ΚΟΣΜΟΣ

Der Spiegel: Έτοιμη η Κύπρος να δεχτεί εκτοπισμένους από τη Μέση Ανατολή

Der Spiegel: Έτοιμη η Κύπρος να δεχτεί εκτοπισμένους από τη Μέση Ανατολή

Πινακίδα του Der Spiegel

EPA/CARSTEN KOALL (Φωτογραφία αρχείου)

Υπό την απειλή μιας Ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ, η Κύπρος δηλώνει έτοιμη να υποδεχτεί εκτοπισμένους από την Μέση Ανατολή, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Με δηλώσεις του ο Κύπριος υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπου, κάνει σαφές ότι η χώρα του μπορεί να δεχθεί μεγάλο αριθμό τυχόν εκτοπισμένων ανθρώπων.

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου έθεσε ως βασική προυπόθεση την σύντομη επιστροφή των ανθρώπων που θα φιλοξενήσουν στην πατρίδα τους.

Αναλυτικότερα, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος ανέφερε πως «μπορούμε να υποδεχτούμε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, υπό την προϋπόθεση πως αυτοί θα επιστρέψουν και πάλι σύντομα στις πατρίδες τους», γράφει το SPIEGEL Online.

Όπως υπενθυμίζει ο κ. Κόμπος, σε παρόμοιες κρίσεις στη Μέση Ανατολή η Κύπρος είχε υποδεχτεί προσωρινά 60.000 ανθρώπους το 2006, κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο. Στην περιοχή γύρω από τη Λάρνακα έχουν ετοιμαστεί ήδη για τον σκοπό αυτό κρεβάτια σε σχολικούς χώρους, όπως και εγκαταστάσεις υγιεινής».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ έσπευσε «να χαρακτηρίσει την προσφορά βοήθειας ως ανεύθυνη, προσθέτοντας πως με αυτόν τον τρόπο η Κύπρος μετατρέπεται σε στόχο αντιποίνων από τη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, ο Τατάρ κατηγόρησε το Ισραήλ για απόπειρα γενοκτονίας και παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, επικρίνοντας και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη πως με την πολιτική του στάση συμμετέχει και αυτός σε αυτά τα εγκλήματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου απέρριψε πάντως τις κατηγορίες ως αβάσιμες, επισημαίνοντας πως οι προετοιμασίες αφορούν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».