ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοφανής ζέστη φέτος σε όλο τον κόσμο: Ποιες χώρες κατέγραψαν ρεκόρ έως και 52 βαθμούς Κελσίου

AP Photo/John Locher, File

Πρωτοφανής αριθμός ρεκόρ θερμοκρασιών καταγράφηκε φέτος σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Guardian, το 2024 έχουν σημειωθεί 15 εθνικά ρεκόρ θερμοκρασίας καθώς τα ακραία φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά, όπως αναφέρει ιστορικός κλίματος, Μαξιμιλιάνο Ερέρα.

Επιπλέον 130 μηνιαία εθνικά ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν επίσης καταρριφθεί, μαζί με δεκάδες χιλιάδες τοπικά υψηλά που καταγράφηκαν σε σταθμούς παρακολούθησης από την Αρκτική έως τον Νότιο Ειρηνικό, σύμφωνα με το αρχείο ακραίων καιρικών φαινομένων του Μαξιμιλιάνο Χερέρα.

Όπως σημειώνει, ο άνευ προηγουμένου αριθμός ρεκόρ τους πρώτους έξι μήνες ήταν εκπληκτικός. «Τα ρεκόρ ακραίας ζέστης ήταν πέρα ​​από οποιαδήποτε πρόβλεψη», είπε, προθέτοντας ότι τα περισσότερα σημειώθηκαν κατά τους μήνες «από τον Φεβρουάριο του 2024 έως τον Ιούλιο του 2024».

«Τα προηγούμενα ρεκόρ καταρίπτονται με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό τώρα σε σύγκριση με τα τέλη του 2023», είπε ο Ερέρα.

«Οι υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες δεν δίνουν το χρόνο σε ανθρώπους και οικοσυστήματα να ανακάμψουν από την ανελέητη ζέστη της ημέρας. Στα τέλη Ιουλίου, για παράδειγμα, η περιοχή Yueyang της Κίνας κατέγραψε πρωτοφανής χαμηλές θερμοκρασίες στους 32 βαθμούς Κελσίου με επικίνδυνα υψηλή υγρασία», συνέχισε.

Το γεωγραφικό εύρος των εθνικών ρεκόρ όλων των εποχών είναι συγκλονιστικό. Το Μεξικό κατέγραψε 52 βαθμούς Κελσίου στο Τεπάτσε στις 20 Ιουνίου. Στην άλλη άκρη του κόσμου, στην αυστραλιανή επικράτεια των Νήσων Κόκος ισοφάρισε το ιστορικό υψηλό της με 32,8 βαθμούς Κελσίου στις 7 Απριλίου για τρίτη φορά φέτος.

Η πιο έντονη ζέστη έχει συγκεντρωθεί στις τροπικές περιοχές. Στις 7 Ιουνίου, η Αίγυπτος κατέγραψε εθνικό υψηλό 50,9 βαθμούς στο Ασουάν. Δύο ημέρες πριν από αυτό το Τσαντ ισοφάρισε το εθνικό του ρεκόρ 48 βαθμούς Κελσίου στο Φάγια. Την 1η Μαΐου, η Γκάνα σημείωσε νέο ρεκόρ με 44,6 βαθμούς στο Ναβρόνκ, ενώ το Λάος εισήλθε σε νέα περιοχή θερμότητας με 43,7 βαθμούς στο Θα Νγκον.

Ο Ερέρα ανέφερε ότι οι τροπικές περιοχές κατέγραφαν ρεκόρ κάθε μέρα για 15 συνεχόμενους μήνες.

Ο Ερέρα, από την Κόστα Ρίκα, παρακολουθεί τα κλιματικά αρχεία για 35 χρόνια, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στην παρακολούθηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Από το 2007, τα διεθνή αρχεία αρχειοθετούνται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), ο οποίος οργανώνει ομάδες εμπειρογνωμόνων για να εξετάσουν το καθένα σε μια χρονοβόρα διαδικασία. Εν τω μεταξύ, τα εθνικά και υποεθνικά αρχεία ενημερώνονται κάθε ώρα ή καθημερινά από μια πληθώρα διαφορετικών οργανισμών. Ο Ερέρα συγκεντρώνει τα στοιχεία, κάνει διπλό έλεγχο με τοπικές πηγές και διατηρεί ενημερώσεις για τον λογαριασμό του Extreme Temperatures Around the World X .

Τα ευρήματά του ευθυγραμμίζονται και συχνά προηγούνται των μεγάλων ιδρυμάτων, τα οποία όλα προειδοποιούν για έναν κόσμο που θερμαίνεται γρήγορα.

«Οι σειρήνες ηχούν σε όλους τους σημαντικούς δείκτες… Ρεκόρ καταρρίπτονται και οι αλλαγές επιταχύνονται», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες , σχετικά με την παγκόσμια ζέστη του περασμένου έτους .

Ο κορυφαίος οργανισμός παρακολούθησης του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, ανέφερε πρόσφατα ότι ο Ιούνιος ήταν ο 13ος συνεχόμενος μήνας που σημειώνει μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας, με θερμοκρασίες 1,5 C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, φέρνοντας πιο έντονους καύσωνες, ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων και ξηρασίες, μειώσεις στα στρώματα πάγου, θαλάσσιους πάγους και παγετώνες, καθώς και επιταχυνόμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας και θέρμανση των ωκεανών.

Ο WMO ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 10 χώρες έχουν καταγράψει θερμοκρασίες πάνω από 50 C μέχρι στιγμής φέτος.

Δεν υπάρχει τέλος για τα ανεπιθύμητα ρεκόρ, σύμφωνα με τον Κάρλο Μπουοντέμπο, τον επικεφαλή της Υπηρεσίας για την Κλιματική αλλαγή Copernicus: «Ακόμα κι αν αυτό το συγκεκριμένο σερί ακραίων φαινομένων τελειώσει κάποια στιγμή, είναι βέβαιο ότι θα δούμε νέα ρεκόρ να καταρρίπτονται καθώς το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται».

Οι ελπίδες για δροσιά έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί άπιαστες. Τα προκαταρκτικά δεδομένα από τον δορυφόρο Copernicus ERA5 υποδηλώνουν ότι η 22η Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή ημέρα στην καταγεγραμμένη ιστορία της Γης , με μέση παγκόσμια θερμοκρασία επιφανειακής ατμόσφαιρας 17,15 βαθμούς Κελσίου.

Ο Ερέρα είπε ότι ελπίζει ότι οι προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να προετοιμάσουν τον κόσμο για αυτό που έρχεται και να μειώσουν τις απειλές για ζωές, υποδομές και οικονομίες.

Τα ρεκόρ θερμοκρασίας που κατέγραψαν 15 χώρες

Στις 28 Φεβρουαρίου τα νησιά Κόκος σημείωσαν την υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών με 32,8 βαθμούς Κελσίου. Ιδια θερμοκρασία κατέγραψε στις 29 Φεβρουαρίου και στις 7 Απριλίου .

6 Μαρτίου Η Κόστα Ρίκα κατέρριψε το εθνικό της ρεκόρ με 41 βαθμούς Κελσίου στο Σέρο Χουακαλίτο. Το ρεκόρ καταρρίφθηκε ξανά με 41,5 βαθμούς Κελσίου στις 23 Μαρτίου στην ίδια τοποθεσία.

12 Μαρτίου Οι Κομόρες έσπασαν το εθνικό τους ρεκόρ με 36,2 C στο αεροδρόμιο Hahaya.

13 Μαρτίου Το Κονγκό κατέρριψε το εθνικό του ρεκόρ με 39,6 C στο Impfondo.

24 Μαρτίου Οι Μαλδίβες έσπασαν το εθνικό τους ρεκόρ με 35,1 C στο Hanimadhoo. Το ισοφάρισε ξανά στις 11 Απριλίου .

31 Μαρτίου Το Τόγκο κατέρριψε το εθνικό του ρεκόρ με 44 βαθμούς Κελσίου στο Mango.

3 Απριλίου Το Μάλι κατέρριψε το εθνικό του ρεκόρ με 48,5 βαθμούς Κελσίου στο Kayes..

10 Απριλίου Η Μπελίζ έσπασε το εθνικό της ρεκόρ με 42,3 C στο Barton Creek. Αυτή η θερμοκρασία συνδέθηκε αργότερα στις 17 Μαΐου στο Chaa Creek.

24 Απριλίου Το Τσαντ ισοφάρισε το εθνικό του ρεκόρ με 48 βαθμούς Κελσίου στο Faya. Αυτό ισοφαρίστηκε ξανά στις 5 Ιουνίου .

27 Απριλίου Η Καμπότζη κατέρριψε το εθνικό της ρεκόρ με 42,8 βαθμούς Κελσίου στο Preah Viehar και στο Svay Leu.

Την 1η Μαΐου η Γκάνα κατέρριψε το εθνικό της ρεκόρ με 44,6 C στο Navrongo.

1 Μαΐου Το Λάος κατέρριψε το εθνικό του ρεκόρ με 43,7 βαθμούς Κελσίου στο Τα Νγκόν.

29 Μαΐου Το Παλάου ισοφάρισε το εθνικό του ρεκόρ με 35 βαθμούς Κελσίου στο διεθνές αεροδρόμιο Babelthuap. Στις 2 Ιουνίου το κέρδισε με 35,6C.

7 Ιουνίου Η Αίγυπτος κατέρριψε το εθνικό της ρεκόρ με 50,9 βαθμούς Κελσίου στο Ασουάν.

20 Ιουνίου το Μεξικό ισοφάρισε το εθνικό του ρεκόρ με 52 C στο Tepache.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης