ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: «Κατηγορώ» της αντιπολίτευσης στον Μαδούρο - Αναδίπλωση των ΗΠΑ για νέες εκλογές

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια 

(AP Photo/Cristian Hernandez)

Εικοσιμία ημέρες μετά την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Βενεζουέλα η αντιπολίτευση συνεχίζει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα κάνει λόγο για νοθεία, και κατηγορεί τον πρόεδρο της χώρας Νικολά Μαδούρο ότι «παίζει» με την ζωή εκατομμυρίων πολιτών.

Την ίδια στιγμή ο Λευκός οίκος που είχε σπεύσει να προτείνει να γίνουν νέες εκλογές στην Βενεζουέλα, προχώρησε σε διόρθωση - αναδίπλωση μέσω των δηλώσεων της εκπροσώπου της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Λευκός Οίκος διόρθωσε το φραστικό πυρ, αποσύροντας την παρότρυνση που φάνηκε να κάνει νωρίτερα χθες Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν να διεξαχθούν νέες εκλογές στη Βενεζουέλα, με εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας να τονίζει πως είναι «πολύ σαφές» για την Ουάσιγκτον ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κέρδισε «τις περισσότερες ψήφους» στην ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας αμφισβητείται.

Νωρίτερα χθες, κατά τη διάρκεια σύντομων δηλώσεών του στον Τύπο προτού επιβιβαστεί σε ελικόπτερο, μια δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ: «Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον Μαδούρο;» και «Είστε υπέρ νέων εκλογών στη Βενεζουέλα;» με τον Τζο Μπάιντεν να απαντά: «Είμαι».

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας όμως διαβεβαίωσε ότι στην πραγματικότητα, ο κ. Μπάιντεν ήθελε να επισημάνει «την παράλογη θέση του (σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς) Μαδούρο», ο οποίος σύμφωνα με την Ουάσιγκτον δεν δείχνει «τιμιότητα» όσον αφορά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Είναι πολύ καθαρό για την πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας, για τις ΗΠΑ και για αυξανόμενο αριθμό χωρών ότι είναι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια αυτός που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους την 28η Ιουλίου», επέμεινε.

«Οι ΗΠΑ ζητούν εκ νέου η βούληση του λαού της Βενεζουέλας να γίνει σεβαστή και να αρχίσουν συζητήσεις για τη μετάβαση, για την επιστροφή στους δημοκρατικούς κανόνες», συμπλήρωσε.

Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν έκανε αίσθηση, αφού η Βραζιλία και η Κολομβία, χώρες που ανέλαβαν πρωτοβουλία για να επιλυθεί η πολιτική κρίση, έριξαν την ιδέα να γίνουν νέες εκλογές.

Όμως η αρχηγός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Μαρία Κορίνα Ματσάδο έσπευσε αμέσως να δηλώσει πως εναντιώνεται στο ενδεχόμενο αυτό.

Ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια —ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την 28η Ιουλίου στη Βενεζουέλα, στις οποίες η συμμαχία του διαβεβαιώνει πως επικράτησε «καθαρά»— κατηγόρησε χθες Πέμπτη τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, που ανακηρύχθηκε νικητής, πως «παίζει με τη ζωή εκατομμυρίων» πολιτών της χώρας εμποδίζοντας την «πολιτική μετάβαση».

«Απευθύνω έκκληση στον Νικολάς Μαδούρο: σεβαστείτε τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας, παίζετε με τη ζωή εκατομμυρίων συμπατριωτών!», τόνισε ο πρώην διπλωμάτης σε βίντεο που μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αξιώνοντας ο αρχηγός του κράτους να «επιτρέψει τη μετάβαση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης