ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Θύελλα αντιδράσεων για την ακύρωση συναυλίας διάσημου πιανίστα που επέκρινε το Ισραήλ

Αυστραλία: Θύελλα αντιδράσεων για την ακύρωση συναυλίας διάσημου πιανίστα που επέκρινε το Ισραήλ

Εικόνα από συναυλία (αρχείο)

AP Photo/Joel Ryan, File (φωτογραφία αρχείου)

Έντονες αντιδράσεις και «πολεμικές δηλώσεις» προκάλεσε η ακύρωση συναυλίας διάσημου Βρετανοαυστραλού πιανίστα στην Μελβούρνη, στην Αυστραλία, μετά τις επικριτικές δηλώσεις του καλλιτέχνη για το Ισραήλ.

Χθες Πέμπτη η συμφωνική ορχήστρα της Μελβούρνης παραδέχθηκε ότι διέπραξε σφάλμα αποφασίζοντας την ακύρωση συναυλίας διάσημου Βρετανοαυστραλού πιανίστα, αφού επέκρινε τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια συναυλίας την Κυριακή, ο Αυστραλοβρετανός πιανίστας Τζέισον Γκίλαμ αφιέρωσε ένα κομμάτι στους «δημοσιογράφους της Γάζας», ορισμένοι από τους οποίους υπήρξαν όπως είπε θύματα «στοχευμένων δολοφονιών», που διαπράχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

Από την πλευρά της συμφωνικής ορχήστρας της Μελβούρνης αντιδρώντας στο σχόλιο αυτό, ακύρωσε την συναυλία του μουσικού που ήταν προγραμματισμένη για χθες, κρίνοντας πως είναι ανάρμοστο να χρησιμοποιείται η σκηνή του συναυλιακού χώρου της «για να εκφράζονται προσωπικές απόψεις».

Ωστόσο δεν παρέλειψε να περιγράψει τον κ. Γκίλαμ —ο οποίος πρόσφατα έπαιξε σε φιλανθρωπική εκδήλωση τα κέρδη της οποίας δόθηκαν στο Ταμείο Αρωγής στα Παιδιά της Παλαιστίνης— ως έναν «από τους καλύτερους πιανίστες της γενιάς του».

Έπειτα από τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε, η ορχήστρα αναγκάστηκε να ζητήσει χθες συγγνώμη για το «λάθος» της να ακυρώσει τη συναυλία. Όμως επέμεινε ότι οι συναυλίες δεν είναι η «προσήκουσα» περίσταση για να διατυπώνονται «πολιτικά σχόλια» και πρόσθεσε ότι η εκδήλωση που επρόκειτο να γίνει χθες ακυρώθηκε για λόγους «ασφαλείας».

Συλλογικότητα Αυστραλών μουσικών (Music, Entertainment and Arts Alliance) κατηγόρησε την ορχήστρα πως έλαβε εντελώς δυσανάλογη απόφαση, υπογραμμίζοντας πως «η μουσική και η τέχνη» εγγράφονται πάντα σε «πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο».

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) λογαριάζει πως έχουν σκοτωθεί 113 δημοσιογράφοι από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, πριν από δέκα και πλέον μήνες.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι «δεν στοχοποιεί συγκεκριμένα δημοσιογράφους» αλλά επιφυλάσσεται του δικαιώματος να στοχοποιεί μέλη ή οπαδούς της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος ο στρατιωτικός βραχίονας του οποίου εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα αυτού του πολέμου.