ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται στο Κατάρ οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα - Τα αγκάθια και οι όροι της Χαμάς

ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/HAITHAM IMAD

Το χάσμα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς προσπαθούν να γεφυρώσουν οι νέες διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στο Κατάρ, με την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έναρξη των συνομιλιών φαίνεται πως ήταν θετική, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διαφορές ακόμη στις δύο πλευρές.

Τα «ακανθώδη» ζητήματα που αποτελούν «κλειδί» στην επίτευξη συμφωνίας είναι η παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων στον πολιορκημένο θύλακα, η απελευθέρωση των ομήρων, καθώς και η ασφαλής επιστροφή των αμάχων σε ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους.

Χαμάς: Η εκεχειρία πρέπει να συνοδευτεί από «πλήρη» αποχώρηση των στρατευμάτων

Η Χαμάς, η οποία, δεν συμμετέχει επισήμως στο νέο κύκλο συζητήσεων, αλλά διεξάγει συνομιλίες στο περιθώριο αυτών, με την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ, που αποτελούν τους διαμεσολαβητές των δύο πλευρών, ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως οποιαδήποτε ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στον πολιορκημένο θύλακα πρέπει να συνοδευτεί από την «πλήρη» αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την περιοχή.

«Η όποια συμφωνία πρέπει να καταλήξει σε συνολική κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα (και) επιστροφή των εκτοπισμένων» στα σπίτια τους, τόνισε ο Χουσάμ Μπαντράν, που είναι ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, στη Ντόχα.

Να σημειωθεί πως, η Χαμάς παρά το γεγονός ότι δεν συμμετέχει επισήμως στον νέο κύκλο συζητήσεων, έχει διαμηνύσει πως θα συμφωνούσε στην υιοθέτηση του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση, κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, συνοδευόμενη από την απόσυρση μονάδων του ισραηλινού στρατού από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας.

Παράλληλα προβλέπει την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.

Διαδήλωση Ισραηλινών ζητούν συμφωνία

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις από εκατοντάδες πολίτες που διαδηλώνουν στο Τελ Αβίβ, με φόντο τις έμμεσες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Κατάρ με σκοπό να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που θα επιτρέψει να απελευθερωθούν ισραηλινοί όμηροι σε αντάλλαγμα την αποφυλάκιση εκατοντάδων Παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Οι συμμετέχοντες σε συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της παραθαλάσσιας μητρόπολης φώναζαν συνθήματα όπως «μη γυρίσετε πίσω χωρίς συμφωνία».

Μολότοφ στα σπίτια Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη - «Πογκρόμ» καταγγέλλει ο πρόεδρος του Ισραήλ

Την εξέλιξη των συνομιλιών, όμως, δυναμιτίζει νέο «πογκρόμ» - όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ - στα σπίτια Παλαιστινίων πολιτών στην Δυτική Όχθη, από το οποίο σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Στην επίθεση αυτή, Ισραηλινοί έποικοι έριξαν μολότοφ στα σπίτια των Παλαιστινίων και με όπλα στα χέρια άρχισαν να πυροβολούν ακρίτως.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, η επίθεση, στην κοινότητα Τζιτ, ανάμεσα στις πόλεις Νάμπλους και Καλκίλγια, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, τον 23χρονο Μαχμούντ Κάντερ Σάντα, που σκοτώθηκε «από τις σφαίρες εποίκων». Άλλος ένας Παλαιστίνιος χτυπήθηκε από σφαίρα στη θωρακική χώρα και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, κατά την ίδια πηγή.

«Οπλισμένοι έποικοι επιτέθηκαν στο χωριό Τζιτ, πυρπολώντας αυτοκίνητα», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ, ο Ισαάκ Χέρτσογκ, «καταδίκασε σθεναρά» το βράδυ χθες Πέμπτη έφοδο εβραίων εποίκων εναντίον παλαιστινιακού χωριού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκε βαριά ακόμη ένας, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, χαρακτηρίζοντας τα βίαια επεισόδια «πογκρόμ».

«Καταδικάζω σθεναρά το αποψινό πογκρόμ στη Σαμάρεια», ανέφερε ο κ. Χέρτσογκ μέσω X (πρώην Twitter).

Καταδικάζει τις «απαράδεκτες» επιθέσεις ο Λευκός Οίκος

Το πογκρόμ καταδίκασε και ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις επιθέσεις στα σπίτια των Παλαιστινίων κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Οι επιθέσεις βίαιων εποίκων εναντίον παλαιστινίων πολιτών στη Δυτική Όχθη είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», τόνισε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Κάλεσε τις αρχές του Ισραήλ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να «προστατεύονται όλες οι κοινότητες».

Αυτό «συμπεριλαμβάνει» επεμβάσεις «για να τερματίζονται τέτοια βίαια επεισόδια» και «να λογοδοτούν οι δράστες τέτοιων βίαιων επεισοδίων», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης