ΚΟΣΜΟΣ

«Ακανόνιστος καρδιακός παλμός»: Η Ρωσία προσπαθεί να εξηγήσει το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλνι σε βίντεο από τις ρωσικές φυλακές 

AP Photo

Έξι μήνες μετά το θάνατο του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξεί Ναβάλνι σε φυλακή της Αρκτικής, οι ρωσικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο.

Επίσημη επιστολή από την ερευνητική επιτροπή για την Αυτόνομη Περιφέρεια Yamalo-Nenets, στην περιοχή όπου βρίσκεται η φυλακή, αναφέρει ότι ο θάνατος του Ναβάλνι «δεν ήταν λόγω εγκληματικής φύσης» και συνέβη «συνδυασμένων ασθενειών».

Παρείχε έναν κατάλογο παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων της ηπατίτιδας και της παγκρεατίτιδας. Σε συνδυασμό με αρρυθμία (ακανόνιστος καρδιακός παλμός), αυτό προκάλεσε τον ξαφνικό θάνατό του, ανέφερε η επιστολή που επικαλείται το Πολιτικό.

Το έγγραφο επανέφερε επίσης μια προηγούμενη εκδοχή των γεγονότων που είχαν διατυπωθεί από τις αρχές ότι ο Ναβάλνι είχε αρρωστήσει κατά τη διάρκεια μιας βόλτας και οι γιατροί που κλήθηκαν, προσπάθησαν να τον βοηθήσουν, χωρίς αποτέλεσμα.

Το έγγραφο των τριών σελίδων κοινοποιήθηκε διαδικτυακά από τη σύζυγο του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια την Πέμπτη, και δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί.

Σε μια αντίδραση στο YouTube, η Ναβαλνάγια χαρακτήρισε την εξήγηση ««κοροϊδία» και είπε ότι τα αιτήματα για πρόσβαση στα αποτελέσματα της αυτοψίας και στα πλάνα βιντεοεπιτήρησης είχαν επανειλημμένα απορριφθεί.

Περιμένουν να πιστέψουμε ότι ο Αλεξεί, ο οποίος ήταν αρκετά καλά για να βγει έξω για μια βόλτα σε μείον 20 βαθμούς Κελσίου, πέθανε σχεδόν ακαρία;»

Είπε επίσης ότι είχε στοιχεία ότι έκλεισαν ξανά τον Ναβάλνι στο κελί της απομόνωσης του αφού αρρώστησε «για να πεθάνει μόνος».

Σε αντίθεση με το πρωτόκολλο, πρόσθεσε, οι Ρώσοι ερευνητές εξακολουθούν να αρνούνται να επιστρέψουν στους υπάρχοντες του Ναβάλνι στην οικογένειά του.

«Η εξήγηση είναι μόνο μία. Δολοφονήθηκε και τώρα προσπαθούν να καλύψουν τα ίχνη τους όσο το δυνατόν περισσότερο».

μέρα πριν οι αρχές της φυλακής ανακοινώσουν τον θάνατο του Ναβάλνι, ο πολιτικός - που ευρέως θεωρείται ως ο Νο. 1 εχθρός του Βλαντιμίρ Πούτιν - φαινόταν σε φόρμα και σε ανεβασμένη διάθεση κατά τη διάρκεια μιας δικαστικής ακροαματικής διαδικασίας σε βίντεο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης