ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρή επίθεση Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη - Καταδικάζει ο Λευκός Οίκος

Αιματηρή επίθεση Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη - Καταδικάζει ο Λευκός Οίκος

Συντρίμμια έγινε σπίτι στη Δυτική Όχθη μετά από Ισραηλινή επίθεση

AP Photo/Majdi Mohammed

Δυναμιτίζει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που είναι σε εξέλιξη στο Κατάρ, το νέο «πογκρόμ» - όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ - στα σπίτια Παλαιστινίων πολιτών στην Δυτική Όχθη, από το οποίο σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Στην επίθεση αυτή, Ισραηλινοί έποικοι έριξαν μολότοφ στα σπίτια των Παλαιστινίων και με όπλα στα χέρια άρχισαν να πυροβολούν ακρίτως.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, η επίθεση, στην κοινότητα Τζιτ, ανάμεσα στις πόλεις Νάμπλους και Καλκίλγια, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, τον 23χρονο Μαχμούντ Κάντερ Σάντα, που σκοτώθηκε «από τις σφαίρες εποίκων». Άλλος ένας Παλαιστίνιος χτυπήθηκε από σφαίρα στη θωρακική χώρα και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, κατά την ίδια πηγή.

«Οπλισμένοι έποικοι επιτέθηκαν στο χωριό Τζιτ, πυρπολώντας αυτοκίνητα», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Καταδικάζει τα βίαια επεισόδια ο Ισραηλινός πρόεδρος

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ, ο Ισαάκ Χέρτσογκ, «καταδίκασε σθεναρά» το βράδυ χθες Πέμπτη έφοδο εβραίων εποίκων εναντίον παλαιστινιακού χωριού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκε βαριά ακόμη ένας, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, χαρακτηρίζοντας τα βίαια επεισόδια «πογκρόμ».

«Καταδικάζω σθεναρά το αποψινό πογκρόμ στη Σαμάρεια», ανέφερε ο κ. Χέρτσογκ μέσω X (πρώην Twitter).

Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι ζητά ο Λευκός Οίκος

Το πογκρόμ καταδίκασε και ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις επιθέσεις στα σπίτια των Παλαιστινίων κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Οι επιθέσεις βίαιων εποίκων εναντίον παλαιστινίων πολιτών στη Δυτική Όχθη είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», τόνισε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Κάλεσε τις αρχές του Ισραήλ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να «προστατεύονται όλες οι κοινότητες».

Αυτό «συμπεριλαμβάνει» επεμβάσεις «για να τερματίζονται τέτοια βίαια επεισόδια» και «να λογοδοτούν οι δράστες τέτοιων βίαιων επεισοδίων», πρόσθεσε.