ΚΟΣΜΟΣ

Los Atlantes: Ανακαλύφθηκε υποθαλάσσιο βουνό που συνδέεται με τον μύθο της Ατλαντίδας

Ροές λάβας στο Los Atlantes, ένα νεοανακαλυφθέν υποθαλάσσιο όρος που βυθίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια

IGME-CSIC

Ένα μεγάλο βουνό με τρία ανενεργά ηφαίστεια που βυθίστηκε στον ωκεανό πριν από εκατομμύρια χρόνια στα ανοικτά των ακτών του ισπανικού νησιού Λανθαρότε μπορεί να ενέπνευσε τον μύθο της Ατλαντίδας, υποστηρίζουν ερευνητές.

Ομάδα επιστημόνων που μελετούσε την ηφαιστειακή δραστηριότητα στα ανοικτά των Καναρίων Νήσων εντόπισε το υποθαλάσσιο βουνό με διάμετρο περίπου 50 χιλιόμετρα, σε βάθος 2,3 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του νερού. Σε αυτό ανακάλυψαν βυθισμένα νησιά, ορισμένα από τα οποία διατηρούν ακόμη άθικτες τις παραλίες τους.

«Αυτή θα μπορούσε να είναι η προέλευση του θρύλου της Ατλαντίδας», δήλωσε στο Live Science ο επικεφαλής του προγράμματος Luis Somoza. Οι επιστήμονες ονόμασαν το νεοανακαλυφθέν υποθαλάσσιο όρος Los Atlantes, από τον μυθικό πολιτισμό της Ατλαντίδας, τον οποίο οι θεοί βύθισαν στον ωκεανό ως τιμωρία για την ανηθικότητα των πολιτών του, σύμφωνα με τον Πλάτωνα.

«Ήταν νησιά στο παρελθόν και βυθίστηκαν, εξακολουθούν να βυθίζονται, όπως λέει ο θρύλος της Ατλαντίδας», ανέφερε ο Somoza, γεωλόγος στο Γεωλογικό και Μεταλλευτικό Ινστιτούτο της Ισπανίας (IGME-CSIC).

Οι επιστήμονες βρήκαν το όρος Los Atlantes κατά την εξερεύνηση του βυθού στα ανοικτά της ανατολικής ακτής του Λανθαρότε, του ανατολικότερου από τα Κανάρια Νησιά, χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) σε βάθη μεταξύ 100 και 2.500 μέτρων. Η κατάδυση ήταν μέρος προγράμματος του IGME-CSIC με στόχο την καλύτερη κατανόηση της υποβρύχιας ηφαιστειακής και υδροθερμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Παραλίες 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια

Το Los Atlantes θα ήταν μια σειρά από νησιά κατά τη διάρκεια του Ηώκαινου (56 έως 34 εκατομμύρια χρόνια πριν). Όταν τα ηφαίστεια σταμάτησαν να εκρήγνυνται, η λάβα στερεοποιήθηκε και έγινε πυκνότερη, με αποτέλεσμα τα νησιά να βυθιστούν στον ωκεανό. Αλλά ορισμένα από τα χαρακτηριστικά αυτών των χαμένων νησιών παραμένουν.

«Έχουμε εντοπίσει παραλίες, βράχους και αμμόλοφους στην επίπεδη κορυφή του υποθαλάσσιου βουνού», δήλωσε ο Somoza στο Live Science, προσθέτοντας ότι η άμμος που καλύπτει τώρα τα ηφαιστειακά πετρώματα θα είχε αποτεθεί όταν τα νησιά βυθίζονταν ενεργά.

Ορισμένες από τις παραλίες βρίσκονται μόλις 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερη από ό,τι σήμερα, τα ανενεργά ηφαίστεια θα είχαν μετατραπεί και πάλι σε νησιά. Όταν η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε με το τέλος της εποχής των παγετώνων, βυθίστηκαν και πάλι.

Κοντινή άποψη της κορυφής του Los Atlantes

IGME-CSIC

Η ομάδα θα αναλύσει τώρα τα δείγματα που συνέλεξε από το Los Atlantes για να χρονολογήσει τα ηφαιστειακά πετρώματα και να προσδιορίσει πότε άρχισαν να βυθίζονται τα νησιά, δήλωσε ο Somoza. Σχεδιάζουν επίσης να επιστρέψουν στα υποθαλάσσια ηφαίστεια των Καναρίων Νήσων κατά τη διάρκεια μιας αποστολής το επόμενο έτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης