ΚΟΣΜΟΣ

Δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση Μαδούρο ο Λούλα και προτείνει νέες εκλογές στη Βενεζουέλα

Δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση Μαδούρο ο Λούλα και προτείνει νέες εκλογές στη Βενεζουέλα

 Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα

AP Photo/Eraldo Peres

Δεν αναγνωρίζει τον Νικολά Μαδούρο ως νικητή των εκλογών στη Βενεζουέλα ο  πρόεδρος της Βραζιλίας  Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και προτείνει νέες εκλογές ή μια κυβέρνηση συνασπισμού ως πιθανές λύσεις στην εντεινόμενη πολιτική κρίση της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian ο ισχυρισμός του Μαδούρου ότι κέρδισε τις εκλογές της 28ης Ιουλίου στη Βενεζουέλα -παρά τις αποδείξεις ότι ηττήθηκε κατά κράτος- έχει βυθίσει τη χώρα της Νότιας Αμερικής στην αβεβαιότητα και έχει θορυβήσει τις περιφερειακές κυβερνήσεις που φοβούνται πιθανές συγκρούσεις και την εδραίωση μιας δικτατορίας στο κατώφλι τους.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας - η οποία έχει προσκομίσει αποδείξεις ότι ο υποψήφιός της, ο Εντμούντο Γκονζάλες, νίκησε τον Μαδούρο - σχεδιάζει να επιστρέψει στους δρόμους το Σάββατο 17/8 για νέες διαδηλώσεις, παρά τη σκληρή καταστολή της κυβέρνησης που έχει κάνει περισσότερες από 1.300. συλλήψεις και περισσότερους από 20 νεκρούς.

Σε συνέντευξή του στο βραζιλιάνικο ραδιόφωνο την Πέμπτη (15/8), ο Λούλα δήλωσε ότι οι διπλωμάτες της Βραζιλίας και της Κολομβίας διερευνούν πιθανούς τρόπους έκπτωσης της κρίσης, αλλά παραδέχθηκε ότι «η πολιτική κατάσταση επιδεικνύεται στη Βενεζουέλα», όπως και οι σχέσεις Βραζιλίας- Βενεζουέλας.

Η Βραζιλία απέφυγε να αναγνωρίσει τον ισχυρισμό του Γκονζάλες ότι κέρδισε τις εκλογές, όπως έκανε χώρες όπως η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και οι ΗΠΑ, αλλά είναι σαφές ότι η κυβέρνησή της έχει ενδοιασμούς σχετικά με την ευρέως αμφισβητούμενη απόφαση του Μαδούρου για νίκη.