ΚΟΣΜΟΣ

Δελτίο ειδήσεων «σε απλή γλώσσα» καθιερώνει η δημόσια γερμανική τηλεόραση

Δελτίο ειδήσεων «σε απλή γλώσσα» καθιερώνει η δημόσια γερμανική τηλεόραση

Το κτήριο όπου βρίσκονται τα κεντρικά στούντιο της Γερμανικης δημόσιας Τηλεόρασης  ARD στο Βερολίνο

AP Photo/Michael Sohn

Ένα ειδικό δελτίο ειδήσεων σε πιο απλή γλώσσα, για όσους έχουν πρόβλημα με την κατανόησή της καθιερώνει η δημόσια γερμανική τηλεόραση 

Οπως μεταδίδει η ελληνική σύνταξη της Deutsche Welle ο δομικός αναλφαβητισμός είναι ένα πρόβλημα, που γιγαντώνεται σε πολλές χώρες στα χρόνια του ιντερνετ και αυτό σταδιακά αποκλείει πολλούς από την έγκυρη και διασταυρωμένη πληροφορία. Σε αυτή την κατάσταση η γερμανική τηλεόραση δεν κλείνει τα μάτια.

Γράφει αναλυτικά η DW:

«Η παρουσιάστρια μιλάει σχετικά αργά. Οι προτάσεις της είναι σύντομες. Οι παύσεις της λίγο μεγαλύτερες από ό,τι συνήθως. Οι δύσκολοι όροι απουσιάζουν από αυτό το δελτίο και αν είναι αναγκαίοι στη συνέχεια εξηγούνται.

Είναι το αποκαλούμενο «Δελτίο απλών ειδήσεων», που στοχεύει να φτάσει σε όλους και να γίνει κατανοητό από όλους. Το ARD, το πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης το έχει καθιερώσει από τα μέσα σε μια προσπάθεια, που αφορά μόνο μικρά παιδιά ή όσους έχουν προβλήματα ακοής, αλλά κυρίως τα 17 εκατομμύρια ενηλίκων στη Γερμανία, που δυσκολεύονται να κατανοήσουν περίπλοκες έννοιες, αλλά και προτάσεις. .

Ο δομικός αναλφαβητισμός είναι ένα πρόβλημα, που γιγαντώνεται σε πολλές χώρες στα χρόνια του ίντερνετ. Αυτό σταδιακά αποκλείει πολλούς από την έγκυρη και διασταυρωμένη πληροφορία. Ακόμα και αν προσπαθήσουν χρειάζονται βοήθεια για να κατανοήσουν μια είδηση, όπως εξηγεί η Σόνια Βίλοφ, Υπεύθυνη Σύνταξης των Ειδήσεων σε απλή γλώσσα:

«Ξεκινάμε λέγοντας πού συμβαίνει τι, ποιον αφορά, αν είναι γνωστός ή αν πρέπει να εξηγήσουμε κάτι για αυτόν, να ερμηνεύσουμε κάποιους πιο ασυνήθιστους όρους και με αυτόν τον τρόπο περνάμε σταδιακά από το γνωστό στο νέο».

Η δυσκολία να μιλάς απλά

Όσοι έχουν προσπαθήσει, ξέρουν ότι δεν είναι καθόλου απλό να γράψεις σε απλή γλώσσα. Να πεις τις ίδιες ειδήσεις του κανονικού δελτίου, αλλά να τις κάνεις «λιανά».

Ειδικά όταν μιλάς για γεγονότα, που είναι από τη φύση τους σύνθετα, συμβαίνουν σε τόπους μακρινούς και έχουν συχνά άγνωστους πρωταγωνιστές. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια η έγκυρη δημοσιογραφία έχει να αντιμετωπίσει και τη μάστιγα των fake news.

Ο Μάρκους Μπόρνχαϊμ, αρχισυντάκτης ειδήσεων του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης θεωρεί την πρωτοβουλία αυτή ως μια ασπίδα απέναντι στον καταιγισμό ψεμάτων, που έχουν να αντιπαρατεθούν οι απλοί άνθρωποι στο διαδίκτυο: «Ειδικά σε αυτόν τον τομέα είναι σημαντικό για εμάς να παρεμβαίνουμε ως παρόμοιοι σημαντικών πληροφοριών , καλά ελεγμένων ειδήσεων. Για να είναι λειτουργική μια δημοκρατία χρειάζεται να είναι σωστά πληροφορημένοι όλοι οι πολίτες, για αυτό και το θεωρούμε σημαντικό να φτάσουμε σε αυτούς».

Τολμηρό βήμα

Είναι ένα τολμηρό βήμα, που συζητήθηκε και λοιδορήθηκε από κάποιους «διαβασμένους», αλλά οι εμπνευστές του επιμένουν ότι είναι μια συμβολή στην ενίσχυση της δημοκρατίας, μια προσπάθεια να αμυνθούν απέναντι σε θεωρίες συνωμοσίας και αλλόκοτα περιφερόμενα σενάρια.

Το δελτίο δεν αφορά ωστόσο μόνο όσους δεν ξέρουν καλά γερμανικά, αλλά και εκείνους, που θεωρούν ότι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά θέλουν να ακούσουν τα νέα απλά, γρήγορα και ξάστερα. Χωρίς να χρειάζεται να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια.

Στόχος είναι δηλαδή η σε ένα νέο κοινό, που μπορεί να θέλει να ενημερωθεί, αλλά δεν είχε τον χρόνο ή δεν μπορούσε και ίσως και να μην ρωτήσει πράγματα, που στην αργκό των δημοσιογράφων θεωρούνται αυτονόητα και αρχικά δίχως δεύτερη σκέψη.

Το δελτίο μεταδίδεται καθημερινά από το ειδησεογραφικό κανάλι ARD24 και υπάρχει φυσικά διαθέσιμο και στο διαδίκτυο. Ο πρώτος απολογισμός είναι θετικός, αν και είναι νωρίς ακόμα για ασφαλή συμπεράσματα».