ΚΟΣΜΟΣ

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν
Βομβαρδισμοί στο Σουδάν AP Photo

Αποκλιμάκωση στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει από το 2023 στο Σουδάν προσπαθούν να φέρουν διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει από την Τετάρτη (14/8) στην Ελβετία, οι οποίες επικεντρώνονται στην προσπάθεια να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Από τις συνομιλίες αυτές, όμως, λείπει η μια πλευρά: Ο στρατός. 

«Είναι καιρός να σιγήσουν επιτέλους τα όπλα», τόνισε ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Σουδάν Τομ Περιέλο μέσω X μετά την έναρξη των συνομιλιών, που διεξάγονται σε μυστική τοποθεσία για λόγους ασφαλείας.

Την θέση αυτή συμμερίζονται Σουδανές που διαδήλωσαν μπροστά στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη, όπως η Αμάνι Μαγούμπ, που ταξίδεψε από το Λονδίνο:

«Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που θέλουμε ο πόλεμος να σταματήσει αμέσως. Θέλουμε οι στρατιωτικοί να συμμετάσχουν στις συνομιλίες, θέλουμε ειρήνη, θέλουμε δικαιοσύνη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρέπει να τελειώσει, αρκετά υπέφερε ο σουδανικός λαός», είπε η Λίνα Ρασίντ, συνδιοργανώτρια της διαδήλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πόλεμος ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023 αναμετρώνται ο στρατός, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, με τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υπό τον άλλοτε δεύτερο τη τάξει της στρατιωτικής χούντας, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Η ένοπλη σύρραξη έχει οδηγήσει στο θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τον εκτοπισμό εκατομμύρια άλλων και έχει φέρει τον πληθυσμό στα πρόθυρα λιμού.

Άκαρπες οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις

Προηγούμενοι κύκλοι διαπραγματεύσεων, που διεξήχθησαν στην Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, απέτυχαν. Στα τέλη του Ιουλίου, η Ουάσιγκτον προσκάλεσε τα αντίπαλα μέρη να συμμετάσχουν, από σήμερα 14η Αυγούστου, σε συνομιλίες στην Ελβετία με σκοπό να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Σκοπός των νέων συνομιλιών είναι να διευρυνθεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να δημιουργηθεί ισχυρός μηχανισμός ελέγχου και επαλήθευσης, ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις για την εφαρμογή της οποιασδήποτε συμφωνίας, σύμφωνα με την αμερικανική διπλωματία.

Οι παραστρατιωτικοί αποδέχθηκαν αμέσως την πρόσκληση. Όμως η κυβέρνηση του Σουδάν, που κυβερνά de facto ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, εξέφρασε από την πλευρά της την διαφωνία της με τις ΗΠΑ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, και εφαρμόζει πολιτική άδειας καρέκλας, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί.

Οι ΗΠΑ σε ρόλο «πυροσβέστη»

«Έχουμε υπογραμμίσει πως είναι ευθύνη (του στρατού) να είναι παρών και συνεχίζουμε να το κάνουμε», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Βεντάντ Πατέλ, στην Ουάσιγκτον.

Η Ουάσιγκτον επιθυμούσε οι συνομιλίες, με συνδιοργανώτριες τη Σαουδική Αραβία και την Ελβετία, να συμπεριλάβουν ως παρατηρητές την Αφρικανική Ένωση, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον ΟΗΕ.

Η σουδανική κυβέρνηση προέβαλε ένσταση στην παρουσία των ΗΑΕ, που η Ουάσιγκτον ήθελε απεναντίας να γίνουν, μαζί με την Αίγυπτο, «εγγυήτριες» δυνάμεις ενδεχόμενης συμφωνίας.

Η αμερικανική διπλωματία προσπάθησε «να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση» πως η ειρηνευτική διαδικασία έπαιρνε «ορμή», προκειμένου να «αναγκάσει τις Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις να συνεργαστούν (...) Αλλά πρόκειται για μπλόφα», και οι ΣΕΔ το έφεραν στο φως καθώς «ξέρουν ότι η διεθνής κοινότητα είναι διαιρεμένη», σύμφωνα με τον Κάμερον Χάντσον του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) της Ουάσιγκτον.

«Ο μόνος τρόπος να αναγκαστούν να συζητήσουν είναι η ωμή ισχύς: είτε ο κίνδυνος να χάσουν τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης, ή ο κίνδυνος αληθινής διπλωματικής απομόνωσης και αληθινής οικονομικής καταστροφής», αλλά «δεν ασκείται επί του παρόντος καμιά από αυτές τις πιέσεις», έκρινε.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει μείζονα ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, που όπως και ΜΚΟ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου καταγγέλλουν τα εμπόδια στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Η ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα έπρεπε να «εξαρτάται από ανακωχή, ή την επίλυση της σύγκρουσης», έκρινε ο Βιτόριο Οπίτσι, υπεύθυνος του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) για το Σουδάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.