ΚΟΣΜΟΣ

Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή με την δολιοφθορά στο Nord Stream η Ουκρανία

Η καταστροφή του αγωγού Nord Stream 

Swedish Coast Guard via AP

Διαβεβαιώνει πως δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη με την δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream I και ΙΙ, ο  σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ, μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος Ουκρανού. 

«Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εκτεταμένους τεχνικούς και οικονομικούς πόρους…Και ποιος είχε όλα αυτά την στιγμή της έκρηξης; Μόνο η Ρωσία», δήλωσε ο Ποντολιάκ στο Reuters.

Η απάντηση αυτή ακολουθεί τα γερμανικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος Ουκρανού που διέμενε στην Πολωνία, και την επιβεβαίωση της αλήθειας των άρθρων αυτών από την πλευρά της Βαρσοβίας.

Ειδικότερα, γερμανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν γνωστό την Τετάρτη (14/8) ότι η δικαιοσύνη είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος ενός Ουκρανού που ήταν ύποπτος ότι συνδέεται με τη δολιοφθορά, το Σεπτέμβριο 2022, των αγωγών αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική.

Βάσει των κανόνων της ευρωπαϊκής δικαστικής αμοιβαίας συνδρομής, οι πολωνικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους 60 ημέρες για να αντιδράσουν στο γερμανικό αίτημα και να συλλάβουν τον κύριο ύποπτο, κάτι που δεν έγινε για λόγους που δεν διευκρινίζονται, πρόσθεσαν τα εν λόγω γερμανικά μέσα ενημέρωσης (οι εφημερίδες Sueddeutsche Zeitung και Die Zeit και ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ARD).

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η γερμανική δικαιοσύνη υποψιάζεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζ. ήταν αναμιγμένος στο σαμποτάζ των αγωγών αερίου μαζί με άλλους δύο ουκρανούς δύτες, οι οποίοι αναφέρονται ως Ζεβχέν Ου. και Σβιτλάνα Ου.

Οι τρεις φέρεται ότι είχαν τοποθετήσει τα εκρηκτικά από ένα ιστιοφόρο, το «Andromède», αναφορικά με το οποίο η γερμανική εισαγγελία είχε αποκαλύψει το 2023 ότι άρχισε έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης