχουν εντατικοποιηθεί», επαναλαμβάνοντας ότι η Χαμάς «θέλει την εφαρμογή του σχεδίου Μπάιντεν κι όχι να διαπραγματεύεται για να διαπραγματεύεται»

Την ίδια στιγμή Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Κατάρ, ζητούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν να «υπονομεύουν» τις προσπάθειες διαμεσολάβησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης