ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση: Οι 300 ημέρες μετά το «μαύρο Σάββατο» που έκαναν και πάλι κυρίαρχο το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου μιλά σε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ στις 4 Αυγούστου 2024

Naama Grynbaum/Pool Photo via AP

300 και πλέον ημέρες μετά το «Μαύρο Σάββατο», το Ισραήλ φαίνεται να είναι σε θέση ισχύος τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο έναντι των αντιπάλων του. 

Μπορεί στις 31 Ιουλίου να έχει δολοφονηθεί με επιχείρηση ακριβείας ο επικεφαλής της Χαμάς στην Τεχεράνη, μπορεί η Χεζμπολά να επιμένει στην αύξηση των χτυπημάτων στα βόρεια του Ισραήλ και η Χαμάς να συνεχίζει μετά από 10 μήνες να πετά ακόμη ρουκέτες, αλλά το Ισραήλ σήμερα βρίσκεται ξεκάθαρα σε θέση ισχύος σε όλα τα επίπεδα έναντι φίλων και εχθρών.

Έχουν περάσει 10 μήνες από το «Μαύρο Σάββατο» και την σφαγή περισσότερων από 1.000 αμάχων στα ισραηλινά εδάφη από τις δυνάμεις της Χαμάς. Μέσα σε αυτές τις 300 ημέρες το Τελ Αβίβ έχει καταφέρει να υπερκεράσει όλα τα εμπόδια που έχουν βρεθεί μπροστά του σε μία κατάσταση πολυεπίπεδα δύσκολη και περίπλοκή. Μετά από έναν μαραθώνιο πόνου και πένθους είναι σήμερα το Ισραήλ που δεν φαντάζει αλλά επί της ουσίας βρίσκεται ξανά σε θέση ισχύος και μάλιστα όχι μόνο απέναντι στους εχθρούς αλλά και τους συμμάχους του.

Τα πολεμικά μέτωπα

Μετά από σφυροκόπημα 300 και πλέον ημερών, είναι δεδομένο πως το Τελ Αβίβ έχει καταφέρει να διαλύσει όλους τους βασικούς θύλακες της Χαμάς εντός του Παλαιστινιακού θύλακα στη Γάζα. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό περισσότεροι από 14.000 τρομοκράτες της Χαμάς έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ μόνο ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης παραμένει ακόμη ζωντανό.

Η Γάζα δεδομένα έχει μετατραπεί σε μία άμορφη μάζα από χαλάσματα και θάνατο και ο αριθμός των νεκρών σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους ξεπερνά τους 40.000, αλλά το Ισραήλ έχει στο τέλος της διαδρομής επιτύχει τον στρατηγικό του στόχο.

Στον Βορρά, το Ισραήλ εξακολουθεί να περιμένει μία συντονισμένη και κυρίως μαζική επίθεση από την πλευρά της Χεζμπολά η οποία μέχρι τώρα αρκείται σε επιθέσεις στοχευμένες από τον αέρα. Το Τελ Αβίβ δηλώνει και είναι κατά τα φαινόμενα έτοιμο να απαντήσει με εισβολή στον Λίβανο σε περίπτωση που ο κυβερνητικός εταίρος της Κυβέρνησης του Λιβάνου αποφασίσει πως έχει έρθει η στιγμή για πόλεμο με το Ισραήλ.

Για κάποιους μάλιστα ίσως αυτή να είναι και η επιθυμητή εξέλιξη από την πλευρά της Κυβέρνησης Νετανιάχου, που φαίνεται να επιδιώκει από τη μία να τελειώσει με κάθε απειλή από Βορρά και Νότο τώρα που ο στρατός της χώρας είναι «ζεστός» και από την άλλη να δημιουργήσει ένα πανίσχυρο επιχείρημα μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο που θα κλείσει ένας χρόνος από την εισβολή και το φιάσκο από τη Χαμάς.

Το αφήγημα αυτό φαίνεται πως περιλαμβάνει το δόγμα: «όχι μόνο κερδίσαμε τους πάντες, αλλά σήμερα η χώρα είναι κατά τι μεγαλύτερη και σίγουρα ασφαλέστερη».

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως σε περίπτωση ενός πολέμου με τη Χεζμπολά τα πράγματα θα είναι πολύ δυσκολότερα για τον στρατό του Ισραήλ, αλλά αυτό σήμερα δεν φαίνεται να τρομάζει Κυβέρνηση και στρατιωτικό επιτελείο.

Στα ανατολικά η Τεχεράνη, την ώρα που συντάσσεται το παρόν κείμενο, δεν έχει ακόμη απαντήσει στην δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε για την οποία το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ. Και σε αυτό το πεδίο όμως το Τελ Αβίβ και ο Νετανιάχου έχουν ήδη κερδίσει την προηγούμενη μάχη με τους πυραύλους από το Ιράν να αναχαιτίζονται σε ποσοστό 99% από την αεράμυνα της χώρας αλλά και τα συμμαχικά μαχητικά.

Στο συγκεκριμένο μέτωπο η αναμονή είναι ένα θέμα για το Ισραήλ καθώς αυξάνει την ένταση και τον φόβο στο εσωτερικό της χώρας. Οι πολίτες εδώ και 10 μήνες βρίσκονται υπό διαρκή πίεση και παρά τις μαζικές διαδηλώσεις και τις πιέσεις προς την Κυβέρνηση η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

Τα διπλωματικά εμπόδια

Σε διπλωματικό επίπεδο το Ισραήλ έχει καταφέρει επίσης να καταγράψει σημαντικές νίκες αν και η εικόνα του έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ούτε οι αποφάσεις του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαστηρίου, ούτε και το Παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη έχουν καταφέρει να αλλάξουν τον στρατιωτικό και πολιτικό σχεδιασμό του Τελ Αβίβ.

Οι πιέσεις από τους πλέον στενούς συμμάχους έχουν μπει σε μία άλλη περίοδο με μικρή ύφεση και περισσότερο χώρο για ελιγμούς, καθώς οι ΗΠΑ έχουν να ασχοληθούν κυρίως με τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και ο Τζο Μπάιντεν έχει επίσημα αποσυρθεί από την επανεκλογή.

Ο Νετανιάχου έχει σήμερα περισσότερο χρόνο και χώρο από αυτόν που ζητούσε όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Άντονι Μπλίνκεν τον πίεζαν ασφυκτικά, κρατώντας μέχρι και τα αμερικανικά όπλα στις βάσεις των ΗΠΑ.

Το Τελ Αβίβ συντονισμένα έχει αφορίσει κάθε διεθνή οργάνωση που κατακεραυνώνει τις πρακτικές του στη Γάζα και δείχνει σήμερα να παραμένει πιο προσηλωμένο από ποτέ στον σχεδιασμό που έχει εξ αρχής χαράξει. Τα όπλα είναι σήμερα στις ισραηλινές αποθήκες και το μόνο μεγάλο εμπόδιο φαίνεται να είναι το πώς η Κυβέρνηση της χώρας θα καταφέρει να συγκρατήσει για ακόμη κάποιους μήνες την οικονομία που δεδομένα έχει υποστεί πλήγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης