ΚΟΣΜΟΣ

Το Κουρσκ που «στοιχειώνει» τον Πούτιν: Πόσο αλλάζει τα δεδομένα η ουκρανική εισβολή

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατευθύνονται στο Κουρσκ για να αναχαιτίσουν την οιυκρανική επέλαση Russian Defense Press Service via AP

Η «εξεζητημένη» και με υψηλό ρίσκο κίνηση της Ουκρανίας να εισέλθει σε ρωσικά εδάφη, δίνει διαφορετική οπτική σε έναν πόλεμο που σε λίγο θα κλείσει τρία χρόνια.

Με την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ το Κίεβο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα όχι μόνο προς τη Μόσχα αλλά και προς τους συμμάχους, ότι «ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και η Ουκρανία δεν έχει ηττηθεί».

Σε βάθος 12 χιλιομέτρων έχουν φθάσει οι Ουκρανοί

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η κίνηση από την πλευρά της Ουκρανίας δεν είναι μία κίνηση στην οποία μετέχουν απλοί στρατιώτες και αυτό είναι πλέον εύκολο στην ανάγνωση, καθώς μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα έχουν καταληφθεί περισσότερα από 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικής γης, 28 χωριά και κωμοπόλεις, και ο στρατός των Ουκρανών έχει μπει σε βάθος 12 χιλιομέτρων.

Για να συμβεί αυτή η κίνηση σε στρατιωτικούς όρους, θα πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση για την προετοιμασία και την άριστη γνώση τόσο της γεωγραφίας, όσο και των συνθηκών στην περιοχή που γίνεται η εισαγωγή.

Από αυτό και μόνο το στοιχείο - στο οποίο ούτε η Μόσχα μπορεί να αντιπαραβάλλει επιχειρήματα για το αντίθετο - γίνεται αντιληπτό πως, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις σημαντικές απώλειες, η Ουκρανία έχει αναπτύξει δυνατότητες που δεν είχε πριν από ένα χρόνο.

Τι θέλει να κάνει το Κίεβο

Η ήττα στη Μπάχμουτ η οποία κόστισε πολύ ακριβά κυρίως σε ανθρώπινες ζωές -εκτιμάται ότι στη συγκεκριμένη πόλη ο ουκρανικός στρατός απώλεσε ένα σημαντικό κομμάτι του έμπειρου και καλά εκπαιδευμένου δυναμικού του - φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί.

Σήμερα η Ουκρανία δεν γεννά απλά μετέωρα ερωτηματικά για το τι πρόκειται να γίνει και πως στοχεύει να αντιμετωπίσει τον τρίτο στη σειρά χειμώνα με τις ρωσικές δυνάμεις στα εδάφη της, αλλά αντίθετα «πληρώνει» με το ίδιο νόμισμα τη Μόσχα.

Μάχη με τον χρόνο για τον Πούτιν

Με τις ουκρανικές δυνάμεις στα εδάφη της, η Ρωσία σήμερα δεν έχει πολλές επιλογές ειδικά σε στρατιωτικό επίπεδο και η αλήθεια είναι πως και ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, για πρώτη φορά δεν έχει τον χρόνο σύμμαχό του.

Οι Ουκρανοί έχοντας καταλάβει ένα σημαντικό κομμάτι της επαρχίας του Κουρσκ, θα επιχειρήσουν σύντομα να οχυρώσουν με όποιον τρόπο μπορούν τις θέσεις τους, όπως ακριβώς δηλαδή κάνουν τα τελευταία δύο χρόνια οι ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς.

Έχοντας εξασφαλίσει πως οι απώλειες από τα ρωσικά μαχητικά θα είναι μικρές, θα επιχειρούν κάθε φορά ανάλογα με τις συνθήκες να καταλάβουν ακόμη περισσότερα τμήματα της συγκεκριμένης επαρχίας, όχι για να επεκταθούν στη ρωσική επικράτεια, αλλά ξεκάθαρα για να γεμίσουν την δική τους διπλωματική «φαρέτρα» με χρήσιμα «βέλη».

Νευρικότητα στο Κρεμλίνο,
προβληματισμός στα ρωσικά ΜΜΕ

Η νευρικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο γεγονός από το πολιτικό και στρατιωτικό περιβάλλον στην Μόσχα, είναι ενδεικτική του προβλήματος.

Ο Πούτιν έχει απόλυτη αντίληψη του τι σημαίνει η επίθεση και κυρίως τι σηματοδοτεί η επιτυχία μίας τέτοιας επιχείρησης για το ηθικό του αντιπάλου.

Οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει να δώσουν το ίδιο ακριβώς τρομακτικό μήνυμα που η Μόσχα έφερε στη χώρα τους στις 22 Φεβρουαρίου του 2022 και αυτό δεν είναι λίγο.

Ήδη τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα από προβληματισμό για το κατά πόσο ο ρωσικός στρατός είναι σήμερα σε θέση, εκτός από μία μακρά επιχείρηση στην Ουκρανία, να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα της χώρας.

Είναι αρκετές οι φωνές που αντιτίθενται ανοιχτά σε επέκταση της επιστράτευσης που είναι σε ισχύ από το 2023, καθώς δεν θέλουν μία γενίκευση του πολέμου στα ρωσικά εδάφη.

«Δεν ειναι άτρωτος ο ρωσικός στρατός»

Από την πλευρά του το Κίεβο εκτός από την επιχειρησιακή επιτυχία στο πεδίο - την πρώτη μετά από αρκετούς μήνες - και την ανακατάληψη της Χερσόνας, προωθεί εκ νέου το αφήγημα πως ο ρωσικός στρατός είναι κάθε άλλο παρά άτρωτος και ανίκητος.

Ισως το σημαντικότερο είναι πως η Ουκρανία έχει καταφέρει για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, να γίνει η αιτία βομβαρδισμού από ρωσικά όπλα σε ρωσική γη…

Για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπάρχει ακόμη μία σημαντική παράμετρος πίσω από την επιτυχημένη ουκρανική επιχείρηση στο Κουρσκ και μάλιστα με διττή απόληξη.

Τα δυτικά όπλα και το προσωπικό
στοίχημα για τον Ζελένσκι

Από τη μία ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έχοντας ενισχυθεί σημαντικά με δυτικό εξοπλισμό και με εκ νέου εκπαιδευμένους στρατιώτες, δείχνει έμπρακτα στη Δύση πως εκτός από «σκόρπιες» μάχες μπορεί να κερδίσει και τον ίδιο τον πόλεμο.

Ειδικά στις ΗΠΑ είναι δεδομένο πως η ουκρανική επιτυχία στο Κουρσκ έχει φτάσει και στα δύο αντιμαχόμενα πολιτικά στρατόπεδα και έχει δημιουργήσει αίσθηση.

Από την άλλη, ο Ζελένκσι ανακτά και εντός της Ουκρανίας ένα μέρος της χαμένης πίστης προς το πρόσωπο του. Η ανθεκτικότητα που έχουν επιδείξει οι ρωσικές δυνάμεις που υπερτερούν σε αριθμούς των ουκρανικών τα τελευταία δύο χρόνια και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε η «χημεία» ανάμεσα στον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και την ουκρανική προεδρία, είχε πλήξει σημαντικά τη δημοτικότητα του Ζελένσκι.

Η κίνηση των Ουκρανών στο Κουρσκ μπορεί να μην διαρκέσει, μπορεί και να μην φέρει όλα τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως έχει ήδη μεταφέρει σημαντικό τμήμα της πίεσης στον αντίπαλο στρατόπεδο κι αυτό από μόνο του λογίζεται ως νίκη και μάλιστα σημαντική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης