ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ: Άρχισαν οι συνομιλίες - Ύστατη προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας στη Γάζα

Παλαιστίνια εκτοπίζεται

AP Photo/Abdel Kareem Hana

Χωρίς την συμμετοχή της Χαμάς ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα, με την ελπίδα επίτευξης μίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών σήμερα στον πολιορκημένο θύλακα, έφτασε σε ένα ακόμη θλιβερό «ορόσημο».

Απεναντίας, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ αναμένεται να συμμετάσχει στον νέο γύρο συνομιλιών μαζί με τους εταίρους του από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και τον πρωθυπουργό του Κατάρ. Στο μεταξύ, παρά την απουσία της Χαμάς οι ΗΠΑ επιμένουν ότι μια συμφωνία είναι ακόμη δυνατή.

Συμφωνία Χαμάς στο σχέδιο Μπάιντεν - «Χάσιμο χρόνου» νέος κύκλος συζητήσεων

Να σημειωθεί πως, η Χαμάς είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συμμετέχει στο νέο κύκλο συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε δηλώσει πως συνιστούν «χάσιμο χρόνου» και συμφώνησε στην υιοθέτηση του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Η Χαμάς δεσμεύεται στην πρόταση που της παρουσιάστηκε στις 2 Ιουλίου, η οποία βασίζεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ομιλία του Μπάιντεν και το κίνημα είναι έτοιμο να αρχίσει αμέσως συζήτηση για έναν μηχανισμό ώστε να εφαρμοστεί», δήλωσε στο Reuters ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.

«Το να πάμε σε νέα διαπραγμάτευση επιτρέπει στην κατοχική δύναμη να επιβάλει νέους όρους και να χρησιμοποιήσει τον λαβύρινθο της διαπραγμάτευσης ώστε να διαπράξει περισσότερες σφαγές», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπει το σχέδιο Μπάιντεν;

Το σχέδιο του Μπάιντεν προβλέπει σε πρώτη φάση, κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, συνοδευόμενη από την απόσυρση μονάδων του ισραηλινού στρατού από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας.

Παράλληλα προβλέπει την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.

Πριν από μερικές ημέρες, οι χώρες που μεσολαβούν κάλεσαν να ξαναρχίσουν τη 15η Αυγούστου τις έμμεσες διαπραγματεύσεις για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στον θύλακο και Παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές.

Στη «σκιά» ενός θλιβερού ορόσημου

Την ώρα, όμως, ένα νέο θλιβερό «ορόσημο» επισκιάζει τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής Αρχής, περισσότεροι από 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Μόλις το τελευταίο 24ωρο ο ισραηλινός στρατός σκότωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση 40 ανθρώπους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων από τις 7 Οκτωβρίου σε 40.005. Αυτός ο απολογισμός σημαίνει πως ένας στους 55 ανθρώπους στον θύλακα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Περισσότεροι από 92.401 έχουν τραυματιστεί, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των Παλαιστινίων που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης