ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικός πυρετός στο Κατάρ - Ζωντανές οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Διπλωματικός πυρετός στο Κατάρ - Ζωντανές οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Άμαχοι φεύγουν από την εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Ντόχα του Κατάρ και τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, με στόχο την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την ανταλλαγή ομήρων, έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της η παγκόσμια διπλωματία.

Η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, ωστόσο το Ισραήλ κάτω από αμερικανικές πιέσεις φαίνεται να παραμένει στο τραπέζι για μία ακόμη ημέρα.

Η παρασκηνιακή προσπάθεια ημερών και εβδομάδων συνεχίζεται σε συνδυασμό με τα δεδομένα στο έδαφος αλλά και τις επιδιώξεις όλων των πλευρών. Πάντως ο Λευκός Οίκος μίλησε για «ενθαρρυντικό ξεκίνημα».

«Το Ισραήλ πέτυχε αυτό που ήθελε»

Το μεν Ισραήλ έχει πετύχει αυτό που ήθελε, όπως επισημαίνουν και Αμερικανοί αξιωματούχοι και δεν έχει κάτι στο οποίο να προσβλέπει στη Γάζα, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που κρίνει ότι έχει την πολυτέλεια αποδοχής στην ανάγκη και της αποχώρησης από το διάδρομο Φιλαδέλφεια.

Η Χαμάς είναι αποδεκατισμένη προς το παρόν και δεν μπορεί να απειλήσει ιδιαίτερα τις κοινότητες της Γάζας, ενώ με το Ισραήλ να συνεχίσει να σφυροκοπεί το θύλακα, προσπαθεί να περισώσει αυτό που της απέμεινε. Έτσι αποτελεί τον αδύναμο κρίκο στην εξίσωση.

Πριν από λίγο διαμήνυσε ότι δεν θα πάει στις συνομιλίες εκτός εάν το Ισραήλ δεχθεί απλώς να συζητηθεί μόνο τα χρονικά πλαίσια της πρότασης Μπάιντεν. Θα φανεί εάν θα επιμείνει και εάν η ένστασή της θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα ή θα προσπεραστεί, όπως η άρνησή της χθες.

«Κανείς δεν θέλει ολική σύγκρουση»

Το Ιράν μπορεί να μην μετέχει φανερά στο διάλογο είναι όμως δεδομένο ότι δεν θέλει - όπως ούτε το Ισραήλ ούτε κανείς άλλος - μια ολική σύγκρουση. Αλόμα λιγότερο μετά τη χθεσινή κυβερνοεπίθεση. Η δε Ρωσία το πιέζει φοβούμενη όπως και η Τεχεράνη την πρωτοφανή ανάπτυξη των Αμερικανών στην περιοχή.

Με αυτό ως δεδομένο τα πράγματα προχωρούν ομαλά, ενώ στο Ισραήλ η κοινή γνώμη πιέζει αφόρητα τον Νετανιάχου, την ώρα που πολλές ξένες πρωτεύουσες, με τις τελευταίες στο Λονδίνο, παρεμβαίνουν και ασκούν και εκείνες πιέσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας μίλησε απόψε για μια «κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια σταθερότητα» και είπε ότι «επείγον να έρθει συμφωνία» στο Κατάρ.

Είναι μια από εκείνες τις στιγμές που τα πράγματα δείχνουν να έφτασαν τόσο στο απροχώρητο, που κανείς δεν έχει το παραμικρό συμφέρον από μια μεγάλη πολεμική αναμέτρηση στην περιοχή.

«Περιμένουμε να μας πουν οι διαμεσολαβητές ότι το Ισραήλ έχει αποδεχτεί την πρόταση και τη συνάντηση πρέπει να βασιστεί σε συζητήσεις για τους μηχανισμούς και τον ορισμό χρονοδιαγράμματος και όχι σε διαπραγματεύσεις για νέες προτάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Χαμάς δε βρίσκει κανένα λόγο να συμμετάσχει στις συνομιλίες» τονίζει ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας θα εκτονώσει τις εντάσεις με το Ιράν απομακρύνοντας τον κίνδυνο μιας ευρύτερη περιφερειακής ανάφλεξης. «Θέση μας παραμένει ότι είναι κρίσιμο να φτάσουμε σε συμφωνία. Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για να το καταφέρουμε, για να πετύχουμε αυτή τη συμφωνία» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ.

Κίρμπι: «Θα συνεχιστούν αύριο οι συνομιλίες»

Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανέφερε πως αναμένει πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου το πλαίσιο της συμφωνίας έχει σε γενικές γραμμές γίνει αποδεκτό και τα κενά που πρέπει να καλυφθούν αφορούν την εφαρμογή της».

«Η Χαμάς πρέπει να γνωρίζει ότι κάθε μέρα που συνεχίζει να κρατά τους ομήρους μας, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα για εκείνη. Θα τα κάνουμε χειρότερα μέχρι να καταφέρουμε να πάρουμε πίσω τους ομήρους και μετά δε θα επιτρέψουμε στη Χαμάς ούτε να ξανασηκώσει κεφάλι» σημειώνει ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Χέρτζι Χαλεβί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι το Ισραήλ πέτυχε το μέγιστο που μπορούσε να πετύχει στρατιωτικά στη Γάζα και δεν θα μπορέσει ποτέ να εξαλείψει πλήρως της Χαμάς οπότε πλέον ήρθε η ώρα μιας συμφωνίας. Οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός έρχονται και από τους λαούς της περιοχής.

Εξάλλου, ο Μαχμούντ Αμπάς από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τόνισε πως: «Η Γάζα είναι δική μας, όπως και η Δυτική Όχθη και η Ιερουσαλήμ, είναι δικές μας. Δεν δεχόμαστε καμία λύση που διαλύει τα εδάφη μας. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να ανακοινώσω εδώ, παρουσία σας, ότι δεν μας απομένει καμία λύση. Αποφάσισα να πάω στη Γάζα μαζί με τους αδελφούς μου στην παλαιστινιακή ηγεσία και θα το κάνω».

Τι προβλέπει το σχέδιο Μπάιντεν;

Το σχέδιο του Μπάιντεν προβλέπει σε πρώτη φάση, κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, συνοδευόμενη από την απόσυρση μονάδων του ισραηλινού στρατού από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας.

Παράλληλα προβλέπει την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.

Πριν από μερικές ημέρες, οι χώρες που μεσολαβούν κάλεσαν να ξαναρχίσουν τη 15η Αυγούστου τις έμμεσες διαπραγματεύσεις για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στον θύλακο και Παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές.

Στη «σκιά» ενός θλιβερού ορόσημου

Την ώρα, όμως, ένα νέο θλιβερό «ορόσημο» επισκιάζει τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ενδεχόμενη συμφωνία.

Όπως αναφέρεται νωρίτερα το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, περισσότεροι από 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Μόλις το τελευταίο 24ωρο ο ισραηλινός στρατός σκότωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση 40 ανθρώπους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων από τις 7 Οκτωβρίου στις 40.005. Αυτός ο απολογισμός σημαίνει πως ένας στους 55 ανθρώπους στους θύλακα έχουν τη ζωή τους.

Περισσότεροι από 92.401 έχουν τραυματιστεί, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των Παλαιστινίων που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια.