ΚΟΣΜΟΣ

Οβίδες, μαχητικά αεροσκάφη F-35: Τα όπλα ύψους 20 δισ. δολαρίων που θα πουλήσουν στο Ισραήλ οι ΗΠΑ

Μαχητικό αεροσκάφος F-35

AP Photo/Ohad Zwigenberg

Μαχητικά αεροσκάφη F-15, οβίδες για άρματα μάχης και οβίδες ολμοβόλων περιλαμβάνονται στο πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποφάσισαν να πωλήσουν στο Ισραήλ οι ΗΠΑ, την ώρα που στη Γάζα συντελείται μια άνευ προηγουμένου καταστροφή. 

Σκοπός, όπως ισχυρίζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι το υλικό αυτό να «βελτιώσει τη δυνατότητα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές εχθρικές απειλές».

Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται 50 μαχητικά αεροσκάφη F-15 πολλαπλών ρόλων, σχεδόν 33.000 οβίδες για άρματα μάχης, 50.000 οβίδες ολμοβόλων κ.ά.

Το 2029 θα ξεκινήσει η παράδοση F-135

Να σημειωθεί πως, οι παραδόσεις του υλικού αυτού θα διαρκέσουν για χρόνια, ενώ η παράδοση των F-15, εξοπλισμένων με ισχυρά ραντάρ κι εξοπλισμό ασφαλούς επικοινωνίας, θα ξεκινήσει το 2029.

«Οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ και είναι ζωτικό για τα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφαλείας να βοηθήσουμε το Ισραήλ να αναπτύξει και να διατηρήσει ισχυρές αμυντικές δυνατότητες», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στο σημείωμά του σχετικά με τα μαχητικά που κατασκευάζει η Boeing.

Όσον αφορά τα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά πως θα επιτρέψουν το Ισραήλ να ενισχύσει την «άμυνά του» και ότι αποτελούν επίσης «μέσο αποτροπής περιφερειακών απειλών».

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και ορισμένοι αιρετοί των Δημοκρατικών, έχουν ζητήσει ο πρόεδρος Μπάιντεν να μειώσει ή να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, εν μέσω καταστροφικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που μετρά τουλάχιστον 39.929 νεκρούς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα μπορούσε στη θεωρία να εμποδίσει αυτή την πώληση όπλων, όμως τέτοια διαδικασία είναι εξ ορισμού δύσκολη κι έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, μετά την επίθεσή της σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.198 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης